Уже не перший рік за ним справедливо закріпився статус традиційного.

Проте VІІ зібрання, що відбулося у Харкові, не зовсім вкладається в ці усталені рамки. Передовсім рекордною кількістю іноземних делегацій, до яких входили представники дипломатичного корпусу кількох десятків держав, у тому числі Надзвичайні і Повноважні посли США, Канади та Королівства Нідерланди, представники бізнес-кіл і міжнародні експерти, а ще — практичними результатами роботи, зафіксованими в домовленостях та укладених контрактах. Вирізняла його з поміж проведених останніми роками й атмосфера по-справжньому партнерського взаєморозуміння, прозорості намірів та ухвалених документів, а також конкретика дій, спрямованих на перезапуск провідних галузей економіки, чітке бачення стратегічних напрямів розвитку.

До їх числа голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін зарахував насамперед піднесення науково-освітнього потенціалу, впровадження електронного уряду, орієнтованого на модернізацію документообігу, формування стійкої бази розвитку сільського господарства та переробки продукції рослинництва, а також рестарт промисловості на основі нових галузей розвитку.

Керівник області зазначив, що позбавлення залежності від російського ринку пішло на користь Харківщині, відкривши нові перспективи. За останній рік підприємства області, такі як ПАТ «Турбоатом», ХТЗ, ПАТ «Завод «Южкабель», ПАТ «Хартрон» та інші знайшли партнерів у країнах ЄС та вийшли на ринки Азії.

Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт відзначив доречність проведення такого міжнародного заходу саме на Харківщині, адже, за його словами, область відома індустріальною базою, науковими університетами, освіченою робочою силою та розвиненою IT-галуззю. Зокрема посол згадав про збудовану в Харкові за новітніми технологіями нейтронну установку, яка виробляє медичні ізотопи.

«США мають велику історію партнерських відносин із Харківською областю. Наймасштабніший проект, який реалізують нині, — це фінансування розроблення установки джерела нейтронів, над якою працюють харківські науковці. Уряд США вклав у проект понад 70 мільйонів доларів. І це не межа, у нас великі плани на майбутнє», — заявив Джеффрі Пайєтт.

Міністр сільського господарства, розвитку сільських районів і адміністрації водних ресурсів Республіки Албанія Едмонд Панаріті відзначив необхідність підписання договору про визнання фітосанітарних сертифікатів між Україною та Албанією, що, на його думку, полегшить надходження продукції й дасть змогу розширити співпрацю.

Одним із знакових результатів роботи форуму стало також досягнення домовленості про створення Офіса Харківської області у Вашингтоні, що дасть змогу Харківщині розвивати міжнародні відносини із представниками бізнесу, наукових центрів та інститутів.

Буквально за декілька днів — ця інституція розпочала свою роботу у столиці США. 

ПРЯМА МОВА

Співпраця розширюється

Юлія Світлична,  заступник голови Харківської  облдержадміністрації:

— Однією з центральних подій форуму стало підписання угоди вартістю майже 33 мільйони євро між «Турбоатомом» і австрійською компанією Inkla Trading and Engineering з постачання енергетичного обладнання для модернізації діючих блоків АЕС у Європі, а саме в Болгарії та Фінляндії. Також досягнуто згоди про контракт між «Турбоатомом» і американським гігантом — компанією Holtec International, яка виступає генеральним підрядником зі спорудження центрів зберігання відходів ядерного палива на АЕС України. «Турбоатом» буде субпідрядником проекту і завантажить замовленнями суміжні підприємства Харківської області.

Проект відкриває можливості розширення співпраці з Holtec International і на інших напрямах, зокрема йдеться про створення АЕС малої потужності. Контракт на 60 мільйонів доларів США мають підписати до кінця цього року. У компанії повідомляють про намір продовжити бізнес із харківським підприємством та озвучують суму передбачуваних контрактів — 200 мільйонів доларів.Також на адресу Харківської обласної державної адміністрації надійшла пропозиція від всесвітньо відомої британської компанії Adam Smith International. Компанія отримала повноваження уряду Великобританії на здійснення технологічної допомоги з реформування роботи митної служби в Україні. І саме Харківській області запропоновано виступити пілотним регіоном реалізації цього проекту.