Виконання Російською Федерацією припису Міжнародного трибуналу ООН з морського права про звільнення захоплених у Керченській протоці українських моряків і кораблів може стати першим сигналом з боку російського керівництва про готовність до припинення конфлікту з Україною. Також РФ може зробити крок до розблокування переговорів і розв’язання створених нею проблем у цивілізований спосіб. Про це заявив Президент Володимир Зеленський, коментуючи рішення трибуналу, яке зобов’язує Росію негайно повернути під юрисдикцію України 24 українських моряків та українські судна «Бердянськ», «Яни Капу» та «Нікополь».

«Побачимо, який шлях оберуть у Кремлі. Але ми дуже чекаємо наших хлопців удома!» — написав Президент на своїй сторінці у Facebook.

До 25 червня у Кремлі мають притомно відповісти на порушення міжнародного морського права. Фото з сайту day.kyiv.ua

Підсумок боротьби

Рішення Міжнародного трибуналу — доказ того, що правда на боці України. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. «За це рішення ми боролися, коли наші моряки потрапили в полон. Їхні життя, свобода й здоров’я — найвища цінність. Ухвалене рішення — це також і правова оцінка дій агресора, який має це зрозуміти і врешті-решт може понести заслужене покарання. Сподіваюся, що наші хлопці якнайшвидше повернуться додому. А я завжди боротимусь за кожного українця, який потрапить у біду», — підкреслив Володимир Гройсман.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що задоволені тим, що трибунал ухвалив рішення про тимчасові заходи, яких вимагала Україна. Запит про тимчасові заходи було подано до Міжнародного трибуналу з морського права (ITLOS) у квітні 2019 року. Він мав на меті отримати захист від подальшої непоправної шкоди правам України під час розгляду справи по суті.

«Припис містить серйозний сигнал для Росії, що вона не може порушувати міжнародне право безкарно. Затримання трьох військово-морських кораблів та 24 моряків на борту — грубе порушення імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН з морського права та звичаєвим міжнародним правом, які гарантують повний імунітет військово-морських кораблів і їхнього персоналу, зокрема від захоплення, затримання і всіх форм національних правових процедур.

Як зазначив трибунал, дії, вчинені Російською Федерацією, можуть завдати непоправної шкоди заявленим Україною правам на імунітет її військово-морських кораблів та військовослужбовців, якщо арбітражний трибунал визнає, що Україна користується цими правами. Крім того, трибунал вважає, що в цих обставинах ризик непоправної шкоди реальний», — ідеться в заяві МЗС.

Як акцентував президент трибуналу Пак Чжин Хьон після винесення рішення, трибунал не вважає за необхідне вимагати від РФ закрити кримінальні справи проти 24 заарештованих українських військовослужбовців й утримуватися від ініціювання нових слідчих заходів. Але вважає за доцільне наказати Росії й Україні утримуватися від вжиття будь-яких заходів, які можуть загострити або затягнути суперечку.

Передчуття нових санкцій

Рішення трибуналу заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль назвала чітким. «Воно навіть набагато чіткіше, ніж ми сподівалися. Звільнити українських моряків і судна негайно означає негайно. Упродовж місяця РФ має звітувати до трибуналу, так само, як і ми, щодо виконання припису суду. На Росію можна впливати лише політичними заходами. РФ взяла на себе зобов’язання виконувати рішення трибуналу, оскільки виступає стороною Конвенції з морського права. Сподіваємося, що РФ пам’ятатиме це. Україна продовжить боротьбу в арбітражному трибуналі, коли справу розглядатимуть по суті», — зазначила вона.

Відповідаючи на запитання, що треба робити, якщо Росія не звільнить українських моряків, дипломат наголосила, що існують санкції, які міжнародна спільнота може застосовувати до країн, що не виконують рішення трибуналів.

Керівник групи адвокатів, які захищають українців, Микола Полозов вважає, що в разі невиконання Росією рішення трибуналу проти неї можна запровадити секторальні санкції й буде створено певні складності з навігацією російських кораблів у міжнародних водах.

«Російській владі тепер буде дуже складно придумати правдоподібне пояснення, чому вона утримує військових моряків. Будь-яке зволікання РФ може виявитися причиною для політичного й економічного тиску цивілізованого світу. Немає жодних підстав для кримінального переслідування моряків. Користь, яку російська влада могла витягти із захоплення моряків, повністю перекривається політичним тиском, політичними зобов’язаннями, які пов’язані з цією ситуацією. Росії вигідніше уникнути нових санкцій, уникнути проблем у зв’язку з морським судноплавством», — уточнив адвокат.

Не чути нікого

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи рішення Міжнародного трибуналу ООН від 25 травня 2019 року, заявив, що позиція Кремля щодо звільнення захоплених Росією біля берегів анексованого Криму українських моряків не змінилася і їхню долю мають вирішити російські слідство і суд, повідомляє УНІАН з посиланням на Радіо Свобода. В МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України до РФ звільнити захоплені військові судна і моряків.

Нагадаємо, 24 українців, захоплених уранці 25 листопада 2018 року, звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Хоч буксир «Яни Капу» й катери «Бердянськ» і «Нікополь» просто здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку. Російські кораблі заблокували проходження українських кораблів і відкрили вогонь на ураження, поранивши трьох українських військовослужбовців.

Росія до 25 червня цього року має поінформувати трибунал про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден.

У той час, коли цивілізований світ намагається достукатися до РФ, вона й далі ігнорує заклик до здорового глузду. І продовжує арешти військовополоненим морякам. Так було 17 квітня, коли Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт усім 24 військовополоненим морякам ще на три місяці, до кінця липня. Так було 20 і 22 травня, коли Мосміськсуд визнав законним продовження арешту 16 військовополонених українських моряків.

Учора суд Москви розглядав останні вісім апеляційних скарг адвокатів військовополонених українських моряків на продовження строків тримання під вартою. До завершення верстки номера жодної інформації зі столиці РФ не надходило. Вочевидь, там шукали вихід із несприятливої для себе ситуації, як зберегти пристойну міну з поганою грою.

Одне слово, кремлівське шоу триває. Брехня, цинізм, блюзнірство давно стали визначальними складовими державної політики білокам’яної. Інша річ, скільки це терпітиме цивілізований світ.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»