Кияни зустрінуться з італійським «Наполі» у першому турі групового турніру вже сьогодні.  І ми зможемо побачити, чи зробив тренерський штаб правильні висновки з п’ятничного матчу в Харкові. Адже італійська команда, на думку наставника «Динамо» Сергія Реброва, схожа за малюнком гри на донецький  «Шахтар».

«Обидві команди націлені на контроль м’яча й активні дії в атаці. Цього сезону в нас було лише два поєдинки з такими суперниками — обидва з «Шахтарем», і дуже добре, що перед стартом у Лізі чемпіонів ми провели один з таких матчів», — зауважив головний тренер динамівців в інтерв’ю журналістам.  Мотивація у наших хлопців є,  а щодо відновлення нарікати  не доводиться — «Наполі» провів свій попередній поєдинок у  суботу, а отже, має на добу менше, щоб підготуватися до гри в Лізі чемпіонів. До того ж динамівці розпочинають удома, за підтримки  рідних уболівальників, які після спільно пережитої поразки від «Ворскли»  мають право вимагати від команди видовища кращого, ніж споглядали  заповнені трибуни «Металіста».

Марлос і Буяльський (на передньому плані) не проти зустрічатися на полі частіше. Фото УНIAН

Тож у класичному дербі між донецьким «Шахтарем» та київським «Динамо» (яких згідно з новою формулою чемпіонату України може побільшати до чотирьох) було майже все: безкомпромісна боротьба на кожному клаптику футбольного поля, надвисокий градус відповідальності за результат, кілька жовтих карток, пенальті і вольовий камбек «гірників».

Психологія динамівців проявилася вже в перші хвилини зустрічі, коли «біло-блакитним» вдалося затиснути донеччан на власній половині поля, зазначає офіційний сайт ФФУ. Результатом позиційних атак гостей став небезпечний удар Буяльського, який вміло парирував П’ятов. У свою чергу голевим моментом відповів і «Шахтар»: це Срна пробив головою після навісу Бернарда, але Шовковський обрав правильну  позицію.

Обопільно гостра гра тривала до середини першого тайму, доки капітан «Шахтаря» у власному штрафному не сфолив проти Макаренка. Арбітр без жодних сумнівів вказав на «точку», а Гусєв впевнено розвів м’яч і воротаря по різних кутах.

Команда Паулу Фонсеки значно підвищила темп з початку другого тайму,  тоді  як кияни відійшли до власних воріт, намагаючись втримати позитивний для себе рахунок. Забійний момент на 50-й хвилині мав Фред, який обіграв двох захисників, але не зумів переграти Шовковського. У наступній атаці Олександр впорався зі спробою Феррейри, який виграв «другий поверх» у свого візаві.

Португальський спеціаліст виконав серію замін, випустивши на поле Бутка замість Срни та Дентіньо замість Коваленка. Саме ці кадрові ротації забезпечили довгоочікуваний успіх донеччанам. На 75-й хвилині після навісу Бутка бразилець вразив ворота чемпіона України.

Останні хвилини протистояння були, як завжди, напруженими і нервовими для  футболістів обох колективів, але нічийний рахунок на табло втримався.

Черговий, 7-й тур чемпіонату України з футболу серед команд Прем’єр-ліги  розпочався з видовищної нічиєї «Шахтаря» і «Динамо»  у Харкові, а завершився в неділю упевненою перемогою донецького «Олімпіка» над «Дніпром» —  3:0.

Успіх команді Романа Санжара, яка приймала суперників на стадіоні «Ювілейний» в Сумах (саме вона буде домашньою для «Олімпіка» у цьому сезоні) забезпечили три голи  вихованця «Динамо» Андрія Богданова. Першим двом м’ячам «Олімпіка» посприяли невпевнені дії голкіпера дніпрян  Шеліхова: спершу він не зумів впоратися з нескладним ударом із кутового у виконанні Богданова — від рук воротаря м’яч влетів у сітку. А потім грубо помилився під час удару того ж Богданова зі штрафного. Третій м’яч вихованець «Динамо» забив потужним ударом під поперечину.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

 Прем’єр-ліга. 7-й тур

«Шахтар» —  «Динамо» — 1:1
Голи: Дентіньо (75) — Гусєв (24, пен.)

«Зоря» — «Сталь»  — 2:2
Голи: Любеновіч (81), Караваєв (83) — Карікарі (16), Васін (55)

«Зірка» — «Карпати» — 1:0
Гол: Фаворов (81, пен.)

«Ворскла» — «Волинь» — 2:1
Голи: Хльобас (20), Турсунов (74) — Діденко (25. пен.)

«Чорноморець» — «Олександрія» — 1:0
Гол: Гітченко (57, автогол)

«Олімпік» — «Дніпро» — 3:0
Голи: Богданов (10, 20, 50)

Турнірне становище команд:
1.Шахтар — 19 очок.
2. Динамо — 16.
3. Зоря — 14.
4. Ворскла —12.
5. Чорноморець — 12.
6. Олімпік — 10.
7. Олександрія — 9.
8. Дніпро — 8.
9. Сталь — 8.
10. Волинь — 4.
11. Зірка — 4.
12. Карпати —  мінус 2.