ПОЧУТИ БІЗНЕС 

Якщо ці служби гальмуватимуть розвиток підприємництва, буде прийнято радикальне рішення

Урядом зроблено багато задля покращення умов ведення бізнесу. Результати вже відчутні, однак представники бізнес-середовища вважають, що цього замало. Для розгляду спірних питань та пошуку компромісів Рада підприємців при Кабінеті Міністрів провела розширене засідання за участю Прем'єр-міністра Миколи Азарова, представників міністерств та профільних відомств. У нараді взяли участь підприємці з усіх регіонів. Отже, глава уряду мав змогу почути, що турбує малий та середній бізнес усієї країни.

 

Процес - незворотний

Говорячи про дерегуляцію, Микола Азаров зауважив, що це питання не одного дня. І хоча є відповідний закон, уряду ще потрібно схвалити близько 20 нормативних актів. Прем'єр розуміє: комусь це не до вподоби, бо вони і надалі бажають регулювати бізнес у ручному режимі. Проте він запевнив, що через кілька років умови ведення бізнесу в Україні будуть одні з найліберальніших у Європі: "Нам потрібен час. Процес розпочато, і він незворотний".

Реагуючи на критику діяльності податкової та митної служб, яка прозвучала із зали Клубу Кабміну, де і проходила нарада, Прем'єр-міністр зазначив, що Президентом поставлене завдання реформувати ці служби, аби норми адміністрування відповідали найкращим європейським зразкам. А для подолання корупції у цих відомствах залучено сили МВС, СБУ, а також внутрішніх служб безпеки податкової та митниці.

Проте, як сказав Микола Азаров, якщо Державна податкова та митна служби перешкоджатимуть бізнесу та гальмуватимуть його розвиток, їх буде реорганізовано: "Зараз ми докладаємо всіх зусиль, щоб реформувати ці служби. А все для того, аби їх робота викликала якомога менше нарікань. Але якщо станеться так, що робота цих двох служб буде гальмувати розвиток економіки і підприємництва в країні, тоді буде прийнято радикальне рішення. Вони будуть реорганізовані в інші служби".

Глава уряду закликав підприємців не боятися скаржитися на посадовців, які заважають вести чесний бізнес. Микола Азаров заявив, що таких службовців буде звільнено, і вони вже ніколи не працюватимуть у податковій чи митниці. Якщо ж у діях був склад злочину - проти них порушать кримінальні справи.

Готові до компромісу

Але є й позитивні тенденції в економіці, які створюють сприятливі умови для розвитку підприємницької діяльності. Зокрема це стосується стабілізації фінансової системи. За словами Прем'єра, станом на кінець квітня золотовалютні резерви України зросли до 38,4 млрд доларів США. На 50% збільшився за три перші місяці 2011-го й український експорт, а приріст промислового виробництва за чотири місяці становив близько 10%. Є прогнози на гарний вражай. "Такого не було і в докризові роки, а це означає, що маємо стійку фінансову ситуацію в країні, стійкий стан нашої валюти", - наголосив глава уряду, додавши: тепер підприємці можуть упевнено складати бізнес-плани.

Торкаючись теми фіскальної політики, Микола Азаров заявив, що уряд готовий на максимальні компроміси з підприємцями, які працюють за спрощеною системою оподаткування. Він зазначив, що з огляду на наповнення Держбюджету такі компроміси не виллються у велику суму. Єдина умова, як зауважив Прем'єр, щоб ці норми не відкрили "лазівки" для фіктивного повернення ПДВ.

Загалом на нараді було обговорено велику кількість спірних питань. Але з огляду на регламент та напружений графік Микола Азаров поспілкувався з підприємцями лише півтори години. Проте, залишаючи нараду, він запросив присутніх бізнесменів обговорити проблеми з урядовцями та представниками органів влади, які залишилися у залі, і пообіцяв, що усі пропозиції уряд обов'язково розгляне.