Як перемогти у війні? Нині відповідь на це запитання шукає і влада, і громада. Глава держави Петро Порошенко провів чергову нараду з керівниками силових відомств, на якій обговорювали тактику подальших дій в Антитерористичній операції. Верховний головнокомандувач вважає, що у зв’язку зі зміною обставин слід змінювати й ведення військової операції.

Президент наголосив, що сьогодні стоїть завдання перерізати систему поповнення терористів живою силою, новим озброєнням, боєприпасами, які продовжують надходити через неконтрольовані ділянки кордону. За його словами, тактика нині полягає в тому, щоб «розсікти території, які контролюють терористи, на зони, щільно звузити кільце і не дати можливості для постачання зброї та боєприпасів».

Мінімум руйнувань, максимум ударів по позиціях бойовиків. Фото з сайту segodnya.ua

А поки частина кордону не контрольована, бойовики продовжують отримувати підкріплення. Підтверджується інформація про потрапляння на територію України 1200 навчених бойовиків та важкої військової техніки «з боку східного сусіда». Частину цієї техніки наші знищили, щодо решти вживають відповідних аналогічних заходів, повідомляє прес-служба Президента.

«Сьогодні нам треба здійснити перегрупування сил, яке забезпечить захист нашої території та продовження наступальних дій армії», — сказав Президент. Річ у тім, що, хоч наступ українських Збройних сил, Національної гвардії успішно триває, дається це дорогою ціною. Щодня ми втрачаємо українських героїв. Гинуть рядові й офіцери, зовсім молоді й старші за віком. Днями від прямого влучення гранати знищено БМП з десантниками. Серед загиблих — чоловік відомої волонтерки Тетяни Ричкової Вадим.

Глава держави доручив міністрові оборони підготувати подання на нагородження героїв, які ціною свого життя захищають Донбас.

Завдяки героїзму та мужності  українських бійців визволено десятки міст і селищ, звільнено мільйони людей, які повертаються до мирного життя. Що ж до решти населених пунктів, то найбільш контрольовані бойовиками міста  вже взято в облогу. Однак тут виникає інша проблема: на них насувається екологічна катастрофа, зазначив Президент. На шахтах Донбасу вода піднімається до небезпечного рівня. Терористи артилерійським вогнем руйнують трансформаторні підстанції, що підриває енергозабезпечення підприємств постійного циклу. Фактично руйнується промисловий потенціал Донбасу. Українські ремонтники часто під кулями відновлюють системи енергопостачання.

«Оскільки терористи в цих містах — люди тимчасові, вони не мають нічого, що б їх пов’язувало з ними, їм що гірше, то краще, — з болем констатував глава держави. — Вони руйнують інфраструктуру, підривають підстанції, мости, руйнують підприємства. Провина за це лежить виключно на бойовиках та їхніх закордонних покровителях».

Президент запропонував обговорити тактику, як зменшити шкоду та уникнути ризику для людей, руйнації промислового потенціалу Донбасу, щоб «потім мінімізувати роботи з відновлення нормального життя». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»