Голкіпер «Шахтаря» Андрій П’ятов  навряд чи хоче, щоб міцність його воріт випробовував товариш по збірній України Євген Коноплянка. Однак жереб зважатиме не на це, тож принаймні деякий час імовірність такої дуелі залишатиметься один до тридцяти одного. А поки що Андрій прокоментував  гостьову перемогу гірників із хокейним рахунком над «Гентом» у матчі четвертого туру групового раунду Ліги Європи:  «Напевно, це більше моя провина. Рідко таке буває, та сьогодні суперникові вдалося забити навіть більше, ніж він створив».

Утім, найголовніше, що не зламалися психологічно після пропущеного на двадцятій секунді гола, а  з часом змінили перебіг гри. Потім забили чотири м’ячі і, напевно, заспокоїлися. Коли пропустили другий, команда знову відреагувала, а наприкінці знову не розібралися.

«Шахтар», як і Тайсона (№28), не зупинити…

«Може, й  добре, що це сталося в одному матчі. Ми його докладно  розглянемо, врахуємо наші помилки і, сподіваюся, їх більше не повторюватимемо», — цитує А. П’ятова офіційний сайт Шахтаря.

Отож у четвер  «Шахтар» у Бельгії  пропустив надшвидкий гол від місцевого «Гента»: Саймон виконав подачу з лівого флангу на Кулібалі, і височенний форвард головою пробив саме в кут. Донеччани повернули контроль над грою ближче до середини тайму. Небезпечно прострілював Срна, потужно пробивав зі стандарту Ракицький.

Втілити  бажане вдалося на 36-й хвилині:  Тайсона збили у штрафному майданчику «Гента», й арбітр призначив пенальті. Вирок чітко виконав Марлос, який проводив цього дня 50-й поєдинок у єврокубках. За п’ять хвилин помаранчево-чорні вже вийшли вперед. Комбінація за участю Бернарда і Феррейри завершилася результативним забігом Тайсона. 28-й номер легко відірвався від захисників і впевнено переграв голкіпера. Перед самою перервою «Шахтар» забив третій м’яч: Срна подав з кутового, а Степаненко вразив ворота господарів із другого поверху.

Динаміка в матчі тривала й по перерві. Футболісти «Гента» дедалі частіше почали залишати вільні зони, куди раз по раз уривалися гравці гостей. На 52-й хвилині непоганий удар вийшов у Тайсона — голкіпер господарів у стрибку перевів м’яч на кутовий. Невдовзі шанс відзначитися мав Фред, але його спробу заблокував захисник. Утім, вже на 67-й хвилині бразилець виявився влучним, відправивши м’яч просто у верхній кут бельгійських воріт.

На 83-й хвилині господарі один гол відквитали: Пербе в дотик відправив м’яч у сітку після подачі з флангу Асаре. Відновив розрив у рахунку Феррейра. Аргентинець опинився в потрібному місці після прострілу Срни з флангу та скидання Бернарда. Бельгійці наприкінці поєдинку відповіли влучним ударом Мілічевича. 5:3 — і  «Шахтар» за два тури до завершення групового  етапу забезпечив собі перше місце в групі.

«У чотирьох матчах у нас чотири перемоги. Ми забили десять голів найсерйознішому суперникові. Перемогли там, де в нинішньому сезоні ще ніхто не вигравав. Гарантували собі вихід із групи з першого місця. Тож можу тільки радіти. Однак  коли пропускаєш м’ячі, то не можеш бути задоволеним повністю», — емоційно підсумував головний тренер гірників Паулу Фонсека.

У другому матчі Ліги Європи за участю української команди луганська «Зоря», граючи у більшості протягом тайму, не зуміла вдома обіграти нідерландський «Фейєнорд» — 1:1. Підопічні Юрія Вернидуба здобули ще одне очко і не втратили шансів на вихід до наступного раунду,  однак  вони, мабуть, залишаються суто теоретичними. Луганці посідають останнє місце у групі H. А майбутній суперник «Манчестер Юнайтед» випереджає український колектив на чотири пункти. «Шанси є завжди, треба боротися до кінця. У будь-якому разі нам слід виходити і грати до кінця у двох матчах, що залишилися», — зазначив наставник «Зорі» на післяматчевій прес-конференції.

У четвер ми отримали ще одну приємну новину: гельзенкірхенський «Шальке» з українцем Євгеном Коноплянкою у складі здобув четверту поспіль перемогу в Лізі Європи, і також гарантував собі вихід до плей-оф турніру. Коноплянка вийшов на поле з перших хвилин і доклав зусиль  до першого голу у ворота російського «Краснодара»: після його удару кіпер м’яч відбив, а партнер  по команді Набіль Бенталеб  підстрахував  на добиванні. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»