Верифікація — слово іншомовного походження, поки що не зрозуміле більшості українців, а від того викликає певний острах. Вікіпедія роз’яснює це поняття як доказ того, що вірогідний факт або твердження — істинні.

Згадують його останнім часом через те, що з початку року Міністерство фінансів оголосило: цю процедуру застосують до всіх українців, які отримують соціальну державну допомогу. А проблема справді болюча. Адже ніде правди діти, є люди, і їх таки чимало, які, маючи великі статки, намагаються їх приховати й неправомірно отримати кошти від держави.

Щоб виявити їх, Державна фіскальна служба, Фонд соціального страхування та ПФ спільно проводитимуть такі перевірки. Начебто зрозуміло: якщо родина або людина, претендуючи на соціальні кошти, всі дані про себе вказала правильно й нічого не приховала, то й турбуватися в неї немає приводу.

Однак люди непокояться. Про це свідчать численні листи та дзвінки до редакції «Урядового кур’єра» із запитаннями саме на тему верифікації. Ми підібрали найтиповіші й такі, що трапляються найчастіше, і звернулися з ними до фахівця — директора департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталія Музиченка.

1 Віталію Володимировичу, запитань від людей до нас надходить справді дуже багато. Але почнімо ось із такого. Наша читачка з Черкащини запитує, подаючи документи на отримання субсидії: чи повинна вона у декларації про доходи вказати наявність земельного паю? Чи має значення, здає вона його в оренду чи ні?

— Спочатку, вважаю, не зайве буде нагадати людям, що для призначення субсидії сукупний дохід домогосподарства обчислюють, виходячи з нарахованих особам доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, інформацію про які надають Державна фіскальна служба, Пенсійний фонд України, фонди соціального страхування, вищі навчальні заклади тощо.

А ще під час призначення субсидії враховують дохід від здачі майна, зокрема земельного паю, в оренду. Отже, ті, хто має земельний пай і здає його в оренду, обов’язково мають це вказати у декларації, яку подають до органу соцзахисту за місцем реєстрації.

2 Кілька читачів із Києва запитували: якщо людина офіційно повідомляє про себе, що вона безробітна, але працює неофіційно й отримує зарплату в конверті, чи можна виявити такий дохід і чи братимуть це до уваги? Або якщо пенсіонер за документами повністю розрахувався з роботи і перебуває на заслуженому відпочинку, але постійно або час від часу підробляє, чи вплине це на дозвіл отримувати субсидію або іншу соціальну допомогу?

— Люди, які претендують на отримання субсидії, але вказують у декларації неповні або завідомо неправдиві дані, мають пам’ятати: вони несуть відповідальність за подані відомості про доходи і дороговартісні покупки, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру.

Адже структурні підрозділи з питань соціального захисту населення мають право робити запити та безоплатно отримувати від Державної фіскальної служби, Державтоінспекції, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, які здійснюють технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна, вищих навчальних закладів, фондів соціального страхування інформацію, необхідну для призначення субсидій та проведення перевірок достовірності даних, отриманих від осіб, які звертаються по призначення субсидій.

3 Пенсіонер із Чернігівщини цікавиться: якщо в нього та односельців у господарствах є стара автотехніка (машина, мотоцикл, мопед тощо), якій понад 15 років, чи це може стати причиною відмови в отриманні державної допомоги?

— Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженого постановою Кабміну від 24.02.2003 року №250 (зі змінами), соціальну допомогу не призначають, якщо у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 квадратний метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 квадратних метра на сім’ю чи більш як один автомобіль, транспортний засіб (механізм). Проте для призначення житлової субсидії відповідні критерії скасовано з травня 2015 року. А тому вони не можуть бути причиною відмови у наданні субсидії.

4 Жителі сільської місцевості часто запитують: чи можуть скасувати державну допомогу родині, яка живе на селі й має власне господарство: худобу, птицю, пасіку та споживає все це? А якщо продає лишки?

— Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», право на таку допомогу мають родини, в яких з поважних або не залежних від них причин середньомісячний сукупний дохід нижчий від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї — це обчислений у середньому за місяць дохід усіх членів сім’ї, які входять до її складу, з усіх джерел надходжень протягом шести місяців, що передують місяцю звернення по призначення державної соціальної допомоги.

Згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, до сукупного доходу сімей входять зокрема доходи від особистого селянського господарства, земельних ділянок, наданих для ведення городництва (садівництва), сінокосіння, випасання худоби та земельної частки (паю), виділеної внаслідок розпаювання землі.

Отже, звертаючись по призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, дохід, отриманий від особистого селянського господарства тощо, потрібно вносити до декларації про доходи і майновий стан осіб, які входять до складу сім’ї, і враховані під час визначення права на отримання допомоги та її розміру.

5 Якщо подружжя офіційно розлучене і мати отримує допомогу на дитину, але живе разом і батько допомагає фінансово, чи виявлятимуть такі факти і чи позбавлять матір допомоги? Або мати живе з іншим чоловіком, який утримує родину, але офіційно з ним не розписана і дітей він не всиновлював і не брав під опіку. Виявивши це, її позбавлять державної допомоги на дітей?

— Відповідно до статті 18-1 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», право на допомогу на дітей одиноким матерям мають жінки з дітьми, які не перебувають у шлюбі, одинокі всиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про її народження, виданому компетентними органами іншої держави, за умови їх легалізації в установленому законодавством порядку (рішенні про усиновлення дитини), нема запису про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини.

Жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має.

Крім того, хочу ще раз наголосити: особи, які звертаються по призначення допомоги, несуть відповідальність за подання документів із свідомо неправдивими відомостями та приховування обставин, які впливають на призначення і виплату державної допомоги.