Із чим передовсім асоціюється армія, то це вишкіл і залізний порядок, витримка і організованість. Щойно у військовослужбовців ці поняття починають шкутильгати, вважай, біди не уникнути. Так, за минулий рік у Збройних силах через небойові ситуації 126 бійців зазнали каліцтва чи навіть загинули. Із них 66 — у зоні АТО. Для порівняння: у 2014 році за порушення дисципліни в армії покарано 701 особу, а в 2015-му — 9 тисяч.

Причиною цих неординарних ситуацій стало вживання алкогольних напоїв чи нар котичних речовин. Про це без зайвої таємничості повідомили представники оборонного відомства на брифінгу «Зволікання з ухваленням оборонних законопроектів ставить під загрозу життя кожного в зоні АТО».

«Чинне законодавство потребує оновлення», — вважає  помічник міністра оборони Тетяна Ричкова. За її словами, дисципліну в армії регламентують закони минулого століття. У Збройних силах, приміром, з’явилися нові роди військ, такі, як підрозділи спецпризначення та високомобільні десантні війська. Окрім кадрових військових, контрактників і строковиків, лави армії поповнили мобілізовані. А нинішній дисциплінарний статут донедавна на них не поширювався.

Тренування і бойові виходи бійців відбуваються на одному подиху, коли дії злагоджені. Фото Михайла МAРКIВA

«Нині командири батальйонів, рот і взводів не мають змоги складати адміністративні протоколи про правопорушення військово службовців, — зауважила помічник міністра оборони. — Для цього викликають представника військової служби правопорядку, порушника везуть до міліції й там пишуть протокол. Це значно затримує термін ухвалення рішення».

Тож законопроект № 4210 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців та деяких інших осіб» дасть змогу ротним і взводним офіцерам складати адміністративні протоколи й направляти військовослужбовців, щоб вони здали аналізи на алкогольне чи наркотичне сп’яніння. Це особливо актуально в умовах передової, де службу на опорних пунктах несуть «збірні підрозділи» на чолі з молодшим офіцером чи сержантом і які зазвичай перебувають на значній відстані від основного місця дислокації військових частин.

За словами старшого офіцера відділу військового законодавства юридичного департаменту Міністерства оборони полковника юстиції Володимира Панька, ухвалення законопроекту сприятиме внормуванню проблемних питань військової дисципліни. Серед них поширення чинності статутів Збройних сил стосовно адміністративних правопорушень не лише на військово службовців, а й на військовозобов’язаних, резервістів під час проходження зборів, а також осіб, призваних під час мобілізації.

Ідеться про запровадження адміністративного стягнення у вигляді штрафу за вчинення військових адміністративних правопорушень (разом з арештом і утриманням на гауптвахті) обсягом від 70 до 145 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у мирний час та від 70 до 285 — в особливий період; надання посадовим особам військової служби правопорядку повноважень на складання протоколів та затримання за військові чи адміністративні правопорушення; запровадження адміністративної відповідальності військовослужбовців за появу в нетверезому стані на військовій службі, вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, а також за відмову від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного та іншого сп’яніння; запровадження превентивного затримання на строк до 72 годин як крайнього заходу впливу для припинення правопорушень, розширення повноважень посадових осіб Збройних сил щодо застосування дисциплінарних стягнень. Аж до законодавчого врегулювання питання позбавлення військовослужбовців статусу учасника бойових дій.

Але й це ще не все. «У Збройних силах існує військова служба правопорядку, яка не має юридичних повноважень, щоб вести досудове слідство, оперативно-розшукову діяльність тощо. Наприклад, якщо військово службовець самовільно залишив частину, військовим треба звернутися до державних правоохоронних органів та чекати в порядку черги відповідних дій. Тому з’явилася потреба у створенні військової поліції, яка вже давно функціонує в усіх цивілізованих країнах», — наголосила Тетяна Ричкова.

На думку помічника міністра оборони, поява військової поліції посилить відповідальність військовослужбовців та пришвидшить оперативність ухвалення рішень у сфері боротьби з правопорушеннями.

Тож після ухвалення цього законопроекту до 2018 року відбудеться реформування військової служби правопорядку і з’явиться військова поліція.