Народ скаже, як зав’яже. Скільки ниточка не в’ється, а клубочок видно. Навряд чи хтось ще посміє сказати про українців щось образливе на кшталт «моя хата скраю», навряд чи хтось ризикне заговорити про розбазарену армію. Згуртованіший народ спробуйте пошукайте. Це не порожні слова. Підтвердженням цьому стала промова з цифрами і фактами заступника міністра оборони Петра Мехеда під час брифінгу «Виведення військ із Криму, їх розміщення на материку, матеріальне забезпечення та допомога сім’ям військовослужбовців», що відбувся в Українському кризовому медіа-центрі.

Військовим довелося за короткий термін нарощувати боєздатність. Фото Михайла МAРКIВA

Не все так просто

Посадовець укотре констатував, що Збройні сили України виконують завдання за призначенням. Вони беруть участь у тактичних навчаннях, під час яких відпрацьовують питання взаємодії, нарощують бойові спроможності, готуються до виконання бойових дій. Збройним силам довелося за короткий термін нарощувати потужності. Попереднє керівництво держави разом із попередніми очільниками ЗС доклали максимум зусиль, щоб довести армію до того жалюгідного стану, в якому вона перебувала ще місяць тому.

Нині питання взято на контроль в. о. міністра оборони. Він особисто по кілька разів на тиждень перевіряє готовність військових частин і підрозділів до виконання завдань. У найближчих планах — участь окремих підрозділів ЗСУ в щорічних спільних навчаннях з підрозділами армій іноземних держав. А в Національному університеті оборони відбудеться щорічний, чотирнадцятий за рахунком, міжнародний тиждень НАТО.

Звичайно, все, що відбувається нині, за словами Петра Мехеда, це спільна заслуга цивільного населення і згуртованості самих військових. Усі стали свідками активності громадян після оголошення часткової мобілізації. Нині в ЗСУ тривають заходи щодо підвищення мобілізаційної готовності, прискорення відновлення озброєння та військової техніки.

Проте не все так просто, як могло б бути за нормальної спланованої кадрової роботи. Заступник міністра оборони повідомив, що до мобілізації залучено 23 обласні військові комісаріати з комплектом підпорядкованих районних та міських військових комісаріатів. Під час нещодавньої поїздки в Одеську, Миколаївську, Херсонську області посадовець переконався, що ті штати, які створило попереднє керівництво держави, не відповідають потребам ЗС.

Попри труднощі, часткова мобілізація проводиться у плановому режимі. Для комплектування складу військ із запасу залучають мобілізаційні ресурси майже з усіх регіонів України. До визначених військових частин і підрозділів призвано понад 90% мобілізаційних ресурсів. До речі, вже прийнято рішення виділити кошти з бюджету Міністерства оборони, щоб до 18 квітня всі мобілізовані отримали грошове забезпечення в розмірі понад 2 тисячі гривень за місяць. Виплати отримають за березень і першу декаду квітня.

Одне із пріоритетних завдань у роботі Міністерства оборони — виведення з окупованої території АР Крим та забезпечення тимчасовим проживанням військовослужбовців і членів їхніх сімей на материковій території. Під час робочої наради з керівниками обласних держадміністрацій з’ясовано проблемні питання і прийнято рішення для їх розв’язання. Зокрема, зі слів Петра Мехеда, це стосувалося соціальних виплат, постановки на облік у паспортних столах, розмитнення гуманітарних вантажів, працевлаштування, а також питання оплати проживання.

Без переозброєння не обійтися

Петро Мехед подякував усім небайдужим громадянам за матеріальну допомогу ЗС. За його словами, з дня на день частина коштів (60 мільйонів гривень), що надійшли на благодійний рахунок у межах акції «Підтримай українську армію», піде на закупівлю найнеобхіднішого нині на передовій: бронежилетів, спальних мішків, ізоляційних підстилок, маскувальних сіток, засобів зв’язку та комплектуючих до них.

Одночасно з рештою проблем і завдань на порядку денному — питання переозброєння ЗС. Багато локальних і системних конфліктів, які відбуваються в ХХІ столітті, показали, що сучасна країна не може існувати без сучасної армії. Попри те, що протягом останніх років українську армію системно знищували, роззброювали, звільняли кращі кадри, вітчизняним підприємствам військово-промислового комплексу під силу забезпечити армію якісним озброєнням. Перебуваючи у військовому навчальному закладі на Чернігівщині, в. о. Президента України, Верховний Головнокомандуючий Збройними силами Олександр Турчинов оглянув новітні військові розробки, які презентували представники вітчизняних підприємств оборонного комплексу. І дав їм високу технічну оцінку. Зокрема, заслужено високий бал отримали такі нові розробки, як танки «Булат» і «Оплот» та БТР-3, БТР-4. За словами Петра Мехеда, за підсумками огляду Верховний Головнокомандуючий наголосив, що попри складну економічну ситуацію в країні, уряд надаватиме необхідні кошти для захисту держави.

Вочевидь, закономірно, що військові розробки наших конструкторів визнані у всьому світі. Росіяни з окупованого ними Криму не повертають нашу техніку, яка їх цікавить. Йдеться, приміром, про БТР-80. Цю техніку перегнали в Керч і Феодосію нібито для участі у травневому параді. За словами ще одного учасника брифінгу керівника кримського медіа-центру Міністерства оборони Владислава Селезньова, після загарбання українських військових частин у Криму росіяни були приємно здивовані станом озброєння морпіхів.

Тож, мабуть, таки має рацію народ, коли говорить: «Немає злого, щоб на добре не вийшло».