Уряд передбачив у проекті закону «Про Державний бюджет України на 2017 рік» збільшення соціальних стандартів на 10% та видатків на пріоритетні сфери. Про готовність Кабінету Міністрів підвищувати фінансування заявив у перші хвилини заходу Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він пообіцяв використовувати будь-які можливості, аби й позапланово підвищувати ці показники. «Ми закладаємо те, що нині можливо, але все інше залежатиме від економічного зростання», — пояснив Прем’єр.

Опісля він закликав народних депутатів вносити уряду пропозиції щодо проекту кошторису країни, а міністрів — брати участь у всіх засіданнях комітетів парламенту, обговорювати бюджетні показники з представниками профспілок та експертного середовища.

Окрім цього, Володимир Гройсман пообіцяв вжити необхідних кадрових рішень щодо керівників податкових і митних органів, які причетні до випадків тиску на бізнес. А ще він попросив керівників усіх державних компаній, а також профільних міністрів негайно внести на розгляд уряду фінансові плани роботи на 2017 рік. «Керівники держкомпаній думають, що у серпні-вересні можуть подати фінплан на поточний рік. А треба подавати вже план на 2017 рік. Даю доручення Прем’єр-міністра — на всі компанії держсектору — внести терміново на розгляд уряду фінплани на 2017 рік», — резюмував він.

Уряд також вимагає від держпідприємств надати фінплани на 2017 рік. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

«Укренерго» отримав фінплан

Головним доповідачем засідання уряду був керівник Державної фіскальної служби Роман Насіров. Він розповів, що податкові надходження до зведеного бюджету України, до якого входять державний бюджет і місцеві бюджети, у січні-серпні 2016 року порівняно з аналогічним періодом минулого року зросли на 30% — до 475 мільярдів гривень. А надходження до державного бюджету за рахунок впровадження електронного адміністрування акцизу на нафтопродукти в квітні-серпні 2016 року порівняно з аналогічним періодом минулого зросли на 71% — до 18 мільярдів гривень. «Простий результат — десь 4400 компаній, які торгують пальним, у нас зареєстровано в системі. З квітня — це 2,5 мільйона акцизних накладних. Майже кожен крок тепер ми відстежуємо щодо підакцизних товарів. За зборами результат очевидний: торік у квітні-серпні було 10,5 мільярда гривень, цього року — 18 мільярдів гривень», — пояснив він.

Крім того, митне декларування в Україні у січні-серпні 2016 року зросло на 10—15% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а 89% декларацій оформлюють за ціною контракту, що стало результатом спрощення митних процедур. Збір податку на додану вартість на митниці становить близько 14 мільярдів гривень на місяць, із вироблених у країні товарів — 11—12 мільярдів гривень. «У вересні цифра буде більша, до кінця року ми цей показник збільшуватимемо», — резюмував Роман Насіров.

Він також розповів, що ДФС планує до кінця року забезпечити відшкодування бізнесу податку на додану вартість протягом двох місяців після подання відповідної декларації (Податковим кодексом передбачено відшкодування протягом 74 днів). «Відшкодування ПДВ — проблема, яка існувала багато років. Її було майже розв’язано з початку цього року. За 8 місяців ми відшкодували майже 55 мільярдів гривень, торік це було 38 мільярдів гривень. Немає простроченої заборгованості, лише технічні цифри, де є зауваження з якихось питань, але це не більш ніж 5—10% середньомісячного відшкодування», — розповів керівник ДФС.

Говорив він і про зростання митних платежів у січні-серпні 2016 року на 40%. Ключові з них: податок на додану вартість, акцизи. Саме тому ДФС планує продовжити нарощувати обсяг митних платежів до рівня 21—23 мільярдів гривень за місяць.

Завершуючи виступ, Роман Насіров заявив: «Понад 50% податкового боргу — це борг державних підприємств. Це платежі з ренти, це стосується видобутку вуглеводнів, вугілля. Тут потрібно зосередити увагу, щоб більшу частину цього боргу було погашено. Це великі резерви».

Опісля міністри затвердили фінансовий план державного холдингу «Укренерго» із чистим прибутком у розмірі 3,9 мільярда гривень. Проект фінансового плану представляла заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Галина Карп. За її словами, у 2015 році чистий прибуток держхолдингу становив лише 820 тисяч гривень. «Документ ухвалюємо з порушенням термінів, оскільки у цей час ми мали б ухвалити вже на 2017 рік, але така практика затвердження фінпланів», — сказала заступник міністра.

А ще Кабінет Міністрів приєднав Академію муніципального управління до Таврійського національного університету імені В. Вернадського, ухваливши рішення «Про реорганізацію Академії муніципального управління». Міністр освіти і науки Лілія Гриневич зазначила, що тамтешні студенти зможуть навчатися далі в університеті.

Вимушених переселенців облікують за тиждень

Перед стартом засідання уряду міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив представникам ЗМІ, що в його відомстві планують запустити повну версію реєстру вимушених переселенців через тиждень. Він нагадав, що реєстр запрацював у Києві 26 вересня. Наразі здійснюють аналіз результатів. «Потім, якщо все буде нормально, то запускаємо по всій країні, — додав міністр. — Думаю, що ми десь за тиждень це зробимо».

А заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева розповіла, що українським фермерам часто не вистачає економічної освіти для оцінки ризиків і доцільності ведення тих чи інших видів господарства, тому є необхідність розширити можливості для його отримання. Її слова звучали так: «Фермери щороку витрачають останні гроші на засоби захисту рослин, добрива, ще на щось, абсолютно не підраховуючи, чи потрібно це робити, чи потрібно вносити туди стільки добрив, як від цього залежить врожайність, чи змінюється вона взагалі, скільки вони витрачають на гектар. Хто цим займається серед малих і середніх підприємців? Не вміють вони цього робити. У США фермери мають отримувати мало не сертифікат від Чиказької біржі».

До слова, брак економічної освіти також стримує розвиток органічного виробництва. На цих процесах позначається й відсутність у законодавчій базі всіх необхідних підзаконних актів, які потрібно ухвалити Кабінету Міністрів і Мінагрополітики.