Учора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк перебував із робочим візитом у Республіці Польща. Він мав тривалу й змістовну зустріч зі своєю польською колегою Евою Копач. Спілкування охоплювало комплекс політичних, економічних і гуманітарних питань стратегічного партнерства двох держав, а також співпраці у справах встановлення миру і безпеки в регіоні.

Ішлося також про подальше залучення досвіду Польщі у втілення програми внутрішніх державних реформ в Україні, нарощування обсягів взаємної торгівлі, розбудову транскордонної інфраструктури, співпрацю в енергетичній сфері, культурний і суспільний діалог. Окрему увагу співрозмовники приділили двосторонній взаємодії в контексті міжнародних зусиль для протидії російській агресії і врегулювання конфлікту на Донбасі, а також у сфері інтеграції України до ЄС і НАТО.

Опісля переговорів глава вітчизняного уряду прокоментував журналістам деякі результати розмови. «У міжнародних відносинах є визначення — стратегічні партнери. Думаю, що в наших двосторонніх відносинах із Польщею треба ввести нову категорію міжнародних відносин — це стратегічні друзі, — підкреслив Прем’єр-міністр. — Польща для нас близька країна. Польща для нас — взірець реформ. Ви на своєму прикладі довели: якщо розпочати реформи, пройти дуже складний шлях — і на першому етапі, можливо, ці реформи не сприймалися, але дали реальні результати, — то можна стати членом Європейського Союзу. Ви це показали».

Голос і позиція Польщі щодо України в ЄС надважливі для нашої держави. Фото з Урядового порталу

Польща не просто стала членом ЄС, а за останні вісім років стала одним з основних драйверів економічного розвитку Європейського Союзу. Це заслуга Польщі, поляків і польської влади, передає позицію Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Арсеній Яценюк підкреслив, що для України голос і позиція Польщі щодо України в Європейському Союзі надважливі: «Ми просимо більше Польщі в українському питанні. Адже знаємо, що так, як ви нас розумієте, мало хто нас розуміє взагалі у світі».

Арсеній Яценюк прокоментував європейцям ситуацію на Донбасі, запевнивши, що Україна виконала свою частину мінських домовленостей: «Будь-які дискусії про перекладання відповідальності на Україну є безпідставними і неприйнятними. Україна є жертвою. Агресором є Російська Федерація».

Нагадав він і про ключові вимоги мінських домовленостей. Перший пункт, підкреслив глава уряду, — це припинення вогню: «Його не відбувається. Так, інколи стається, що суттєво зменшується кількість обстрілів, але потім вони поновлюються».

«Пункт другий — це відведення російських бандитів і терористів із території України. Підкреслюю: не тільки відведення техніки чи озброєння, а виведення регулярних російських військ і російських бандитів з української території. Пункт третій — відновлення контролю над українським державним кордоном, аби ці бандити не повернулися», — зазначив Прем’єр.

А міжнародні норми і стандарти разом із застосуванням чинного українського законодавства мусять стати основою проведення будь-яких виборів на території України, якою є і Донецьк, і Луганськ, і Крим.

«Ми звернулися до ОБСЄ, Бюро демократичних інститутів і прав людини з проханням дати нам відповідь, чи є сьогодні умови для того, щоб провести там чесні й прозорі вибори. Як можна йти на виборчу дільницю і опускати бюлетень під дулом російського автомата? Це фікція», — риторично запитав Арсеній Яценюк.

На його думку, всілякі спроби Російської Федерації провести так звані вибори на Луганщині й Донеччині, де окопалися найманці-зайди, означатимуть повний і тотальний зрив мінських домовленостей.

Арсеній Яценюк схвально відгукнувся про позицію Польщі на підтримку України, про єдність Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки в питанні санкцій проти РФ: «Ми разом із цивілізованим світом вимагаємо виконати «Мінськ» — припинити стріляти і вбивати українців, вивести російські війська і відновити контроль над кордоном. Тоді ця криза, яка була створена Росією, і ця воєнна агресія зупиняться».

Арсеній Яценюк також наголосив, що Росія зацікавлена в дестабілізації ситуації загалом у світі: «Наслідки дестабілізації знає не тільки Україна, а вже і Європа. Ми як ніхто вас розуміємо, коли зараз сотні тисяч мігрантів із зон воєнних конфліктів шукають притулок у країнах-членах Європейського Союзу. Тому що у нас через російську воєнну агресію 1,5 мільйона тимчасово переміщених осіб, яким треба дати роботу, зарплати, пенсії, житло». І це означає, що наші країни разом із європейськими партнерами зобов’язані разом шукати відповіді на ці виклики сучасності.

Під час візиту підписано важливі двосторонні угоди. Зокрема договір між урядами про надання кредиту 100 мільйонів євро на умовах пов’язаної допомоги, яким передбачається надання коштів для фінансування проектів з розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури та облаштування пунктів пропуску українсько-польського кордону та інших проектів. А також — угоду про українсько-польську раду обміну молоддю, що має на меті налагодити механізм двосторонньої співпраці у справах молодіжних обмінів, молодіжного співробітництва і поглиблення контактів представників молоді двох країн.

Заплановано й зустріч Арсенія Яценюка із Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»