«Одним із серйозних завдань, які ми реалізуємо, є підготовка резерву. Ми повинні створити потужний резерв, який був би готовий будь-якої миті взяти в руки зброю і вміло стати на захист держави», — заявив в.о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов під час відвідання навчального центру Національної гвардії в селі Нові Петрівці Київської області. 

Гвардія рветься до еліти

Ознайомившись із навчанням військовослужбовців та добровольців, які стояли на Майдані, а потім виявили бажання стати до лав Національної гвардії, Олександр Турчинов висловив переконання, що Національна гвардія гідно триматиме свій прапор, і це буде елітний підрозділ, у якому мріятимуть проходити службу всі молоді люди.

Голова Верховної Ради констатував, що більшість тих, хто нині навчається в центрі, є «людьми, які пройшли вишкіл Майдану, які чесно виконали свій обов’язок перед Україною, захищаючи свободу і демократію. І нині, коли країна в небезпеці, вони добровільно написали заяви і прийшли до Національної гвардії, що є виявом справжнього патріотизму і героїзму», повідомляє прес-служба Президента.

За словами спікера парламенту, на відміну від колишніх Внутрішніх військ МВС завдання Національної гвардії в мирний час — нести службу з охорони громадського порядку, а у військовий час вона повинна першою прийняти бій для надання можливості розгортання регулярних військ та їхнього переходу до контрнаступу.

Патріотичний дух українського війська нині найвищий за всі роки незалежності. Фото Михайла МAРКIВA

Окупація не буде вічною

Говорячи про поточну соціально-політичну ситуацію, Олександр Турчинов заявив, що в Україні немає передумов для федералізації. Водночас він підкреслив, що українські регіони повинні мати більше повноважень, залишаючись у складі унітарної держави.

Коментуючи висловлювання російських високопосадовців, які радять федералізацію Україні, Олександр Турчинов запропонував їм поглянути на проблеми, які існують у Російській Федерації, і безпосередньо займатися їх розв’язанням. «В Україні є парламент, є уряд, є народ, які самі здатні визначати свою долю», — цитує УНІАН слова Олександра Турчинова.

На запитання журналістів, чи потрібно Україні змінити позаблоковий статус, він відповів, що це питання гостро стоїть на порядку денному з огляду на ситуацію, яка складається у відносинах із Росією. За словами Голови ВР, аби ні в кого не виникало бажання до агресії, ми повинні мати потужні й мобільні Збройні сили, Національну гвардію, що здатні захищати країну від будь-якої агресії. Тоді в агресора не буде бажання створювати провокації на кордонах держави, додав посадовець.

При цьому він запевнив, що, попри катастрофічну ситуацію в економічно-фінансовому секторі, держава знайде можливість на належному рівні фінансувати ЗСУ і Національну гвардію.

Продовжуючи тему відносин із Росією, спікер парламенту зауважив, що російське керівництво як і раніше уникає переговорів щодо врегулювання ситуації навколо Криму. «На превеликий жаль, Російська Федерація продовжує окупацію в Криму, і вони уникають розв’язання конфлікту переговорним шляхом. Ми готові до переговорів, і на будь-яких із них питання Криму буде першим», — наголосив Олександр Турчинов.

За його словами, анексія Криму є не лише проблемою України, а й проблемою світу, оскільки створено прецедент, що в такий самий спосіб діяти може будь-хто. При цьому спікер ВР висловив переконання, що період окупації Росією Криму матиме обмежений час, і Україна залишиться цілісною державою. На його думку, подальшої російської агресії не буде, а Україна нині готова себе захистити.

МОВОЮ ЦИФР

Видатки на оборону і безпеку змінами до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» встановлено в сумі 45 530,7 мільйона гривень (загальний фонд — 40 531,0 мільйона, спеціальний фонд — 4 999,7 мільйона гривень), або на рівні 3,0% ВВП.

Порівняно з бюджетом, затвердженим попереднім урядом, видатки зменшено, повідомляє прес-служба Мінфіну. Проте таке зменшення насамперед пов’язане із заощадженням бюджетних коштів, а саме: обмеженням витрат на придбання та обслуговування мобільних телефонів, легкових автомобілів, капітальні ремонти тощо, а також із збереженням розміру мінімальної заробітної плати на рівні грудня 2013 року.

Водночас Законом від 17.03.2014 № 1128-VІІ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» передбачено збільшення резервного фонду державного бюджету на 6 882,4  мільйона гривень для фінансування заходів із забезпечення обороноздатності держави.

З урахуванням цього видатки на оборону та безпеку у 2014 році становитимуть 52 413,1 мільйона гривень (або 3,4% ВВП), що на 7 063,3 мільйона, або на 15,6%, більше за показник 2013 року.