Зрозуміло, що саме поняття «мобілізація» має спонтанний, швидкий і чіткий характер. Часу на емоції та лірику не передбачає. Тому думати про решту питань доводиться, як кажуть, у процесі. З перших днів багатьох мобілізованих турбували питання житейські, найчастіше виплата кредитів та іпотечних зобов’язань. Виникло у них і чимало запитань правового, соціального, фінансового характеру. Це й не дивно, бо в один момент були вирвані з буденного мирного життя, де панують свої закони. Одне за одним ці питання спільно з урядовими, військовими, фінансовими структурами почали вирішуватися. 

Як повідомили в Генеральному штабі ЗС, нині опрацьовано питання щодо організації подальшої роботи з банківськими установами, які нараховують штрафні санкції військовослужбовцям, призваним у зв’язку з оголошенням мобілізації, за несвоєчасне виконання кредитних зобов’язань.

Відповідне звернення щодо сприяння в незастосуванні штрафних санкцій до таких військовослужбовців від кредитних установ надіслано за підписом начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних сил України до Національного банку.

У свою чергу Національний банк надіслав рекомендацію банкам про організацію роботи у разі надходження звернень від громадян.

Банківська спільнота не забарилася з реакцією і запропонувала кілька варіантів надання допомоги в обслуговуванні кредитних зобов’язань зокрема в компенсації відсотків, часткового їх погашення, відтермінування сплати кредиту тощо. Вид допомоги буде обрано для кожного окремо.

Крім того, 06. 05. 2014 року Верховна Рада ухвалила постанову «Про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності та безпеки держави». У пункті 4 цієї постанови визначено завдання Кабінету Міністрів та Національному банку опрацювати питання та прийняти рішення про звільнення військовослужбовців, які призвані на військову службу у зв’язку з мобілізацією, від сплати пені та штрафів за несвоєчасне погашення кредитів на весь особливий період. Для цього командирам військових частин та військовим комісарам із залученням фахівців юридичної служби доручено надати правову допомогу військовослужбовцям у підготовці, оформленні та надсиланні звернень до банківських (кредитних) установ для розв’язання проблемних питань, що виникли в зв’язку з проведенням часткової мобілізації.

Слід наголосити, що для розв’язання проблеми незастосування штрафних санкцій за кредитними зобов’язаннями військовослужбовцеві треба особисто письмово звернутися до відповідної банківської установи з викладенням клопотання про незастосування штрафних санкцій, реквізитами кредитної угоди, наданням підтверджувальних документів тощо.

До речі, на веб-сайті Міністерства оборони розміщено типовий зразок звернення військовослужбовця до банківської установи із клопотанням щодо незастосування штрафних санкцій за кредитними зобов’язаннями.

А ще у Міністерстві оборони опрацьовано проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації».

— Цей документ на доопрацюванні, — повідомив на прес-конференції старший офіцер відділу юридичної експертизи та методологічної роботи Управління правового забезпечення Генерального штабу Збройних сил України підполковник юстиції Андрій Фомін. — Ним передбачено, що військовослужбовцям після проходження військової служби за призовом під час мобілізації надаватиметься право залишитися на військовій службі на попередній або, за їхньою згодою, іншій, не нижчій за попередню, посаді.

Окрім того, Андрій Фомін наголосив, що цей законопроект має на меті врегулювати питання виплат соціальної допомоги військовослужбовцям-жінкам, які були звільнені під час мобілізації. Їм також буде надано переважне право на укладання нових контрактів щодо проходження військової служби по завершенні особливого періоду.

— На законодавчому рівні буде врегульовано й питання поновлення студентів у відповідному вищому навчальному закладі після демобілізації та продовжено їхнє безоплатне навчання на термін, що залишився до кінця чергового періоду навчання, і вони його завчасно оплатили до призову, — підкреслив підполковник юстиції Андрій Фомін.

За його словами, з ухваленням цього закону Міністерство оборони планує в цілому врегулювати всі проблемні питання, які виникли в ході проведення мобілізації.