Професор Інституту 
отоларингології 
Юрій МІНІН

«Чекаєте на чудовий день? Спочатку потрібно провести чудову ніч», — говорив Пол Брегг, відомий борець за здоровий спосіб життя. Хороший сон  важливий для здоров’я і чудового самопочуття не менше, ніж регулярні фізичні вправи і правильне харчування. Але що робити, якщо ви не можете заснути вночі? І не через власне безсоння, а внаслідок гучного хропіння, яке чути через стіни.

Радикальний засіб позбавлення від хропіння застосували у Сполучених Штатах. Легендарний Джон Веслі Хардін, якому урвався терпець від хропіння чоловіка в сусідньому номері готелю «Американ Хаус» у штаті Техас, почав… стріляти з рушниці крізь стіну спальні. Перший постріл розбудив незнайомця, другий приніс йому повне позбавлення від хропіння… А 1983 року у Вінтропе, штат Массачусетс, постав перед судом чоловік, який не міг заснути від хропіння свого сусіда по лікарняній палаті, тож спробував його задушити.

В Україні поки що нападів на хропунів не зафіксовано. Проте, чи не загрожує хропіння самим хропунам? Про це — наша розмова з науковим співробітником Інституту отоларингології Національної академії медичних наук України професором Юрієм МІНІНИМ.

— Пане Юрію, хропіння — шкідлива звичка чи хвороба, яку потрібно лікувати?

— За статистикою, від хропіння страждають 20—25% людей. З року в рік число тих, хто звертається з цією проблемою, зростає. Колись хропіння вважали… символом здоров’я. Ним наділяли кремезних богатирів із билин, вважаючи, що в здоровому тілі присутній здоровий дух. Ще понад 20 років тому цю дискомфортну звичку в нашій країні не лікували. Звернули на неї увагу, коли виявили вищий ступінь прояву хропіння — апное. Під терміном апное розуміють зупинки дихання, що періодично виникають під час сну. Дихання зупиняється на термін від кількох секунд до трьох хвилин. Іноді буває 400—500 таких зупинок за ніч. Як наслідок, відбувається важке мозкове голодування, збільшується ризик інфаркту або інсульту. Загалом будь-яке порушення носового дихання призводить до кисневого голодування мозку. Вперше апное було виявлено десятиріччя тому у хворих з синдромом Піквіка (ожиріння, сонливість, порушення дихання). Апное може бути периферійним (коли відсутній просвіт для повітря у глотці), або центральним (порушене функціонування дихального центру через черепно-мозкові травми, запальні захворювання, що потребує втручання невропатологів і нейрохірургів). Людина, що страждає на апное, небезпечна для оточуючих, як бомба сповільненої дії, оскільки вдень вона сонлива і неуважна. Це особливо небезпечно для водіїв. Деякі випадки смерті за кермом пояснюються таким станом.

— Кого більше серед хропунів — чоловіків чи жінок?

— На першому місці чоловіки.  Зазвичай хроплять також гладкі люди. Але не факт, що це проблема лише товстунів. Я оперував і людей астенічної статури, які не мають зайвих кілограмів. Найчастіше людина зважується на операцію, яка допомагає позбутися хропіння, коли до цього її спонукають сімейні обставини або спосіб життя: часті відрядження, коли вона заважає оточуючим. А ось тих, хто звертається за меддопомогою, розуміючи шкоду для здоров’я, значно менше.

— Лікувати хропіння беруться спеціалісти кількох професій: лор-лікарі, стоматологи, сомнологи. Тобто у цього захворювання кілька «няньок». За яких симптомів радите звертатися до лора?

— Сомнологи аналізують структуру нічного сну. В основному, вони рекомендують пацієнтам використовувати СРАР-терапію (терапія синдрому обструктивного апное сну). Для цього треба придбати компресор, через який в легені подається повітря з певною частотою дихання для нівелювання змін у насиченні крові киснем і вуглекиснем. При цьому людина повинна постійно спати в масці, що, звичайно, погіршує якість життя. Стоматологи, а точніше щелепно-лицьові хірурги, ліквідують одну з причин хропіння — западання язика, що може бути наслідком неправильного прикусу, недорозвитком щелепи. Внаслідок цього язик зміщений, а просвіт глотки звужується, тому хірургічним шляхом змінюють її диспозицію. Але такі операції роблять рідко. В основному, лікуванням хропіння та апное займаються отоларингологи. Хропіння відбувається через звуження верхніх дихальних шляхів, що посилюється під час сну. Його лікують хірургічними методами, що спрямовані на розширення просвіту глотки під час сну. Водночас потрібно пам’ятати, що важливо відновити носове дихання. Однак тільки ендоназальні операції для відновлення носового дихання не дають змоги позбутися хропіння. Потрібне комплексне лікування.

Найчастіше хропіння виникає, коли людина лежить на спині. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

— Серед методів лікування хропіння називають лазеротерапію, народні методи, хірургічне втручання тощо. Який з них вважаєте найефективнішим?

— Для ефективного лікування важлива діагностика і визначення правильної його тактики. Серед методів лікування важливе визначення адекватного об’єму тканин, що підлягає видаленню, для розширення просвіту глотки. Нині поширена уволоектомія — видалення язичка. Але за постійного хропіння ця операція малоефективна, хоча її часто застосовують, в тому числі за допомогою лазера. Лазер не має переваги при лікуванні ронхопатії (таким терміном у медицині позначають хропіння). Лікувальні засоби для консервативної терапії хропіння теж малоефективні. Я вважаю найефективнішим методом лікування палатофарингопластику. Основний елемент цієї операції — часткова резекція м’якого піднебіння.

— Чи пригадуєте казусні випадки, що траплялися через хропіння з вашими пацієнтами?

— Найчастіше хропіння виникає, коли людина лежить на спині. Якщо воно епізодичне, то в майку або піжаму вшивають тенісні кульки, щоб людина не спала на спині, а поверталася на бік. Деякі вставляють людині, яка хропить, навушники, щоб її будило власне хропіння. Але це не вихід, адже існують  випадки, що за такої процедури люди втрачають слух. Якщо людину будити через хропіння, в неї порушується нічний сон і вона повноцінно не відпочиває. Шум при хропінні може досягати 90—110 децибел. Тому іноді хропіння порівнюють зі звуком реактивного лайнера.

Вікторія КОВАЛЬОВА, 
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Юрій МІНІН. Народився 1956 року в Києві. Закінчив Київський медичний інститут. Працював у Жовтневій лікарні Києва. З 1986 року — в Інституті отоларингології Національної академії медичних наук України. Доктор медичних наук, професор.

ЦІКАВО ЗНАТИ

Для ефективного лікування хропіння народними засобами виконують спеціальні вправи для м’язів язика і глотки:

1Потрібно максимально висувати язика вперед і вниз. У висунутому стані утримувати протягом 1 — 2 секунд. Виконувати по 30 разів уранці і ввечері.

2Натиснути на підборіддя рукою і  переміщувати нижню щелепу вперед-назад. Виконувати по 30 разів вранці і ввечері.

3 Сильно затиснути зубами і утримувати протягом 3 — 4 хвилин дерев’яну або пластикову паличку. Виконувати безпосередньо перед сном.