Учора, на велике свято Благовіщення, в українському медіа-середовищі відбулася знаменна подія. У прямому ефірі Першого Національного Президент Петро Порошенко підписав закон про створення суспільного мовлення, за який Верховна Рада проголосувала 19 березня. Він передбачає створення на базі всеукраїнських та регіональних державних телерадіокомпаній незалежної від Президента та уряду Національної суспільної телерадіокомпанії України. Органом правління стане сформована громадськістю й політичними фракціями Наглядова рада.

Президент пообіцяв: журналістів обмежуватимуть лише закон і натхнення. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

— Зараз ми починаємо дуже обнадійливий шлях від Першого Національного до Бі-Бі-Cі. Національне суспільне мовлення продукуватиме об’єктивну й незалежну інформацію. Я дуже сподіваюся, що новини будуть цікавими й професійними. Чому я вагався з підписанням? Мені не подобається, що в Наглядовій раді будуть політики. Їх там не повинно бути. Я думаю, це тимчасово. Політики мають зробити останній крок до незалежності суспільного телебачення й дати змогу формувати керівництво громадським організаціям і журналістам, щоб вони самі відповідали за суспільне мовлення. Це теж є процесом деолігархізації нашого суспільства. Я впевнений, що ми будемо твердо цією дорогою йти, — зауважив глава держави.

Петро Порошенко нагадав слова, які належать Вольтеру: «Я не згоден з жодним словом, яке ви кажете, але готовий померти за ваше право це говорити».

— Я на багато що готовий, щоб зберегти свободу слова й демократію в Україні. У журналістів буде лише два обмеження: натхнення й закон про суспільне мовлення, — заявив Президент.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що при організації суспільного мовлення важливо позбутися впливу влади на формування органів управління нового суспільного телебачення й дати можливість залучати незалежні джерела його фінансування.

— До початку роботи суспільного мовлення наша країна йшла десятиріччями. За радянських часів була створена велика заскорузла державна машина обласних державних телерадіокомпаній. На жаль, УТ-1 також став частиною цієї неефективної машини. Перша спроба створення суспільного телебачення була ще в 1997 році, коли парламент ухвалив відповідний закон, але він так і не був підписаний Президентом. 2005 року Рада Європи чітко зазначила, що в Україні потрібно зробити всеосяжну реформу й перевести державний канал УТ-1 на якісне суспільне телебачення. Щоб мати змогу говорити правду, ЗМІ повинні бути максимально незалежними. Суспільне телебачення створене як публічне акціонерне товариство. Не державна компанія, яка безпосередньо контролюється Міністерством фінансів, урядом і Прем’єр-міністром, а виключно як незалежний орган, який повинен мати свою систему управління, — зазначив глава уряду.

Усі глядачі мали змогу побачити в прямому ефірі, як Перший Національний змінив свій логотип. Відтепер це буде логотип Суспільного мовлення. Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія розповів, що Суспільне мовлення складатиметься з двох телевізійних та трьох радіоканалів.

— На Першому, інформаційному, каналі все, що  відбувається у світі й в Україні, ви побачите у прямому ефірі. Другий канал запропонує вам спокійно подумати над тим, що ви побачили на першому, — це буде аналітика. Перший радіоканал спрямований на те, щоб задовольнити усіх і одразу. Другий — молодіжний, новаторський, націлений на експерименти. Третій буде каналом культури. Суспільне мовлення має бути з вами завжди й усюди, там, де забажаєте, коли вам цього захочеться й на тому, з чого вам буде зручно сприймати інформацію: на платформах телебачення, радіо, Інтернету, мобільних пристроях тощо, — зазначив він.

Крім того, передбачено створення повноцінного регіонального мовлення, канали якого працюватимуть у відповідних регіонах та на центральному каналі Суспільного телебачення. Телевізійники підготували нові програми, які побачать світ в ефірі Суспільного мовлення: «Війна і мир», «Зроблено в Європі», «Дебати», «Подорожні», «Програма з Майклом Щуром», спортивні й музичні передачі.

Програмісти розробили принципово новий сайт, головною метою якого є простота сприйняття інформації, зручна структура й доступність.