«Хочемо певною мірою зруйнувати стереотипи, що кожен переселенець женеться за гуманітарними наборами. Хочемо бути корисними громаді, а не дармоїдами. Дуже добре, що фонд Mercy Corps має програми, в яких беруть участь переселенці й представники громад», — наголосила під час проведення «круглого столу» щодо підсумків програм фонду, реалізованих за період 2015—2016 років на Луганщині, голова Старобільської громадської організації «Дієва громада» Оксана Очкурова.

Її слова відображають нову тенденцію в стосунках із міжнародними благодійними фондами, які з початку воєнного конфлікту працюють на Луганщині.

Михайло Кових отримав грант від міжнародної організації і тепер ремонтує холодильне обладнання у Рубіжному. Фото надане фондом Mercy Corps

Жителі краю дякували за те, що у найважчі часи у 220 населених пунктах області фонд розподілив понад 34 тисячі продуктових наборів і майже 32 тисячі людей отримали грошову допомогу. Та нині найбільш затребувані гранти на підтримку самозайнятості. У фонді вже мають 2800 заявок від людей, які хочуть спробувати стати самостійними, незалежними економічно і  допомагати своїм родинам і громаді. Частину цих заявок обласна служба зайнятості передала міжнародному фонду, оскільки організації пов’язує взаємовигідна співпраця.

«Торік до нашої служби звернулося майже 2 тисячі вимушених переселенців, з них 500 отримали допомогу міжнародного фонду, — розповідає заступник директора обласної служби зайнятості Дмитро Поліщук. — У нас є програма одноразової допомоги для створення власної справи в межах підтримки підприємництва. Нині допомога, яку ми можемо виплачувати людям, що втратили роботу, порівнянна із сумою, яку пропонує міжнародний фонд. Тож це дуже відчутно та ефективно».

За словами Дмитра Поліщука, спочатку люди насторожено ставилися до пропозицій від Mercy Corps, бо в області багато міжнародних фондів, які обіцяють підтримку. Часто такі пропозиції обмежувалися паперотворчістю. Із цим фондом ситуація інша: з вересня 2015 року організація видала вже 1100 грантів по 500 доларів кожен для підтримки самозайнятості населення. 80% — це вимушені переселенці, жителі прифронтових населених пунктів та члени родин, що безкоштовно надають житло людям, які потрапили в біду.

 Тепер обласна служба зайнятості пропонує міжнародному фонду розглянути ще й можливість надання дотацій роботодавцям, які створюють робочі місця та працевлаштовують вимушених переселенців.