День Високомобільних десантних та Повітряних військ Збройних сил Президент Петро Порошенко відзначив у Слов’янську. Верховний Головнокомандувач відбув до Донецької області з робочою поїздкою, щоб особисто привітати із професійним святом захисників Вітчизни. У виступі він назвав воїнів-десантників елітою Збройних сил, оскільки вони «продовжують традиції «крилатої піхоти» минулих поколінь, пишуть власну історію українських Високомобільних десантних військ, яка сповнена героїзмом перемог та гіркотою втрат».

Еліта Збройних сил пише власну історію в зоні АТО. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Гроза передової…

День Високомобільних десантних та Повітряних військ Збройних сил у 2015 році, за словами Петра Порошенка, кардинально відрізняється від попередніх. «Це свято докорінно змінилося й набуло нового, глибшого та героїчнішого змісту. Це свято справжніх лицарів, ангелів-охоронців України, її суверенітету, незалежності і територіальної цілісності, — задав тон виступу Президент. — Бачу підтягнутих, максимально зібраних, фізично сильних, впевнених у собі та в перемозі, не просто високомобільних, а високопрофесійних бійців, які є грозою для ворогів України».

Він нагадав про серпневий рейд особового складу 95-ї аеромобільної бригади тилами російсько-терористичних військ. Про цей вчинок Президент говорив, керуючись словами американського військового експерта Філіпа Карбера: «Його визнано найдовшим у світовій військовій історії». Від себе Верховний Головнокомандувач додав: «Хоробрість та жертовність забезпечила наших політиків та дипломатів тими вагомими аргументами, які змусили ворога піти на домовленості в рамках мінських переговорів».

У окремому зверненні-вітанні до військовослужбовців Повітряних сил ЗСУ глава держави подякував хлопцям за надійний захист українського неба. У тому, що воїни Повітряних та Високомобільних десантних військ боронять державу та відзначають професійне свято в  унісон, він побачив особливу символіку. У цьому контексті пролунали імена членів льотних екіпажів Костянтина Могилка, Дмитра Майбороди, Олександра Бєлого, військовослужбовців зведеного загону, інших частин і підрозділів Повітряних військ.

...нарощує збройний потенціал

Петро Порошенко резюмував, що триває процес подальшого нарощування бойового потенціалу, поліпшення оснащення сучасним озброєнням Високомобільних десантних військ. Не останню роль у цьому відіграли спільні дії керівництва держави, Збройних сил та представників волонтерських організацій. Так, за останній рік на озброєння Високомобільних десантних військ надійшли десятки нових бронетранспортерів БТР-3Е, БТР-4Е, легкоброньовані автомобілі, протитанкові ракетні комплекси «Стугна», сучасна стрілецька зброя. До складу військових частин введенно й танкові підрозділи, а на їхньому оснащенні перебуває така маневрена зброя, як танки Т-80.

«Ворог добре знає, що ви з кожним днем стаєте сильнішими. Знає і тому боїться вас! А це означає, що ми на правильному шляху, який неодмінно приведе нас до повного визволення рідної землі від знахабнілих окупантів та їхніх поплічників», — наголосив Президент.

До речі, з нагоди свята він підписав указ про нагородження державними нагородами військовослужбовців Високомобільних десантних військ. За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі до нагороди представлено 109 військовослужбовців з усіх окремих аеромобільних бригад: 95-ї, 80-ї, 25-ї, 81-ї, 79-ї. Дванадцятеро з них — посмертно. Це ордени Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів, «За мужність» ІІІ ступеня, Данила Галицького.

25 десантників отримали високі державні нагороди. Серед них захисники донецького та луганського аеропортів, учасники бойових дій у Пісках, Водяному, Авдіївці.

Звання генерал-майора Петро Порошенко присвоїв командувачеві Високомобільних десантних військ ЗСУ, Герою України Михайлові Забродському. «Це той бойовий генерал, яким пишається вся Україна, який став символом десантних військ — безстрашним, професійним, освіченим, який командує добре озброєним видом Збройних сил, який продемонстрував і продемонструє ваші унікальні здібності», — цитує слова Президента його прес-служба.