Завершення процесу децентралізації наблизить місцеву владу до людей «на відстань витягнутої руки» — про  це йдеться у зверненні Президента України Петра Порошенка до учасників конференції «Конституційна реформа в Україні: досягнення та перспективи», що відбулася вчора у Києві.

«Важливим є завершення децентралізації, зокрема передача до самоврядних органів бюджетних повноважень і відповідних коштів із залишенням за державою контролюючих функцій. Усі ці кроки наближають місцеву владу до людей на відстань витягнутої руки в рамках єдиної, соборної, унітарної України», — наголошується у зверненні.

Триста народних спартанців

Саме децентралізація влади — ключ до успіху України, заявив на конференції Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. «Ця реформа зможе швидше інтегрувати нас у європейське співтовариство. Це та реформа, яка забезпечить  зміни в інших сферах», — вкотре наголосив спікер парламенту. Він добре усвідомлює, що м’яч нині — на парламентському  полі. «Триста народних депутатів назавжди зможуть змінити хід історії нашої держави», — заявив Володимир Гройсман, маючи на увазі ключове голосування конституційною більшістю за внесення змін до Основного Закону в частині децентралізації влади.

Утім, схоже, аби знайти триста голосів «за», перед розглядом законопроекту про внесення змін до Конституції в частині децентралізації в остаточному, другому, читанні доведеться  провести ще додаткові консультації.

Уряд сподівається на розуміння народних обранців і продовжує поступ там, де для цього вистачає виконавчих повноважень.  Як зазначив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, децентралізація має бути завершена за два роки, впродовж яких потрібно ухвалити необхідні зміни до законодавства.

 «Це питання вже не для обговорення. Це питання, що потребує рішення, від якого залежить життя українців», — вважає віце-прем’єр.

Геннадій Зубко повідомив: на підтримку об’єднаних громад у  проекті Держбюджету-2016 закладено 5,7 мільярда гривень. Нині вже  об’єдналися 159 місцевих громад,  загалом процес об’єднання ініціювали 6,3 тисячі  громад із 12 тисяч. За словами посадовця, кошти спрямують на реалізацію проектів у межах Фонду регіонального розвитку та програми енергоефективності.

Без довіри ні туди ні сюди

Під час конференції Голова Верховної Ради Володимир Гройсман висловив  сподівання, що невдовзі розпочнеться процес внесення змін до Конституції в частині судової влади.

Спікер наголосив на важливості відновлення довіри до суду. Він нагадав, що робоча група напрацювала відповідні зміни до Конституції в частині правосуддя.

«Зараз ці зміни теж на часі. Президент України вніс їх до українського парламенту. Сподіваюся, незабаром розглянемо їх і розпочнемо процес внесення змін до Конституції в частині судової влади», — сказав він і зазначив, що наступного пленарного тижня парламент може направити зміни до Основного Закону в частині правосуддя в Конституційний суд.

Діяти рішуче і швидко з проведенням конституційної реформи в Україні вимагає від нас і Венеціанська  комісія.  Її голова Джанні Букіккіо у відеозверненні, яке продемонстрували на цьому зібранні, зауважив, що реформа з децентралізації та судова реформа в Україні давно очікувані. «Нарешті завдяки продуктивній співпраці між Венеціанською комісією та Конституційною комісією під головуванням Голови Верховної Ради пана Гройсмана маємо проект конституційних змін щодо обох сфер, які відображають рекомендації Венеціанської комісії», — сказав він.

Ухвалення конституційних змін щодо децентралізації, зауважив Букіккіо, дасть Україні змогу відійти від радянської спадщини у вигляді централізованої системи влади та відкриє шлях до самоврядування на місцевому та регіональному рівні.

А зміни до Конституції у частині правосуддя  значно зменшили б політичний вплив на суддів як Президента, так і Верховної Ради. «Положення, які включили до тексту, дадуть можливість позбутися корумпованих або некомпетентних суддів, — зауважив Джанні Букіккіо  і додав: — Без всеосяжної реформи судової системи боротьба з корупцією не матиме успіху».

Голова Венеціанської  комісії підкреслив, що необхідно ухвалити потрібні закони та внести зміни до чинного законодавства. Тож роботи попереду дуже багато.

І, зазначають експерти, чимало варто було зробити ще на вчора.