Словацька загальнонаціональна газета «СМЕ» 14 лютого в друкованій та інтернетівській версіях розмістила інтерв’ю журналіста Мірека Тоди з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим під назвою «Інтерв’ю з українським Прем’єр-міністром Азаров: Тимошенко має нам дякувати за PR».



– Україна є найбільшим словацьким сусідом, але відносини між нами є найменш інтенсивними. Чому?

– Я б не став так говорити. Ми нещодавно приймали в Україні Президента Словацької Республіки. Кілька днів тому в Словаччині були віце-прем’єр і міністр соціальних справ. Завтра в Братиславі я зустрінусь з вашим Прем’єр-міністром, і, можливо, запросимо її відвідати восени Україну. Влітку до вас приїде Президент України Віктор Янукович. Такий рівень контактів є досить солідним. Звичайно, криза вплинула на нашу двосторонню торгівлю. У цілому, однак, ми можемо сказати, що наші відносини знаходяться на дуже високому рівні. І вони розвиваються. Візьмемо, наприклад, такий великий інвестиційний проект, як будівництво широкої колії, що пройде до Відня через Словаччину і Україну.

– Ця справа вже вирішена? Уряд Радічової щодо цього вагався.

– Я думаю, що ця справа вже вирішена і зараз йде мова про реалізацію проекту. Нещодавно ми провели засідання Міжурядової комісії з економічного співробітництва і готується ще одне. Країн, з якими у нас є такі інтенсивні відносини, як зі Словаччиною, можливо, не більше десяти. Найголовніше, що між нами немає жодних конфліктів.

– У Словаччині Україна у більшості випадків згадується у зв’язку з контрабандою сигарет та газовою кризою.

– Можливо щось було в минулому, але тепер таких явищ немає, і, сподіваюся, ніколи не буде. Що стосується газової кризи, то в даний час у нас політична стабільність. А що було причиною газової кризи? В першу чергу, конфлікт між Президентом Ющенком і Урядом Тимошенко. Тому припинення поставок відчула і Словаччина.

– Чи не полягала проблема в тому, що «Газпром» вимкнув газ?

– Річ не в «Газпромі», а в тому, що в Україні не було єдиної позиції під час переговорів з ним. Вона пішла шляхом ультиматумів і вимусила «Газпром» вжити заходів, які я вважаю нецивілізованими і неадекватними. Такої ситуації на цей час не існує. Всі спірні питання з «Газпромом», а вони між нами існують, врегульовуємо шляхом переговорів. Ми не виносимо їх у суспільство.

До журналістів не ставляться неправильно


– Ви отримали кредит від МВФ, здійснили декілька реформ. Україна виходить з кризи?

– Ні. Весь час ми долаємо кризу. У 2009 році країна втратила 15 відсотків ВВП, в 2010 році він збільшився на чотири відсотки. Наслідки кризи будуть відчуватися протягом принаймні 1,5–2 років. Кредит МВФ не є таким важливим, оскільки для загального ВВП це не дуже великі гроші. Важливо, що ми проводимо розумну податково-бюджетну політику в справі скорочення дефіциту.

– Про ваш уряд стверджують, що на відміну від уряду Тимошенко він розбирається в економіці. Однак ви маєте зіпсований імідж серед правозахисних організацій. Вони критикують вас за ставлення до журналістів та неурядових організацій.

– Це лише загальні слова. Я хотів би знати конкретні приклади. Де ми погано ставимося до журналістів?

– Один журналіст зник, деяких били, інших залякували.

– Так, одна людина зникла. Але яке відношення до цього має влада?

– Уряд несе відповідальність за атмосферу в країні і якщо журналісти не відчувають себе в безпеці, то він у цьому винен.

– Подивіться, про кого йшлося? Журналіста з харківської газети. Критикував він уряд? Ні. Ми його не знали. На жаль. Нам шкода, що ми ще не змогли досягти такого стану, коли люди в країні не пропадають і не зникають. Наприклад, у цей час уся Європа розслідує зникнення двох дівчаток. Це трагедія для родини і країни. Чи означає це, що французький уряд не забезпечив, щоб діти не пропадали? Також ми не можемо забезпечити таку ситуацію, щоб люди не страждали від злочинів. Людина не зникла, тому що хтось з уряду таким чином вирішив розправитися з нею. Тому не можна говорити, що в країні переслідують журналістів.

Тимошенко в ЗМІ з’являється частіше, ніж я

– Дещо, мабуть, робите неправильно, якщо «Freedom House» перевів Україну з категорії «вільна» до категорії «частково вільна»?

– Хтось включив нашу країну до цієї категорії. Я звик працювати з фактами. Наша опозиція не має можливості викласти свої погляди в ЗМІ? Лідер опозиції частіше з’являється на телебаченні, ніж Прем’єр-міністр. Це можна легко перевірити, ми робимо рейтинги. Тимошенко з’являється на екрані приблизно в п’ять разів більше, ніж я. Це факт. Я міг би звинувачувати наших журналістів, що вони здійснюють цензуру стосовно Прем’єр-міністра.

– Не тому про неї так багато розказують, що її переслідують? США і Європейський Союз турбує масштабне розслідування щодо неї та її міністрів. На їхню думку, це має вигляд спрямованої кампанії проти опозиції.

– Звернімось до фактів. Ми прийняли країну зі спустошеною державною казною. Нічого, окрім боргів. Чому це сталося? Наприклад, брали кредити в комерційних банках під 30%. Ви не знайдете країни, де уряд брав би такий кредит. Чому уряд купив цукор і тепер ми не знаємо, куди він дівся, чому купили м’ясо для в’язниць і воно зникло? Японія дала нам багато грошей, які б мали використати для вирішення екологічних проблем. Ці кошти пішли на різні цілі, і ми їх мали повернути, коли ми прийшли до влади. Нехай американці чи німці скажуть, що не треба нести відповідальність за бюджет, за дисципліну, і що можна порушувати відповідні закони. Достатньо просто назватися опозицією.

– Це нормально, що Тимошенко через проведення розслідування не може навіть виїхати з Києва, щоб зустрітися з Президентом Європейського парламенту в Брюсселі?

– Я не можу коментувати дії прокуратури. Це було б нетактовним давати оцінку діям прокуратури. Вона приймає рішення відповідно до своєї компетенції.

– Тоді це виглядає, як їй нібито не дали шансу захистити себе за кордоном.

– У свій захист вона говорить дуже багато. Але нічого конкретного. Ми їй забезпечили такий PR, за який нам мала б бути вдячною. Прокуратура їй створила такий PR, за який вона мала б подякувати їй. Але чому б не сказати, чому м’ясо не дійшло до в’язниць, куди подівся цукор, де екологічні кошти? Вона уникає відповідей на ці питання. Тимошенко має всі умови для захисту, але не за рахунок демагогії і апелювання до Європарламенту.

– Її колишній міністр Богдан Данилишин отримав притулок у Чехії. Чи не означає це, що Прага не довіряє вашим судам?

– Можливо, це означає, що Прага не довіряє нашим судам. Мене дивує одностороннє рішення про те, що він є політично переслідуваним. Вони мали б вислухати і іншу сторону. Особисто я вважаю, що пан Данилишин ніколи не був урядовцем, а вченим. Йшлося про абсолютно непідготовлену людину, який підписував будь-які документи. Можливо, він не розумів, що робить. Коли він скасував тендери на державні закупівлі і зробив можливими покупки від одного виробника, то ясно, що він порушував закон. Дай Бог, щоб він зробив це без особистої вигоди, або він не розумів, що робить.

– Це кажете ви. Міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг має побоювання, що ця справа може бути політичною.

– Я рекомендую всім іноземним дипломатам вести себе у відповідності з дипломатичним статусом. Це вимагає, в першу чергу, невтручання у внутрішні справи. Пан Шварценберг має будь-які реальні докази? Якщо це так, він має їх представити.

– Українські журналісти скаржаться, що вони не мають доступу до урядових документів з часів правління Януковича. Ви прийняли закон про доступ до інформації. Тепер вони матимуть доступ до всього, до чого захочуть?

– Звичайно. Україна є відкритою країною. Якщо б ви затримались у нас на тиждень, то побачили б, що наші ЗМІ критикують український уряд більше, ніж ваші – словацький.

Ми все ще хочемо Європейського Союзу

– На відміну від Тимошенко ви розмовляєте російською. Чи ви вивчаєте українську?

– Українською мовою я володію достатньо. На ній ми проводимо засідання уряду, офіційні зустрічі. Коли я хочу, щоб мене більш зрозуміли, коли потрібно в повній мірі вільно спілкуватися, а не підшукувати слова - я говорю російською. Заощаджую час.

– Європейський Союз є пріоритетом номер один для Києва?

– Безумовно. Ми європейська країна. Євроінтеграція є для нас метою нашої політики. Ми хочемо відповідати всім стандартам найбільш розвинених країн.

– Про вас говорять, що ви є проросійським членом уряду. Україна ближче до Європи чи до Росії?

– Нещодавно мені в Польщі задали майже таке ж запитання. Я сказав, що для нас дуже важливо мати хороші дружні відносини і з Польщею, і з Росією. Наша політика не є ні проросійською, ні прозахідною. Вона є українською. Ми добре знаємо, у чому полягають наші інтереси.

– З вашого офісу відкривається мальовничий краєвид на київський стадіон «Динамо». Ви довго мали проблеми з підготовкою до чемпіонату Європи з футболу, проведення якого ви забезпечуєте разом з Польщею. Все буде добре?

– Для нас важливо, щоб українська національна команда виграла, тоді він буде успішним. (Усмішка). І коли ми говоримо серйозно, всі об’єкти, заплановані до Євро-2012, перебувають на завершальній стадії підготовки. Чемпіонат буде успішним, немає в цьому ніяких сумнівів.