Не маємо права на зупинку реформ і на міжусобну боротьбу. Ми зобов’язані рухатися вперед. Таким закликом Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав свою 10-хвилинну розмову з українцями у традиційному форматі. Він розповів глядачам, що особисто звертався до Президента та всіх національних політичних сил із проханням запропонувати суспільству «альтернативну й реалістичну програму разом із дієвою командою, здатною її забезпечувати». Щоправда, це має бути програма, а не передвиборчі гасла. Інакше Прем’єр радить просто припинити взаємне поборення, вгамувати пристрасті, переступити через особисті почуття і підтримати річний план дій країни.

Арсеній Яценюк наголосив, що понад рік його уряд діяв у жорстких і ворожих умовах: «Мої колеги були щоденною мішенню для брехні, наклепів і звинувачень. Ми розраховували, що реальність наших кроків переважить віртуальність брехні. Не гірше зовнішнього ворога проти змін працювали внутрішні противники: популізм, невігластво, спроба реваншу старих схем і впливів».

Продовжуючи тему, він заявив, що управління реформами підривалося суперечностями в Конституції, а страх втратити рейтинг робив слабкими тих, хто мав, навпаки, демонструвати лідерство.

До речі, саме спроби нав’язати уряду чужу волю змусили членів Кабінету Міністрів публічно проголосити принципи своєї роботи. Їх Прем’єр назвав «червоною межею», оскільки урядовці не потерплять жодного неконституційного втручання у свою роботу, як і жодного тиску для відновлення корупційних практик.

Фото з Урядового порталу

Репліки повинні бути доречними

Глава уряду нагадав, що Кабінет Міністрів виклав план дій на поточний рік, однак у відповідь не було почуто реплік та зауважень саме щодо суті й змісту реформ. «У відповідь прозвучали ненависть, злоба і гра на скривджених почуттях людей, — цитує його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — У політичній істерії не бачу турботи про Україну. Бачу звичайний розрахунок: дорватися до влади. Для цього — відправити уряд у відставку, через тимчасовий статус паралізувати центральну виконавчу владу, змусити Президента погодитися на дострокові парламентські вибори, чий результат цілком передбачуваний. Вони завершаться руїною».

Він нагадав, що звернувся до парламенту з пропозицією розглянути питання відставки уряду, однак це рішення більшість народних депутатів не підтримала. Станом на цей день ситуація така: уряд юридично повністю легітимний і працює, але політична невизначеність залишається.

«Відповідальність за це лежить на всіх нас — на Президентові і його фракції, на інших політичних силах, які формували коаліцію «Європейська Україна», — взяв на себе сміливість стверджувати Арсеній Яценюк.

План дій на рік він назвав порядком денним подальшого розвитку країни. Документ складається із двох основних напрямів. Перший — економічне зростання, зокрема створення нових робочих місць та зниження рівня бідності, а другий — відновлення соціального контракту.

Опісля Прем’єр повідомив українцям, що для економічного зростання уряд передбачив кілька основних кроків, серед яких зміцнення банківської системи й відновлення доступного кредитування; проведення ефективної та історично прозорої приватизації із залученням широкого кола інвесторів; реформа державних підприємств.

Розпланував Кабмін і нову індустріальну політику, призначення нових ефективних менеджерів на півсотні найбільших державних компаній, відкриття ринків для українського експорту, підписання угод про зону вільної торгівлі з Канадою, Туреччиною та Ізраїлем, відкриття не менш як чотирьох торговельних місій для просування українських експортерів на нові ринки та розширення географії проведення бізнес-форумів.

Окрім цього, уряд пропонує максимально збільшити ефективність інвестицій від державних капітальних видатків. 70% спрямовуватимуть на реконструкцію доріг, а 30% — на завершення об’єктів, які перебувають на фінальній стадії будівництва.

Як конфіскувати півтора мільярда?

Арсеній Яценюк переконаний, що зростання цін можна зупинити через ефективну бюджетну, валютну та економічну політику. Для цього Україні слід продовжувати реформи в межах співпраці з Міжнародним валютним фондом та іншими міжнародними фінансовими організаціями. А ще потрібно забезпечити ефективну фіскальну політику, перейти на здійснення електронних закупівель у всіх державних установах, на грошові адресні соціальні виплати, скористатися подвійним зменшенням податку на заробітну плату й вивести її з тіні, провести реформу Державної фіскальної служби, здолати корупцію на митниці через залучення західних радників до митної служби.

Окремо глава уряду говорив про потребу завершити реформу в галузі енергетики: «Маємо забезпечити прибутковість і незалежність НАК «Нафтогаз України», збільшення видобутку власних енергетичних ресурсів та повну енергетичну незалежність країни у найближчі десять років. Заміна котлів, утеплення будинків, продовження програми субсидій та оплата виключно за якісні житлово-комунальні послуги — основна частина енергетичної реформи країни».

А ще слід продовжувати земельну реформу, зокрема продати на відкритому аукціоні мільйон гектарів державної землі. У реформуванні охорони здоров’я цього року бажано запровадити мінімальний гарантований державою рівень безкоштовних медичних послуг. Радикальних змін потребує й середня освіта. Її принцип — не кількість шкіл, а якість навчального процесу, забезпечення навчальним приладдям та сучасними знаннями кожного учня, а вчителя — гідною заробітною платою.

У сфері боротьби з корупцією конче потрібно призначити нового незалежного Генерального прокурора, зміцнювати авторитет і забезпечити ефективну діяльність Національного агентства з розшуку і управління активами, Державного бюро розслідувань та Національного агентства із запобігання корупції. А ще — конфіскувати і повернути державі півтора мільярда доларів, які вкрав попередній режим і які вже заарештовано завдяки діям уряду в українських державних банках.

Урядовий план дій передбачає також реформу державного управління, суддівської системи, боротьбу з монополіями, запровадження правил і стандартів, які діють у Європейському Союзі.