Відучора з легкої руки Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка Національне атикорупційне бюро отримало змогу працювати сповна. Розпочинати розслідування, викорінювати корупцію у вищих ешелонах влади та боротися із цим ганебним явищем на побутовому рівні серед інспекторів податкової й митної служб цей орган буде у новому приміщенні на столичній Солом’янці площею сім тисяч квадратних метрів.

«Тепер Національне антикорупційне бюро має місце, щоб розмістити слідчих та офіцерів. Уряд забезпечить необхідне фінансування. Запрошуйте до свого нового кабінету, якщо матимете реальні корупційні справи щодо будь-кого у цій країні», — роз’яснив ухвалене урядом рішення Арсеній Яценюк, звертаючись до голови НАБ Артема Ситника.

Компетентність цього органу залежить від того, чи розширить Верховна Рада його повноваження. Як і можливість проведення розслідувань, коли високопосадовці подають у деклараціях недостовірну інформацію про свої доходи, статки та майно. У поданих до парламенту документах уряд прописав кримінальну відповідальність за такі дії й надав НАБ повноваження проводити розслідування щодо будь-яких «недостовірних» правопорушників. 

«Державний посадовець зобов’язаний чітко повідомити, чи користується він майном, яке зареєстроване на іншу особу в його родині, і довести, що він не має стосунку до майна, навіть якщо воно зареєстроване на третю особу», — пояснив глава уряду. Ці документи зобов’язуватимуть держслужбовців зазначати, чи мають вони майно на праві користування, навіть якщо воно не зареєстроване на них персонально.

Чиновників змусять звітувати як за свої прибутки й витрати, так і близьких родичів. Фото Володимира ЗАЇКИ

ГТС очікує на підтримку

«Нешановні колишні та нинішні державні службовці, які мають майно на французькій Рив’єрі, хочу вас привітати, ми шукатимемо ваше майно, щоб вам було легше і ви не ховали його в офшорних компаніях та не відкривали інші банківські рахунки», — так Прем’єр коротко підбив підсумок свого робочого візиту до Франції. Надалі не лише тамтешні правоохоронці, а й США, країн-членів ЄС допомагатимуть відстежувати та повертати на Батьківщину активи причетних «до режиму Януковича».

Про реформу енергетичного сектору він розповів коротко. Акценти українці та французи розставили на енергетичному й аграрному секторах. Міністри з Парижа приїдуть незабаром до Києва й допоможуть провести чесну і прозору приватизацію державних компаній для інвесторів із Заходу. У такий спосіб уряд розраховує отримати високі стандарти, великі кошти, нові моделі управління державною власністю, яка створюватиме нові робочі місця.

Технічна місія із Франції та ключових аграрних країн ЄС оцінить аграрний сектор і допоможе узгодити з європейськими стандартами. А потім Арсеній Яценюк резюмував: «Угода про зону вільної торгівлі з ЄС набуде чинності 1 січня 2016 року, і ніхто крім України та Європейського Союзу не визначатиме, як і в які терміни ця угода набуватиме чинності».

До міністра енергетики та вугільної промисловості глава уряду звертався із проханням підготувати в найкоротші терміни відповідний акт Кабміну, акцентуючи на тому, що державні газорозподільчі мережі, якими незаконно користуються приватні компанії «Фірташа — Льовочкіна», повинні платити за це гроші, як прописано в законі. На часі й зміни в оподаткуванні енергетичного сектору. Це дасть змогу залучити більше інвесторів до роботи та видобувати більше нафти й природного газу, зменшуючи залежність від Росії.

«Ми активно працюємо, щоб в українську ГТС надійшли інвестиції від європейських та американських партнерів. А контрольний пакет у спільній компанії модернізації й управління системою належатиме виключно Україні», — наголосив Арсеній Яценюк.

Частина з наданих німецьким урядом 500 мільйонів євро піде на енергоефективність та енергомодернізацію. Французи за рахунок довготривалих кредитів також погодилися допомогти українцям утеплити домівки, замінити котли і відповідно зменшити рахунки за газ і електроенергію.

Військово-адміністративний поділ є

Прем’єр наполягає, щоб у країні з’явився незалежний орган, який встановлюватиме ціни й тарифи на енергоресурси. На його думку, в межах спільної роботи уряду та коаліції надважливо, як і хто встановлює ціни й тарифи. Нині, згідно із законом, їх встановлює не Кабінет Міністрів, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Уже напрацьовано разом із європейським енергетичним товариством законопроект, мета якого — створення незалежного професійного органу зі встановлення цін і тарифів на природний газ, електроенергію, будь-які комунальні послуги. За словами Арсенія Яценюка, цей закон відповідає європейським стандартам. До парламентаріїв щодо цього питання він звернувся опосередковано: «Ми прибираємо політику — працюємо виключно фахово. Новий незалежний прозорий ефективний орган повинен бути створений в країні, щоб ні в кого ніколи не виникало сумнівів, що ціни і тарифи встановлені непрозоро й не мають економічного об∂рунтування. Це моя категорична вимога! А завдання уряду — забезпечити громадян субсидіями!»

Технічні питання порядку денного засідання урядовці розглядали без представників засобів масової інформації. Найважливіші з них — проект указу Президента «Про затвердження військово-адміністративного поділу території України» та доповідь щодо цього питання міністра оборони Степана Полторака. А ще Кабмін затвердив план заходів з облаштування державного кордону, кордону районів проведення АТО і кордону, що прилягає до АР Крим, фінансовий план держпідприємства «Артемсіль» на 2015 рік, протокол між урядами України та Великої Британії про обмін інформацією оборонного характеру. Визначено й 50 найбільших державних підприємств за розмірами активів, розглянуто питання фінансування Державної служби з питань праці на 2015 рік, забезпечення охорони стратегічно важливих об’єктів, погашення кредиторської заборгованості з виплат переселенцям, план заходів з цивільної оборони на 2015 рік і перегляд концепції соціальної підтримки працівників підприємств вугільної галузі у зв’язку з можливою ліквідацією або консервацією шахт. Урядовці також внесли зміни й до бюджету Пенсійного фонду на поточний рік.