Що знаменно, говорять в обласному військовому комісаріаті, то це великий наплив жінок. 160 харків’янок цьогоріч також одягли однострої контрактників. Показники стали рекордними для регіону за всю історію незалежності України і мають постійну тенденцію до зростання.

Новобранці вирушили на навчання

Позитивною динамікою в розвитку контрактної системи в області позначився і серпень: 120 новобранців уже вирушили служити в армії за контрактом. Сорок з них окремою групою направили до трьох навчальних центрів для спеціальної підготовки, а решту розподілено до стройових військових частин. За словами начальника регіонального медіа-центру Міноборони України Дмитра Горбунова, кожен третій із призовників має досвід військової служби, а кожен п’ятий отримав статус учасника бойових дій на Донбасі.

Під час акції на майдані Свободи охочі мали змогу не лише оглянути військову техніку, а й повправлятися у збиранні-розбиранні зброї. Фото автора

Урочистих проводів на збірному пункті Харківського обласного військового комісаріату було удостоєно одну з команд призовників, які опановуватимуть військові спеціальності у навчальних установах оборонного відомства. «У цьому строю добровольців стоять ті, хто не красивим словом, а реальною справою вже довели, що вони патріоти України. Приємно побачити серед призовників і 10 жінок, а також чимало хлопців без строкової служби за плечима. Останнє означає, що складна ситуація в державі не вплинула на їхній вибір стати захисником Вітчизни», — зауважив т. в. о. заступника військового комісара ХОВК підполковник Олександр Томашевський.

За словами офіцерів облвійськкомату, наступна команда призовників-контрактників — 120 осіб.

Ця акція, що зібрала тисячі учасників, — один із багатьох інформаційно-роз’яснювальних заходів, які постійно проводять у Харкові та райцентрах. Її організували офіцери Харківського обласного військкомату за підтримки Харківської ОДА і регіонального центру зайнятості. 

Юна зміна цікавиться бронетехнікою

Військовослужбовці частин Харківського та Чугуївського гарнізонів на майдані Свободи обласного центру представили харків’янам 10 одиниць бойової та спеціальної техніки, а також 30 зразків стрілецької зброї, які перебувають на озброєнні української армії. У наметах, розгорнутих на майдані, спеціалісти знайомили охочих з умовами служби за контрактом.

«У такий спосіб ми постаралися ще вище підняти престиж армійської служби, а також запропонувати харків’янам зробити вибір на користь життя в однострої воїна-контрактника, — пояснив військовий комісар Харківського обласного військового комісаріату полковник Юрій Калгушкін. — Приємно було побачити на заході дітей і підлітків, які із задоволенням фотографувалися біля бронетехніки чи цікавилися автоматами. Можливо, колись у майбутньому вони прийдуть на зміну нам — нинішньому військовому поколінню».

Малечу, підлітків і юнаків особливо привабили зразки озброєння Харківського зонального відділу військової служби правопорядку в ЗС та Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба, які демонстрували під час акції. Тут навіть черги утворилися, щоб посидіти в кабінах бронетранспортера Saxon і піднятися на броню зенітного ракетного комплексу «Оса-АКМ». А що вже говорити про солдатську польову кашу, яку приготували військові кухарі! Охочих скуштувати було багато.

На думку працівників військкоматів, підвищення грошового забезпечення рядовим-контрактникам до рівня 7000 гривень стало хорошим стимулом, і харків’яни активніше цікавляться військовими професіями. Та й роз’яснювальна робота теж, як бачимо, дає результати.