Нещодавно на центральній площі Полтави проводжали в зону АТО добровольців новоствореного батальйону «Мирний». Провести їх у небезпечну дорогу прийшли сотні містян, здебільшого жінок. Хтось палко за них молився, якась бабуся роздавала захисникам маленькі ікони, але тих, хто плакав, було небагато. Бо всі вже розуміють: сльозами горю не поможеш, треба рішуче діяти. Як сказав доброволець Василь Дубинець, війну треба закінчити в тому регіоні, в якому вона почалася, щоб не поширилася далі. «Нам треба піти і захищати, а не сидіти вдома. Тому ми зібралися — знайомі, друзі — і прийшли сюди», — додає його побратим Володимир Олешкевич.

Тиловики не сидять без діла

Назву «Мирний» для батальйону придумали не просто так. Половина формування складається з колишніх силовиків, зокрема «беркутівців». Друга його половина — активісти Майдану. Командири не приховували, що хлопцям важливо почути один одного і знайти спільні цінності.

«Ніхто нікого не змусить помирати. Немає тих грошей, за які можна купити людське життя. А для захисту Батьківщини, дітей, матерів, дружин  гроші не потрібні», — зазначив полтавець Ілля Ківва.

Тоді, як кількасот добровольців готувалися відбути на фронт, їхні земляки, хто залишається в тилу, також не сиділи без діла. Зокрема представники обласної організації Товариства сприяння обороні України (ТСОУ) вкотре передали для учасників АТО та бійців Полтавського батальйону територіальної оборони 18 бронежилетів. Ще 4 бронежилети вони надіслали Гребінківській районній раді — для тамтешніх чоловіків, які також вирушають на захист південно-східних кордонів країни. Минулого тижня активісти цієї організації передали два бронежилети матерям із Полтави й Новосанжарського району, чиї сини також нині на передовій, у батальйоні «Дніпро-2». Про це повідомив її керівник Віктор Воробйов. А ще раніше вони забезпечили засобами захисту бійців із Лохвиці.

Не стояли осторонь всенародної справи і співробітники обласного мисливського господарства «Кречет». Вони подарували бійцям Нацгвардії бронетранспортер. Розповідають, що колись вони отримали його  як подарунок від військових. Звичайно ж, без озброєння. Його використовували для господарських потреб мисливців. І ось тепер «кречетівці» вирішили, що машину, яка гарантує захист від куль ворогів, доцільно передати туди, де вона потрібніша.

Значну допомогу нашим військовим надають підприємства області. А колектив ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів», щоб допомогти визволителям, навіть відмовився від святкування чергового ювілею комбінату, направивши зекономлені кошти на допомогу батальйону спецпризначення «Полтава», до складу якого входять бійці з Хорольщини. За словами командира спецпідрозділу, минулого тижня частину з них направлено в зону АТО, решта залишається в Полтаві й готується до чергової ротації.

Кошти з «дня народження» стали не єдиною матеріальною допомогою — закуплено необхідні засоби індивідуального захисту.

Тепловізор для депутата

Працівники товариства добровільно здавали кров для лікування поранених військовослужбовців та цивільного населення в зоні бойових дій. Голова наглядової ради ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» Володимир Почеп разом із генеральним директором комбінату Артемом Кузьменком відвезли до лубенського штабу сприяння руху «За єдину Україну» продукцію для бійців батальйону «Азов», у якому задіяні чоловіки з Лубенщини. Надано чергову допомогу жителям визволених від терористів населених пунктів Донецької та Луганської областей. Чекає на відправлення вантаж гуманітарної допомоги для батальйону «Айдар». Також комбінатівці з Хорола  співпрацюють із благодійними організаціями Донбасу щодо допомоги дитячим будинкам і лікарням. А це десятки тисяч гривень.

У Полтавській облдержадміністрації повідомили, що діти вимушених переселенців зі сходу, а також діти учасників АТО нині відпочивають за пільговими путівками в оздоровчому центрі «Маяк» під Полтавою, у селі Головач. Ще 37 дітей цих категорій з області заїхали за пільговими путівками до санаторію-профілакторію «Антей» Новосанжарського району. Загалом на літньому відпочинку перебувають 75 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах через тимчасову окупацію східних регіонів, а також дітей із родин військовослужбовців та міліціонерів, які беруть участь в АТО.

Пораненим військовослужбовцям із зони АТО, які лікуються в Полтавському військовому госпіталі, населення й волонтери приносять милиці, одяг, продукти харчування, ліки. За словами заступника начальника госпіталю з медичної частини Ігоря Дзеби, «волонтери багато всього приносять. До військових приходила співачка Наталія Май, давала концерт, автобусом їх на екскурсію возили безкоштовно — міська влада допомогла».

Але найбільше розчулює і вражає людей справді героїчний вчинок 87-річної пенсіонерки із села Заворскло Валентини Ведернікової, яка на потреби армії віддала майже всі свої заощадження — 9 тисяч гривень.

«Вона наша справжня гордість! — розповідає сільський голова В’ячеслав Сологор. — Валентина Максимівна запропонувала свою допомогу ще тоді, як у Криму з’явилися «зелені чоловічки». Прийшла в сільраду і сказала: «Наша армія бідна, хочу допомогти». Ми їй запропонували: «Можна відправити СМС за 5 гривень. А ось реквізити на медичне забезпечення, на озброєння». Вона трохи подумала й каже: «Та що ті 5 гривень! Війни ще немає, тож на медицину скидатися рано. А ось на зброю треба!» За цей період ми їй тричі допомогли перерахувати по дві тисячі гривень. А нещодавно вона віддала ще три тисячі на купівлю тепловізора.  Цей прилад адресований депутатові нашої сільради Максимові Соколову, який захищає Україну на сході».

Якщо хочеш допомогти, завжди знайдеш для цього можливості!