Мало не за розчарування сприйняли вітчизняний політикум і громадськість інформацію про непідтвердження зустрічі у Вашингтоні Петра Порошенка з господарем Білого дому Бараком Обамою. Мовляв, незапланованість навіть протокольного спілкування у форматі «мимохідь у кулуарах» свідчить про вихолощеність візиту за тридев’ять земель і марність витрачених зусиль. Адже саме увага будь-якого з президентів США до поважних зарубіжних гостей чи, навпаки, ігнорування майже завжди означають значно більше, ніж відкриті запевнення дипломатів або урядовців у вічній дружбі.

Тому зустріч глави нашої держави з президентом Обамою, яка відбулася на полях саміту ядерної безпеки у Вашингтоні, слід розглядати як елемент надзвичайної уваги, яку за океаном приділяють проблемам України. Темами розмови стали стратегічне партнерство, необхідність якнайшвидшого формування зорієнтованих на реформи коаліції та уряду в Україні, координація зусиль для повної імплементації Росією мінських домовленостей заради стабілізації ситуації на Донбасі. А своєрідним бальзамом стало підтвердження готовності надати Україні третій транш кредитних гарантій обсягом один мільярд доларів. Але — по завершенні процесу формування нового реформаторського уряду, а це вже непоганий знак.

Така честь випадає не кожному поважному гостеві Вашингтона. Фото з офіційного інтернет-представництва Президента України

Обмін візитами триватиме

Робочий ланч з віце-президентом Джозефом Байденом за участі Державного секретаря США Джона Керрі лише підтвердив оптимістичний прогноз у двосторонніх відносинах. Утім, найголовніше — це ставлення США до подій на сході України. Петро Порошенко і Джозеф Байден обговорили можливість введення міжнародної безпекової місії на Донбас. Сторони наголосили на необхідності звільнити Надію Савченко та негайно допустити до неї лікарів.

Апріорі залишається подовження санкцій проти Росії до повного виконання Москвою мінських домовленостей. Сторони також обговорили шляхи активнішого долучення США до мінського процесу. Джозеф Байден запевнив у незмінності позиції його країни щодо невизнання російської окупації Криму.

Джозеф Байден повідомив про рішення США надати додатково 335 мільйонів доларів на реформування безпекового сектору України, зокрема Збройних сил, Національної гвардії і Державної прикордонної служби.

Внутрішньополітичній ситуації в Україні приділили окрему увагу. Віце-президент США привітав зусилля нашого Президента стосовно подолання урядової кризи. Джозеф Байден підтвердив, що формування нового уряду, орієнтованого на реформи і співпрацю з МВФ, відкриває шлях згаданому вже третьому траншу кредитних гарантій та допомозі інших міжнародних фінансових інституцій.

Петро Порошенко, Джозеф Байден і Джон Керрі домовилися про подальший розвиток двостороннього стратегічного партнерства, чому сприятиме візит до України Держсекретаря США вже найближчим часом.

Просування реформ, інвестиційний клімат, подальше залучення американських кредитів стали основними темами спілкування Петра Порошенка з міністром торгівлі США Пенні Пріцкер. Вона повідомила про сприяння в активізації діяльності Експортно-імпортного банку США та Корпорації приватних закордонних інвестицій США (OPIC) в Україні. А також підтримала ініціативу Петра Порошенка про створення Національної інвестиційної ради та залучення до її роботи провідних американських компаній.

Поспілкувався глава держави й із представниками американських структур військової промисловості, які беруть участь у постачанні товарів і послуг військового призначення до нашої країни. Він висловив вдячність присутнім за важливий внесок американської сторони у зміцнення обороноздатності України, наголосивши на необхідності посилення двосторонньої співпраці задля стримування збройної російської агресії, що триває проти України на Донбасі.

Глава держави відзначив широкі можливості для налагодження взаємодії між підприємствами ВПК України та Сполучених Штатів за різними перспективними напрямами, зокрема в межах кооперації у питаннях виробництва озброєнь та обладнання, залучення американських технологій та інвестицій у спільні проекти в Україні.

Ядерна глобалізація

Хоча, на перший погляд, звучить це трохи незвично, але саме у Вашингтоні в межах безпекового ядерного саміту між Кабінетом Міністрів України та урядом Австралії підписано Угоду про співробітництво в галузі мирного використання атомної енергії. У присутності Петра Порошенка документ підписали міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин і міністр закордонних справ Австралії Джулія Бішоп.

За її словами, Австралія прагне допомогти Україні диверсифікувати постачання уранової сировини для мирних цілей. Угода між Україною та Австралією передбачає співпрацю в секторі атомної енергетики та мирного використання ядерної енергії. Зокрема можливі форми співробітництва у напрямах: фундаментальних і прикладних досліджень; наукових, технічних та промислових досліджень та розробок; ядерної безпеки, радіаційного захисту та захисту довкілля.

Опісля вона та глава держави провели змістовну зустріч, присвячену актуальним питанням двосторонніх відносин і викликам, що постали перед світом останнім часом.

Президент подякував пані міністру за тверду й послідовну позицію Австралії з підтримки територіальної цілісності, суверенітету й незалежності України та високо оцінив зусилля уряду цієї країни щодо тісної взаємодії з Україною на міжнародній арені.

Співрозмовники погодилися, що санкції проти Росії мають тривати до повного виконання останньою мінських домовленостей, повідомляє прес-служба Президента. Сторони наголосили на важливості визволення Надії Савченко та інших українців, яких незаконно утримують в російських тюрмах, обговорили питання притягнення до відповідальності російських бойовиків, які збили авіалайнер рейсу МН17. Співрозмовники одностайно погодилися, що акти тероризму не мають залишатися безкарними.

Петро Порошенко запросив прем’єр-міністра Австралії Малкольма Тернбулла відвідати Україну в зручний для нього час.

Ніколи не пробачимо Кремлю

Навіть за океаном Президент відчув силу «нашого цвіту, якого — по всьому світу». Він сердечно поспілкувався з українською громадою Вашингтона, відвідав та поклав квіти до Меморіалу жертвам Голодомору 1932—1933 років в Україні, також розташованого майже в центрі політичної столиці США.

Глава держави подякував усім, хто десятиліттями невтомно поширює правду про жахливий злочин кремлівської влади, й тим, хто безпосередньо долучився до втілення унікального українсько-американського проекту — меморіалу. Адже пам’ять про Голодомор об’єднує весь цивілізований світ і робить українців сильнішими.

Цей меморіал засвідчує, що злочини, які вчиняли проти українського народу, визнано геноцидом. Монумент постійно нагадує, що світ ніколи не забуде злочинів, скоєних проти українців. «Ми ніколи не пробачимо Кремлю знищення мільйонів українських патріотів, — чітко наголосив Петро Порошенко. — Ми відновимо справедливість, і ті, хто скоїв цей злочин, навіки отримають свою заслужену кару у пам’яті не лише українців, а й людей усього світу».

Українці і тепер приносять великі жертви, захищаючи незалежність і територіальну цілісність не лише своєї держави, а й свободу, демократію і цінності, на яких грунтується державна система США, ЄС і весь цивілізований світ.

Як і злочин Голодомору, так і всі злочини в окупованому Криму й на Донбасі, що чинить кремлівська влада, неминуче будуть покарані. Як невідворотним буде й покарання тих, хто незаконно позбавляє волі Надію Савченко, Олега Сенцова і всіх українських патріотів.

Україна вдячна США та всьому цивілізованому світу за підтримку в спільній боротьбі за відновлення справедливості та верховенство права, зазначив Петро Порошенко. А українській громаді він подякував за те, що «всім серцем люблять Україну й дбають про неї, перебуваючи в Америці, плекають спадщину, в якій джерело натхнення, віри та надії, навіть у найважчі часи».