До початку навчального року українські школярі отримали підручники з усіх предметів, лише учні 4-х і 7-х класів поки що чекають на нові. Їх діти отримають безплатно. У Міністерстві освіти і науки оперативно розв’язують проблему забезпечення шкіл підручниками для відповідних класів, адже це майже 300 тисяч школярів у всій Україні. До речі, цього року вперше конкурс підручників відбувався прозоро — кожен учитель міг онлайн проголосувати за ту чи іншу книжку.

Поділилися депутати 

У 2015 році Міносвіти отримало лише 86 мільйонів гривень на друк нових шкільних підручників. Проте після внесення змін до держбюджету 17 липня освітній галузі збільшили видатки на забезпечення учнів новими книжками «за рахунок економії коштів на оплату праці та соцзабезпечення народних депутатів» обсягом 180 мільйонів гривень. «За всі ці кошти можна надрукувати 50% шкільних підручників, тож передбачається, що решту 50% повинні надати місцеві бюджети, — розповідає «УК» директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Юрій Кононенко. — Ми дуже сподіваємося, що до 15 вересня міські ради в регіонах швидко приймуть відповідні рішення, щоб не затримувати друку нових підручників». Адже неможливо видати шкільний підручник, скажімо, за день або за тиждень — це тривалий та кропіткий процес, наголошують у МОН.

Поки що учні 4-х і 7-х класів можуть користуватися старими підручниками, які є в бібліотечних фондах і їх видавали раніше. Адже основний матеріал у книжках не змінився. Додатково в Міносвіти рекомендують учителям використовувати інші джерела підготовки до уроків: посібники, інтернет.

Зокрема на допомогу прийде інтернет-ресурс «Репозитарій навчального контенту», де розміщено фрагменти нових підручників, достатні для навчання у першій чверті. Щоб користуватися необхідними матеріалами, слід спочатку зареєструватися, потім натиснути на посилання на підручники для відповідного класу — одразу відкриється сторінка з переліком дисциплін. Також на репозитарії зазначають, що за побажанням учителів розмістили календарне планування та інші додаткові матеріали для роботи з цими підручниками.

Відтепер учителі не повинні задавати учням надскладних завдань із чинних підручників. Фото Володимира ЗAЇКИ

Непідйомні «премудрості»

До речі, з початком навчального року нарешті втілилась у життя мрія всіх школярів та їхніх батьків: МОН спростило навчальні програми, особливо для учнів початкової школи. І хоч на парти лягли ті самі підручники (нові друкують раз на 7—9 років, тож поступово зміна книжок з оновленими програмами відбудеться) МОН надало рекомендації вчителям, як викладати той чи інший матеріал. Тобто деякі теми або завдання відтепер школярі вивчатимуть менш поглиблено, а то й зовсім оминатимуть.

Приміром, батьки учнів початкових класів, які звернулися до нашої газети з конкретними прикладами з підручників, зазначають, що шестирічній дитині важко зрозуміти написане. Так, у «Природознавстві» за 1 клас інформація про живі організми, органи рослин, гірські породи тощо навіть сформульована досить складно.

«На сторінці 15 читаємо: «щоб розглянути тіло, лупу беруть у руку й наближають на таку відстань, за якою видимість стає найбільш чіткою», — ділиться мама першокласниці киянка Наталя Борисівна. — Скажіть: як це речення пояснити дитині шести років? Вона ж тільки вчиться читати!» І таких прикладів багато.

Вражає й підручник для третьокласників «Я у світі». Тут дітей 8 років зобов’язують створити власний… проект і — вдумайтеся! — захистити його. «Згідно з підручником, дитина повинна: «визначити порядок виконання дій, знайти інформацію в бібліотеці або мережі інтернет, дібрати репродукції, оформити результати, а головне — підготувати презентацію проекту та захистити його у класі», — демонструє шкільні премудрості мама третьокласниці Ольга Романівна з Івано-Франківщини.

У профільному відомстві запевняють, що за спрощеною програмою навчання таких завдань дітям не задаватимуть. Головне, щоб про це знали не лише вчителі, а й батьки. А якщо й зададуть, то не повинні їх оцінювати і вимагати виконання від усіх учнів.

У перспективі переходу на 12-річну систему навчання із 2017 року освітяни вже розробляють та крок за кроком запроваджуватимуть нові навчальні програми для школярів і поступово друкуватимуть за ними нові підручники. Тобто 12-річка передбачатиме не «розтягування» або спрощення програми, а повне оновлення змісту освіти. Сподіваємося, тоді навчальний матеріал у шкільних підручниках нарешті відповідатиме рівневі розвитку дитини певного віку.

КОМПЕТЕНТНО

Підручники — безплатні 

Сергій КВІТ, 
міністр освіти і науки:

— Ми забезпечили підручниками всі українські школи з усіх шкільних предметів. Поки що маємо затримку з новими підручниками для 4-х і 7-х класів — це зумовлено тим, що кошти на друк і поширення цих книжок ми знайшли тільки в серпні цього року.  

Міністерство домовилося з видавцями, які не чекатимуть надходження повного обсягу коштів, а вже розпочали друкувати шкільні підручники. Головне, що вони будуть безплатними для всіх українських сімей. Тож у школах не мають права змушувати батьків купувати ці книжки за гроші — впродовж місяця-півтора учні 4-х і 7-х класів отримають нові безплатні підручники.

Львівщина. До школи з необтяженими портфелями

Оксана МЕЛЬНИК,
 «Урядовий кур’єр»       

Минув перший тиждень від початку нового навчального року, а учням 4-х та 7-х класів, як і на першовересневий дзвоник, доводиться ходити у школу з порожніми ранцями, заповненими хіба що письмовим приладдям. Перший тиждень, звісно, не показовий, однак градус напруги в освітній галузі Львівщини не знизився: доки триватиме вимушений «експеримент» над четвертокласниками та семикласниками, які навчатимуться за новою програмою та відповідно новими підручниками, ніхто сказати конкретно не береться. Натомість у педколективах сподіваються, що чекати новеньких книжок школярам доведеться місяць-півтора, доки їх надрукують, а відтак доставлять до шкіл.

Проте брак підручників не означає, що школярі не працювали на уроках і не виконували домашніх завдань: учні навчаються за старими підручниками. Найскладніше, звісно, четвертокласникам, бо востаннє підручники друкували  2004 року, і значна їх частина не придатна для використання. Менш критична ситуація для 7-х класів: хоч нових підручників не надрукували, старі, які є у шкільних бібліотеках, менш знищені, позаяк їх додруковували 2007 року. Та вони не відповідають новій навчальній програмі.

Міністерство освіти розробило методичні рекомендації щодо  використання старих підручників з кожного предмета і вже у серпні, розповіла начальник ресурсного центру департаменту освіти Львівської облдержадміністрації Оксана Василишин, їх отримали педагоги всіх шкіл. Аналогічна ситуація з підручниками для шкіл з мовами національних меншин: спершу треба дочекатися основного підручника, а відтак ще знадобиться якийсь час на його переклад. 

Учням решти класів дісталися видані ще в попередні роки книжки. Проте педагоги Львівщини мають інший клопіт: підручників теж не вистачає, адже в області зріс контингент школярів. Цього року, наприклад, за парти сіло на 1800 першокласників більше, ніж торік, а додрукування підручників не було з 2012 року. Як вивчати абетку, доведеться вигадувати педагогам. Бракує підручників зокрема і в спеціалізованих школах з поглибленим вивченням німецької мови. Обділені цьогоріч і шкільні бібліотеки: катастрофічно мало отримали художньої літератури. 

Одещина. Гроші є — чекають  на книжки

Іван ШЕВЧУК, 
«Урядовий кур’єр»

Одеські школи чекають на підручники для 4-го і 7-го класів, інші класи забезпечені ними на 93%. Половину нових книжок придбають коштом держбюджету, решту — коштом місцевого.

Затримка з підручниками для 4-х і 7-х класів спричинена тим, що їх переводять на новий державний стандарт освіти. Подібна ситуація була торік у шестикласників. Тож у міському бюджеті зарезервували 7,5 мільйона гривень, щоб придбати підручники, щойно їх буде надруковано. А поки що у реформованих класах користуватимуться електронною версією підручника або ж, як дозволило профільне міністерство, підручниками минулих років, що мають відповідний гриф Міносвіти і відповідають програмі. Електронні версії підручників передали в районні відділи освіти, де школи можуть отримати їх і надати юним користувачам гаджетів. 

Департамент освіти Одеської міськради застерігає батьків та вчителів від придбання комерційних видань підручників — мовляв, гроші є, слід лише дочекатися товару.

Харківщина. Дефіцит подолали б  електронні посібники

Володимир ГАЛАУР,
«Урядовий кур’єр»

Найгострішою проблемою для школярів Харкова та області в нинішньому навчальному році теж стала нестача шкільних підручників для учнів 4-го і 7-го класів. Як пояснила директор Харківського міського департаменту освіти Ольга Деменко, ця проблема виникла через те, що учні цих класів почали навчатися за новими програмами. Тож 1 вересня усі школярі Харкова сіли за парти з повним комплектом підручників, а четвертокласники й семикласники і досі чекають на нову навчальну літературу.

Стовідсотково безоплатно забезпечені підручниками і школярі районів області (крім учнів четвертих та сьомих класів, нові підручники до яких також ще не надійшли), запевнив заступник директора департаменту — начальник управління освіти і науки Харківської облдержадміністрації Володимир Ігнатьєв.

Проблеми з дефіцитом тих чи тих навчальних посібників, зазначають педагоги Харківщини, могли б розв’язати електронні книги, однак до їх введення школи поки що не готові: потрібен час для остаточного з’ясування, якими вони мають бути і, найголовніше — як вони впливатимуть на здоров’я школярів.