Останнім часом споживачі настільки звикли до постійного подорожчання товарів, що коли цифри на цінниках почали зменшувати, це сприйняли насторожено. Навіть після того, як на базарах та в магазинах трохи подешевшали яйця, покупці замість того, щоб радіти, почали шукати підступ. Дехто припускав, що, мовляв, у спеку яйця псуються дуже швидко, тому ті, які коштують недорого, просто зіпсовані. Здешевлення овочів та фруктів виправдовують високим урожаєм і піком сезону. Проте більшість опитаних нами покупців напружено чекають, коли продукти почнуть дорожчати.

Вибори як стримуючий чинник

Думки експертів щодо осінніх цін на харчі розділились. Одні налаштовані позитивно, інші вкрай негативно. «Нині ціни на продукти харчування в Україні залежать насамперед від двох факторів: сезонності та загальних інфляційних явищ в економіці, які спровоковані переважно девальвацією національної валюти, — зазначив експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Віталій Корж. — Щодо перспективи цін на основні продукти харчування цієї осені, то можна очікувати на тимчасове зниження вартості овочевої продукції, викликане завершенням збору врожаю і наявністю великої кількості продукції на ринку. Проте вже з середини осені може відновитися тенденція до здорожчання».

Передумов для зменшення вартості інших продуктів нині немає, оскільки в Україні продовжується інфляція, та з початку року відбулось істотне здорожчання основних виробничих ресурсів. Загалом ціни на основні харчі зросли на 35%, у той час як загальний рівень інфляції становив 39%. Ключовими чинниками впливу на споживчі ціни залишаються курс національної валюти, економічна та політична ситуація в Україні.

«Згідно з даними Держкомстату, купівельна спроможність українців зменшилась на 25%. Думаю, що мало хто вірить цим цифрам, і справді — цей показник знизився вдвічі, — припускає економіст Всеволод Степанюк. — Проте підвищення цін вдвічі вже не буде, але на 15—20% вони зростуть. Це за умови, що долар залишиться стабільним. Так, продукти подорожчають, але не істотно — приблизно на 10—15%. Щодо хліба, то з одного боку його ціна приблизно у жовтні має зрости в рази. Адже все, що аграрії вкладають в обробку землі та закупівлю паливно-мастильних матеріалів, їм доводиться закладати у вартість хліба. З іншого боку, робити якісь прогнози щодо цього складно, оскільки це соціальний товар і місцева влада має право регулювати його ціну».

Натомість виконувач обов’язків генерального директора Української аграрної конфедерації Богдан Андрющенко не бачить передумов для істотного здорожчання хліба. Він вважає, що варто почекати, коли зберуть врожай, подивитись, якою буде частка продовольчої пшениці, вивчити зовнішню та внутрішню ціну і тоді вже орієнтуватись щодо вартості буханця. Зрозуміло, що енергоносії, витрати на транспорт та зарплати закладатимуть у ціну хліба, проте владні установи за вартістю уважно стежитимуть, щоб не допустити стрибка цін. До того ж варто пам’ятати, що скоро відбудуться вибори і всі намагатимуться сподобатись людям та стримуватимуть ціни на продукти першої необхідності.

Погоджується з колегою і аналітик компанії «Украгроконсалтинг» Ольга Мозгова. За її словами, в Україні очікується нормальний урожай зернових, тому різких стрибків цін на хліб не повинно бути. Восени овочі сезонно подорожчають десь на 5%.

Хороший урожай картоплі видався цього року — у пік сезону продавці тримають адекватну ціну.  Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Вигідно розпродати залишки

Яйця останнім часом радували покупців ціною. Експерти переконують, що літня спека не мала стосунку до їх здешевлення, справа в сезонності: влітку кури краще несуться, тому й яйця дешевшають. Восени  традиційно трошки підвищиться ціна — у межах 10%.

Аналогічна ситуація і з молочними продуктами, які, як завжди, дорожчають восени. «На зменшення ціни на молочку впливає здешевлення кормів, — роз’яснює Богдан Андрющенко. — Восени треба буде годувати тварин фуражем, зерном, а зараз є зелена маса, тому все набагато простіше. Нині, очікуючи виборів, багато хто переймається підвищенням закупівельних цін у населення. Проте треба пам’ятати, що це молоко доволі низької вартості, другого сорту. З нього технологічно неможливо приготувати деякі продукти (дитяче харчування, частину йогуртів, заквасок, якісний сир тощо). Ця сировина здебільшого йде на сушку, казеїн тощо. Взагалі молоко від населення для нас є проблемою, через яку ми не можемо вийти на європейські ринки. Адже уявімо ситуацію: одна господиня здасть молоко від хворої на мастит корови, яку лікували антибіотиками. Вся партія молока буде зіпсована. Також в домашньому молоці дуже високий рівень мікробного обсіменіння, багато осматичних клітин. Згідно з офіційним державним стандартом в молоці 2 ∂атунку передбачено 3 мільйони мікробів на кожен мілілітр. Таке молоко не всі захочуть пити».

А тепер про традиційний борщовий набір. Здешевлення овочів для нього триватиме місяць—півтора. Потім ціна вирівняється і буде відносно стабільною. Пізньої осені експерти очікують приблизно на 5% здорожчання продуктів цієї групи. Адже аграрії мають заплатити за зберігання овочів, а сховища потрібно опалювати недешевим газом.

А ось зменшення ціни на олію експерти пов’язують з тим, що виробники активно збувають торішні запаси, адже це не той продукт, який треба довго тримати на складах.

«Уже на підході новий врожай, і заводи, які виконали експортні контракти, можуть додатково розпродати продукцію, — роз’яснює Богдан Андрющенко. — Особливого цінового коливання немає. Спілкуючись із керівниками підприємств, я чую, що ніякого форс-мажору не передбачається. Деякі заводи нині проводять планові ремонти і тому чистять склади, продаючи продукцію дешевше».

Тож нині не варто масово закуповувати харчі, а потім, коли в них поселиться харчова міль, викидати. А тим, хто справді хоче заощадити, варто звернути увагу на акції, завдяки яким вдасться зекономити до 20, а інколи й 50%. Економні господині роблять саме так.

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»