Україна так і не домовилася з Росією, якими будуть ціни на газ у 4-му кварталі 2015-го та 1-му кварталі наступного року. До того ж, якими будуть обсяги закачування блакитного палива у наші сховища, поки що також невідомо. Хоч вони і наблизилися до 15 мільярдів кубометрів, для того, щоб наша країна не замерзла взимку, треба їх збільшити до 19 мільярдів кубометрів. Як вирішують ці важливі тактичні та стратегічні питання? Чого нам чекати у найближчій перспективі? Чи така вже непоступлива російська сторона і яку роль у цьому відіграє ЄС?

Різні цифри та бачення

11 вересня для вітчизняної енергетики був незвичайним днем. По-перше, у Відні відбулася знакова зустріч між представниками РФ та ЄС з питання зимового пакета постачання газу в Україну. За словами міністра енергетики Росії Олександра Новака, вони домовилися з європейцями про умови взаємодії, необхідного обсягу закачування газу у сховища України, купівлю блакитного палива для поточного споживання.

«Європейська сторона бере на себе зобов’язання стосовно організації цієї роботи із забезпечення фінансування закупівлі газу українськими партнерами», — зазначив він. Згадаємо, що пан Новак трохи раніше говорив про те, що Росія готова надати Україні знижку на газ на зимовий період.

А трохи раніше глава «Газпрому» Олексій Міллер озвучував вартість палива. За його словами, попередня ціна на газ без знижки для України може становити 252 долари за тисячу кубометрів.

Дивує, що Росія вирішувала газові питання Європи та України у Відні без участі нашої сторони. «Усе це схоже на відоме прислів’я: «Без мене мене женили». Безумовно, наша держава повинна брати участь у таких зустрічах. Проте формат віденської зустрічі пояснити можна: Європа з всіма її політичними заявами хоче спокійно перезимувати — багато її електростанцій працюють на газі. Проте необхідно зустрічатися у тристоронньому форматі», — заявив «УК» експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

Твердість позиції

Цього самого дня у Києві відбувався дуже важливий форум Ялтинської економічної стратегії (YES), який завжди збирає чимало відомих політиків та економістів світу. Саме на ньому обговорювали питання енергетичної безпеки і України, і Європи загалом. На цьому заході міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин із приводу вартості російського газу для нашої держави однозначно і влучно сказав: «На моє переконання, у нас позиція залізобетонна: це європейська ціна хабу (в енергетиці  спеціалізований розподільчий центр, що розділяє один маршрут на два та більше. — Ред.) мінус транспортування, як мінімум», — зазначив він. Росія на це поки що не погоджується.

За словами незалежного енергетичного експерта Володимира Саприкіна, у цьому разі вартість газу може не перевищувати 200 доларів за тисячу кубометрів. «Зі знижкою Росія може встановити ціну на блакитне паливо у межах 220—230 доларів за тисячу кубометрів. І це озвучували керівники «Газпрому». Гадаю, що сторони врешті-решт домовляться, і вартість газу буде саме такою. Тому Україні на це треба все-таки погодитися», — зазначив він.

Такої самої думки і Валентин Землянський, правда, його цифри трохи вищі. Він упевнений, що ціна блакитного палива, яку встановить «Газпром», приміром, для сусідньої з нами Польщі, становитиме 265 доларів за тисячу кубометрів. «У цьому разі вартість газу для України дорівнюватиме 230—240 доларів за тисячу кубометрів. Звісно, що затягувати із підписанням документа щодо газових цін вже немає часу — надворі середина вересня», — додав він.

Як же бути з нестачею необхідних обсягів газу, який закачують у наші газосховища? Експерт переконаний, що все-таки Україні доведеться для цього купувати газ у Росії. До речі, саме у Відні російська сторона заявила, що Україна може довести свої запаси палива до 17—18 мільярдів кубометрів, закуповуючи його саме в РФ, яка постачатиме його із третьої декади вересня до кінця жовтня.

Щоб перезимувати

Переважна частина газових експертів упевнена, що закачати такі обсяги газу, які називає російська сторона, цілком можливо, проте 19 мільярдів кубометрів палива доставити у наші підземні сховища вже не вдасться.

«Звісно, що мати 19 мільярдів кубометрів палива — це спокійно перезимувати. І це було б дуже добре. Проте такого не буде. Тому Україні треба економити. Можемо закуповувати необхідний нам газ за реверсом із Європи. Адже мати справу з Росією в опалювальний сезон ризиковано, бо вона, на відміну від європейських країн, — ненадійний постачальник», — упевнений Володимир Саприкін.

Однак інші експерти вважають, що російський газ дешевший за реверсний європейський, і потрібно домовлятися з РФ.

Ціна на газ із Росії для України протягом останнього року зазнала чималого падіння. Усе це пояснюється істотним зниженням вартості нафти на світовому ринку. А, як відомо, до формули визначення ціни «прив’язана» саме нафта, і якщо її вартість знижується, то меншає і ціна блакитного палива. У першому кварталі 2015 року  вона становила зі знижкою 329 доларів за тисячу кубометрів.

У такому разі логічне запитання: «Чи не зменшиться у зв’язку з цим ціна на газ для кінцевих споживачів: населення, підприємств тощо?»

Козирі є

Паливні експерти впевнені, що такого не відбуватиметься, хоч теоретично Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, цілком може це зробити.  Особливо якщо ціна на газ падає протягом року. Тож, приміром, фізособи, які використовують газ для опалення приміщень, у цьому сенсі полегшень не відчують.

Хоч Україна, за словами Володимира Демчишина, задля того, щоб мати серйозні козирі в торгах із Росією на предмет умов ціни та постачання газу, повинна вирішити питання закупівлі його скрапленої форми. Він навіть назвав країни, які можуть його експортувати. Приміром США. Проте В. Землянський вважає, що нам таки потрібно постійно домовлятися з Росією і не шукати дорогі джерела постачання.

«Не треба також відмовлятися від транзиту газу територією України. Усе завжди слід робити на такому болючому ринку, як паливний, із холодним розумом та далекоглядністю», — зазначив експерт.

Однак є й інша думка й інші цифри, які показують новий зріз наших відносин із паливними державами. Приміром, в 2014 році завдяки підписанню нашою країною контракту на закупівлю блакитного палива з норвезькими, німецькими та французькими компаніями «Нафтогаз України» зекономив 0,5 мільярда доларів. Утім, паливний експерт має рацію в іншому: транспортування 55—60 мільярдів кубометрів газу до Європи територією нашої країни в 2015 році дасть «Нафтогазу» 1,8 мільярда доларів.

Тож повністю відмовлятися від російського газу, на який ми не лише витрачаємо кошти, а маємо дохід від його транспортування на Захід, було б нерозумно. Що стосується газових перемовин, які  у форматі Україна, Росія, ЄС повинні відбутися найближчим часом, то тут наша країна може виявити, скажімо так, поступливу мудрість і принципову позицію. Просто слід уміло поєднувати ці дипломатичні ходи. Адже опалювальний сезон дихає нам у спину.

Нашій державі в жодному разі не слід відмовлятися від транзиту російського газу своєю територією. Фото з сайту utg.ua