ДИКТAНТ

Сьогодні - у День української писемності та мови - відбудеться Всеукраїнський диктант національної єдності, під час якого можна себе перевірити, наскільки добре ви знаєте рідну мову. Як повідомляє Національна радіокомпанія України, о 16.10 на першій і третій програмах Українського радіо знову пролунає диктант.

Таку оригінальну акцію НРКУ започаткувала у 2000 році. Відтоді кожен українець різного віку може долучитися до цікавого заходу - взяти участь у написанні радіодиктанту та перевірити власні знання з української мови. А головне, підтримати всіх шанувальників рідного слова, заохотити усіх, для кого наша країна стала рідним домом, спілкуватися державною мовою, плекати її для прийдешніх поколінь. Адже, як писав Вольтер, всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну треба вчити впродовж усього життя.

Диктант буде нескладним - приблизно 100-120 слів, читатиме текст доцент Київського університету імені Б. Грінченка, автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко. Той, хто напише радіодиктант без помилок, одержить призи: радіоприймачі, книги, компакт-диски. Проте свою письмову роботу, за умовами конкурсу, слід вислати в день її написання (про це свідчитиме поштовий штемпель на конверті) за адресою Київ-1, Хрещатик, 26, індекс - 01001.

Як запевняють у Національній радіокомпанії, з року в рік кількість учасників зростає. Загальноукраїнський диктант пишуть школярі, студенти, домогосподарки, пенсіонери, люди різних професій. Причому в акції беруть участь не лише слухачі з усіх регіонів України, а й з-за кордону. Щороку наші радійники отримують від 8 до 12 тисяч листів із написаними диктантами. Тож організатори запрошують усіх небайдужих долучитися до цього заходу і наголошують: майбутнє нації залежить від кожного з нас.

Ідею з написання радіодиктанту українські медійники запозичили в поляків. Тепер подібні акції існують також у Франції, Китаї, інших країнах світу. У Польщі День рідної мови - справжнє свято, коли усі - від президента до школяра - збираються перед телевізорами чи радіоприймачами. Таким чином кожен громадянин демонструє свою повагу і любов до державної мови. У повсякденному житті поляки борються із застосуванням іншомовних слів, замінюючи їх "аналогами" з польської.

У Німеччині теж почали активно популяризувати рідну мову -до цього залучають місцевих знаменитостей: міністрів, телеведучих, спортсменів, музикантів. На рекламних плакатах, що закликають іммігрантів вивчати державну мову, ці люди зображені з висунутими язиками, розмальованими кольорами німецького прапора. Така кампанія розпочалася після дебатів у суспільстві та серед політиків навколо проблеми інтеграції іммігрантів у німецьке суспільство.