Маю 4 категорію постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи. Із засобів масової інформації дізнався про пільги на придбання палива, зокрема про грошову компенсацію на його придбання, 995 гривень 60 копійок — на тверде паливо і 127 гривень 73 копійки на скраплений газ. Фактично через поштове відділення я отримав лише половину цієї суми. Чому так?

П. МОСЕЙЧУК,село Ясногородка Вишгородського району  Київської області

Віталій МУЩИНІН,
директор департаменту державної соціальної допомоги
Міністерства соціальної політики:

— Відповідно до пункту 4 статті 23 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадянам, віднесеним до категорії 4 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення, передбачено відшкодування 50% вартості палива, придбаного в межах установлених норм.

Пунктом 2 статті 102 Бюджетного кодексу передбачено, що за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам пільги на придбання твердого побутового палива надаються із розрахунку вартості однієї тонни твердого палива на домогосподарство на рік.

Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування мають право надавати пільги на тверде побутове паливо у натуральній формі або готівкою.

Кабінет Міністрів  затверджує граничні показники вартості твердого побутового палива для надання пільг.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 23.04.2012 р. № 356 «Про встановлення мінімальних норм забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом та граничних показників їх вартості для надання пільг і житлових субсидій за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» граничний показник вартості твердого палива для надання у 2013 році пільг становить 995,6 гривні за тонну.

Враховуючи викладене, для громадян, віднесених до категорії 4 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення, готівкова виплата на придбання твердого палива становить 497,80 гривні.