Україна забезпечена всіма необхідними видами сільгоспсировини й продуктами харчування, і в цьому вона самодостатня. Ця теза стала основною під час проведення спільного брифінгу міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка й заступника голови — державного уповноваженого Антимонопольного комітету (АМКУ) Ніни Сидоренко на тему продовольчої безпеки України.

«Коли кілька років тому ми приєднувалися до СОТ, були певні побоювання: відкриються ринки, і з країни великими темпами експортуватимуть сировину й продукти, яких не вистачатиме для внутрішнього споживання. Проте це не підтвердилося на практиці. Попри те, що ми активно торгуємо з багатьма країнами, маємо лише в цьому році зростання споживання всередині країни м’яса на 7%, молока — на 4%, а овочів — на 26%», —  зазначив Олексій Павленко.

У 2015—2016 маркетинговому році Україна може експортувати до 15 мільйонів тонн пшениці. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

За його словами, Україна в цьому сенсі — унікальна держава, адже ми виробляємо продукції АПК в 2,5 раза більше, ніж споживаємо. Щоправда, в країні дещо знизився цей показник через анексію Автономної Республіки Крим та окупацію частини Донбасу.

Що стосується зернових, то міністр зазначив, що попри засуху, країна отримає їх цього року 60 мільйонів тонн. «Маємо дуже високі перехідні запаси зернових — до 11 мільйонів тонн, що значно більше від показника минулого маркетингового року (МР): липень 2014-го — червень 2015-го. Цього МР (липень 2015-го — червень 2016-го)  експортний потенціал пшениці становитиме 15 мільйонів тонн за врожайності 39,5 ц/га. Проте найбільший цей показник у кукурудзи — 16,9 мільйона тонн. А самозабезпечення цією культурою становить 332% потреби», — додав міністр.

Дуже популярним товаром у багатьох країнах Європи, Азії й Африки є українська соняшникова олія. За прогнозами Міністерства аграрної політики та продовольства, на експорт із повним забезпеченням всередині країни можемо постачати цього МР 3,8 мільйона тонн олії.

«На жаль, в Україні, самодостатній у потребах сільгоспсировини та продуктів харчування, зростають роздрібні ціни на ці товари. На це впливає зокрема й подорожчання енергоносіїв. Є й зловживання монопольним становищем, а це вже порушення законодавства», — зазначила Ніна Сидоренко.

За її словами, в АМКУ надходить чимало листів від народних депутатів, урядовців та пересічних людей, які скаржаться на завищені ціни на продукти харчування. «Проте до головних функцій нашого комітету належить не встановлення цін, а реакція на порушення законодавства в цій царині. Ми проводимо дослідження ринків і, якщо виявляємо певні порушення, даємо рекомендації для компаній та можемо їх оштрафувати», — додала вона.

АМКУ, за словами пані Сидоренко, протягом 2015 року видав 720 рекомендацій щодо узгодження цін з їхнім об∂рунтованим рівнем.

До речі, Мінагрополітики припускає, що на ринках хліба, м’яса, молока та яєць ці показники до початку 2016 року збільшаться в середньому на 5%.