Із 53 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у Сєверодонецьку 30 створено торік. Їх створенню допоміг проект ЄС-ПРООН. 

А у вашому під’їзді виживе  дифенбахія?

Завгосп на громадських засадах ОСББ «Берегиня» Галина Ільінова із задоволенням проводить екскурсію рідним під’їздом. На доказ чистоти на її поверсі Галина Петрівна роззувається і стає на килимок у   шкарпетках. Поряд тягнеться зеленим листям до господині дифенбахія, яка  цілорічно живе на підвіконні в під’їзді. Підвіконня блищать — можна провести пальцем, пилу немає. Вікна  пластикові.

«А як у нас було раніше, можете подивитися в будь-якому будинку по сусідству — там, де  досі немає ОСББ», — іронічно посміхаються сусідки — співвласниці «Берегині».

Об’єднавшись, люди приводять до ладу не лише сам будинок, а й прибудинкову територію

А голова ОСББ «Берегиня» Валентина Холодова розповідає: «Знаєте, як в нашому будинку покрівля текла? Так, що доводилося ставити тазики й миски. Люди обурювалися. То був 2006 рік. Тариф  почав   зростати.   Всі гомоніли: як це так, нічого не робиться, а тариф збільшується? Ми з представниками ініціативної групи пішли до міської влади. А нам сказали: створіть ОСББ, і ми вам допоможемо. Так і зробили. До того ж першими у Сєверодонецьку. І нам  справді допомогли. А згодом на нашому досвіді навчалося все місто! Сьогодні люди вже більше, як то кажуть, «прокинулися». Головним чином тому, що бачать, яке безвихідне становище: ЖЕКів не буде, а як керуючі компанії поведуться з мешканцями? Чутки ходять різні».

Чутки ходять справді різні. Наприклад, що економічно об∂рунтований тариф за обслуговування будинків та прибудинкових територій у Сєверодонецьку може бути вдесятеро більшим, ніж  тепер.

«ОСББ   досі на міському тарифі, тобто розмір нашого внеску 1,81 гривні за квадратний метр, — пояснює голова асоціації ОСББ «Фаворит» Микола Подоляка. — Але питання підвищення тарифу на утримання будинків та прибудинкової території об’єктивне. Коли місто його вирішить, почнеться відновлення будинків».

У відновленні ОСББ також допомагають прeдстaвники міжнародних організацій.

«Тільки-но в місто приїхала місія ЄС-ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», ми почали співпрацювати, — ділиться секретами успіху Микола Подоляка. — Ми змогли потрапити в програму з будинком, що розташований за адресою: проспект Гвардійський, 48.  В будинку були великі прохідні лоджії. Для двох під’їздів така площа близько 180 квадратних метрів — і все це продуває наскрізь. Просто наліпити дерев’яні рами? Це означало зіпсувати зовнішній вигляд будівлі. А ось співпраця з ПРООН  дала можливість  розв’язати проблему не тільки  технічно, а й   естетично. Було встановлено пластикові рами, ставимо вікна. Будинок став кращим!»

Як управляти столітнім будинком

«Проект  із підтримки ОСББ  започатковано  у Сєверодонецьку в 2015 році. На початку роботи в місті було 15 ОСББ. Сьогодні їх 53. Рух зі створення товариств активізувався в 2016 році, — розповідає координатор проекту ЄС-ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Світлана Карпінська. — Уже реалізовано п’ять проектів — ремонти в багатоквартирних будинках. Представники ОСББ отримали співфінансування до 200 тисяч гривень на паритетних умовах. Тобто 50% — це кошти ЄС, 45% — кошти міськради й 5% —   кошти громадян, співвласників будинку. Ремонти виконано. Результат наочний, і це оцінила громада».

Проект працює не тільки у Сєверодонецьку, а й у Рубіжному. Там починають створювати ОСББ і на базі малих (п’яти- та навіть триповерхових) будинків. В 2016 році учасниками проекту ПРООН з Рубіжного стали навіть мешканці будинку,  побудованого в 1906 році. Тобто будинку-старожила, якому 100 років.

«Для малих будинків вихід у тому, щоб об’єднуватися кількома будівлями, у яких загальний двір, і створювати одне на всіх ОСББ. Так їм буде легше економічно, — вважає Світлана Карпінська. —  Закон дозволяє, щоб в одне ОСББ входило 4—5 будинків».

За її словами, співвласники рубіжненського ОСББ активно вивчають нормативну базу, вникають в управління і не наймають керуючого та головного бухгалтера, а самі  проводять усі необхідні розрахунки та укладають договори. Так вони економлять гроші. 

КОМПЕТЕНТНО 

Геннадій ЗУБКО,
віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку,
будівництва та житлово-комунального господарства:

— Створення ОСББ  відбувається у  геометричній прогресії. Із 120 тисяч будинків багатоповерхового фонду об’єдналося майже 24 тисячі. Половина з них — за останні півтора року. Стимулювання ОСББ — це не  прагнення ліквідувати ЖЕКи. «Ми хочемо, щоб у людей з’явилася змога обирати, і провівши конкурс, отримати кращі ціну і якість. ОСББ — це не тільки можливість обирати постачальника послуг, а й шанс модернізувати своє житло. Розвиток системи ОСББ — єдиний шлях, який дасть поштовх модернізації житлового сектору. Муніципалітети багатьох міст на підтримку житлового фонду надають  кошти для ОСББ. Як ефективний власник ОСББ здатне контролювати якість і вартість робіт, організувати конкурс для фірм-виконавців і підписати договір з гарантійними зобов’язаннями. 

ПРЯМА МОВА

 Антон КОВАЛЕВСЬКИЙ,  
начальник управління житлово-комунального
господарства Сєверодонецької міської ради:

— Зі свого боку міська рада ухвалила  кілька програм  допомоги ОСББ. У 2016 році на ці цілі в бюджеті  передбачено мільйон гривень. Ці кошти отримали ОСББ, які звернулися по допомогу, представили проекти з ремонту та благоустрою, взяли участь у конкурсі та виграли його. На наступний рік наша міська рада планує  надати на підтримку та стимулювання створення ОСББ вже 5 мільйонів гривень.