Фінансування сектору безпеки та оборони наступного року, зважений розподіл коштів — ці питання стали наріжним каменем засідання РНБО напередодні внесення до Верховної Ради проекту головного кошторису держави на 2017 рік.

«Ключова позиція, яку ми повинні забезпечити цим проектом державного бюджету, — 5% ВВП має бути зафіксовано на видатки оборони і безпеки», — підкреслив під час зібрання Президент Петро Порошенко. — Цього року я буду уважнішим до виконання ще одного рішення Ради національної безпеки і оборони — щоб 3% із цих 5% було спрямовано винятково на оборону. Загальна цифра фінансування становить 129 мільярдів гривень».

5% ВВП

Процес будівництва нової армії, сучасних Збройних сил є і залишається першим пріоритетом глави держави. Як і наведення ладу всередині країни. Тож належного фінансування потребують і СБУ, і МВС, і Нацгвардія, і Нацполіція. Окремо Петро Порошенко вимагає виправити перекоси у фінансуванні Державної прикордонної служби.

Від очільника СБУ Василя Грицака Президент вимагає підготувати пропозиції з фінансування підрозділів, які ведуть антитерористичну діяльність, зокрема підрозділу «Альфа», а керівнику МВС Арсену Авакову доручив підготувати пропозиції щодо пріоритетного фінансування, крім патрульної поліції, також підрозділів карного розшуку та тих структур, які забезпечують правопорядок і ефективне розслідування злочинів.

Звичайно, реальні потреби сектору безпеки і оборони значно більші, і цього Президент не приховує. Проте ресурси обмежені, й фінансування відбувається на межі можливого і неможливого. Тому значно зростають вимоги щодо підвищення ефективності використання кожної бюджетної копійки.

За умов гібридної війни на часі також збільшення фінансування зовнішньополітичного відомства. «Оскільки питання визволення окупованої частини території на сході нашої держави і Криму має відбуватися політико-дипломатичним шляхом, пропоную, що б це було враховано у збільшенні фінансування МЗС. Бо наші дипломати — це така сама зброя, як і штурмові, десантні, танкові, артилерійські, ракетні й інші бригади Збройних сил», —цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Підсумки розгляду цього питання підбила прес-служба РНБО: «За результатами розгляду Кабінету Міністрів доручено у межах Державного бюджету на 2017 рік забезпечити фінансування сектору безпеки і оборони відповідно до Стратегії національної безпеки на рівні не менше 5% ВВП, що відповідно до макропоказників, затверджених урядом, становитиме понад 129 мільярдів гривень».

Також схвалено комплекс заходів із протидії гібридним загрозам та основні засади державної політики з відвернення загроз державному суверенітету та відновлення територіальної цілісності України.

Анонсував Президент і проведення найближчими днями спеціального засідання Ради національної безпеки і оборони, присвяченого санкціям проти окремих юридичних і фізичних осіб Російської Федерації. «Робиться це в чіткій координації з нашими партнерами з  Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та партнерами з міжнародної коаліції на підтримку України», — конкретизував Петро Порошенко.

Вимагає він і того, щоб у Державному бюджеті на 2017 рік було передбачено фінансування будівництва пам’ятника й Музею воїнам АТО, а також Музею Героям Небесної Сотні. Останній, до слова, має співфінансуватися і з міського бюджету столиці. Це моральний обов’язок перед тими, хто зробив важливий внесок у справу захисту Батьківщини.

Президент зазначив, що до Дня захисника України вже слід прозвітувати про Музей воїнам АТО, а до річниці Революції гідності — про музей Героїв Небесної Сотні.

Якість доріг  та підвищення  соцстандартів

Не менш важливими для держави є й інші видатки, зокрема спрямовані на будівництво доріг. «У нас є спільна позиція, що 2016, 2017, 2018 роки мають бути роками дорожнього будівництва. Це те, що ми повинні продемонструвати як один із важливих пріоритетів», — вважає глава держави. Загалом порівняно з 2013 роком у значній кількості областей фінансування ремонту та будівництва доріг зросло майже вдесятеро.

Наголошено й на важливості продовження децентралізації, яка значно розширює можливості розвитку місцевих громад. Перші звіти місцевих адміністрацій переконливо свідчать, що коли вони отримують права й фінансовий ресурс, значно зростає і відповідальність місцевої влади.

Статистика лише міст-мільйонників переконливо свідчить, що в першому півріччі вони зібрали коштів більше, ніж загалом позаторік. Це стосується і Києва, і Харкова, і Львова, і Одеси і більшої частини обласних центрів. Йдеться про збільшення не лише дохідної частини місцевих бюджетів, а й бюджетів розвитку.

Наполягає Президент і на підвищенні соціальних стандартів: «Є тверда позиція, що, попри скрутне становище, ми маємо забезпечити у 2017 році збереження і підвищення відповідного рівня соціальних стандартів». Підвищення платні освітянам і фінансування медичної реформи є одними із пріоритетних завдань наступного року. Президент сподівається, що такої думки дотримується й парламентська більшість.