ДО СЕЗОНУ

Цього літа Укрзалізниця планує перевезти майже 50 млн пасажирів

З 29 травня на залізниці введений новий графік руху поїздів на 2011-2012 роки. Це розклад для 350 пар поїздів, з яких 193 курсуватимуть у внутрішньому сполученні, 140 - у країни СНД та 17 - у Західну Європу. У графік внесено й нові потяги, які доправлятимуть пасажирів із Сімферополя до Донецька, Чернігова, Казані та Ростова. Окрім того, частіше курсуватимуть поїзди з Москви до Феодосії, із Санкт-Петербурга до Євпаторії та Феодосії, а також подовжено маршрут поїзда Харків - Івано-Франківськ до Яремчі, Харків - Мукачеве до Ужгорода.

За словами начальника головного управління Укрзалізниці Олександра Іванька, цього літа буде перевезено приблизно 50 млн пасажирів порівняно з 46 млн торік. Швидше, ніж раніше, курсуватимуть майже 100 швидких і понад 25 пасажирських поїздів. Зокрема, на дві години скорочено час перебування в дорозі пасажирів, які подорожуватимуть від Києва до Сімферополя й у зворотному напрямку поїздом N Ц/12 Київ - Сімферополь. Потяг N 1/2 Москва - Київ прибуватиме швидше на одну годину й без нічних пробуджень для прикордонного та митного контролю, а N 40 Київ - Севастополь - на півгодини. Загальний час перебування всіх поїздів у дорозі скорочено майже на 80 годин.

- Із тих 109 літніх поїздів, що доправлятимуть відпочивальників до південних курортів, - наголосив посадовець, - станом на 26 травня вже призначено 93, з яких 77 - курсуватимуть у кримському напрямку. Для забезпечення перевезень буде підготовлено та задіяно майже 6 тис. вагонів, з них близько 2 тис. обладнані кондиціонерами.

Окрім того, сформовані три склади спеціальних поїздів на Придніпровській, Одеській та Південно-Західній залізницях для перевезення дітей. Призначені відповідальні працівники за підготовку таких перевезень. Діятимуть оперативні штаби, які гарантуватимуть безпеку перевезень організованих груп дітей.

Проблем із квитками перевізники також не обіцяють. В Україні працює 1720 кас, а до літнього сезону, аби позбутися черг, у пунктах продажу відкриють ще 175 додаткових. Сім із них будуть пересувними і працюватимуть влітку на Чорноморському узбережжі. Такої кількості цілком вистачить, переконують залізничники, адже до 80% пасажирів вирушають у подорож зі зворотними квитками.

Та й далеко не всі пасажири нині йдуть по проїзні документи у каси. Щораз більше замовляють їх через Інтернет. Якщо за весь 2010 рік віртуально придбали квитки 110 тис. пасажирів, то за неповні п'ять місяців 2011 р. - вже понад 130 тис.