Уже два тижні на головній олімпійський базі України в Конча-Заспі наші гімнасти тренуються на найсучаснішому килимі Janssen fritsen, який використовують під час проведення офіційних стартів під егідою Міжнародної федерації гімнастики. Придбання саме такого килима вартістю понад 840 тисяч гривень узгоджене з тренерським складом збірної. Проблему застарілого обладнання повсюдно не втомлювався  озвучувати лідер української команди чемпіон світу Олег Верняєв. І він  перший повідомив у соціальних мережах про новинку для виконання вільних вправ. Нині  наші  гімнасти готуються до ліцензійного чемпіонату світу в Глазго, який відбудеться наприкінці жовтня. Там розраховуємо здобути якомога більше перепусток на Олімпіаду-2016.

У четвер президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка розповів про підтримку провідних українських спортсменів на Генеральній асамблеї НОК.

Серпневий лауреат Богдан Бондаренко отримав відзнаку з рук міністра молоді та спорту Ігоря Жданова. Фото з сайту noc-ukr.org

«Цей рік був непростим як для всієї країни, так і для всього вітчизняного спорту. Однак ми виконали усі заявлені програми та фінансові зобов’язання, приділяючи особливу увагу підтримці спорт?сменів», — наголосив він.

Головний олімпієць країни підкреслив, що протягом року для підготовки спортсменів НОК, який є громадською організацією, надав національним олімпійським  федераціям 22 мільйони гривень. З урахуванням непростої ситуації Олімпійський комітет спромігся спрямувати додаткові 2,5 мільйона гривень для забезпечення участі наших спортсменів у змаганнях світового і європейського рівнів. Персональну увагу приділяли провідним спортсменам  для підготовки до Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро. 32 атлети з січня цього року і до вересня 2016-го отримуватимуть щомісячні стипендії НОК, на що також передбачено кошти. Особливу допомогу спрямували спортсменам і тренерам зі сходу країни — для забезпечення соціально-побутових умов та оренди житла.

Сергій Бубка також зазначив, що НОК України має повне порозуміння і підтримку від міжнародних спортивних структур: «Ми постійно контактуємо з нашими міжнародними партнерами, прагнемо залучити додаткові кошти для забезпечення наших спортсменів. І Міжнародний олімпійський комітет, і європейські олімпійські комітети, і Асоціація національних олімпійських комітетів нас підтримують. Завдяки МОК і ЄОК минулого року ми додатково залучили 400 тисяч доларів, що дало змогу  підставити плече Міністерству молоді та спорту і національним олімпійським федераціям й профінансувати участь наших спортсменів у провідних змаганнях і тренувальних зборах. Цього року ми маємо попередню домовленість щодо надання додаткових коштів  від міжнародних партнерів, що спрямуємо на потреби наших спортсменів», — наголосив президент НОК.

Він нагадав, що  менше року залишається до старту Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро, і зараз триває важливий етап завоювання олімпійських ліцензій. Ще раніше, в лютому наступного року, відбудуться ІІ зимові Юнацькі олімпійські ігри в Ліллехаммері. «В ці непрості часи наше головне завдання  спільно з державою, Міністерством молоді та спорту, федераціями, фізкультурно-спортивними товариствами, органами місцевої влади, меценатами та спонсорами, журналістами консолідувати всі зусилля й ресурси та забезпечити сприятливі умови на завершальному етапі підготовки наших спортсменів до найголовніших спортивних стартів чотириріччя», — заявив Сергій Бубка.

Під час ХХХ Генеральної асамблеї Національного олімпійського комітету України найкращі спортсмени місяців в Україні — легкоатлет Богдан Бондаренко (серпень) та борець греко-римського стилю Жан Беленюк (вересень) отримали свої заслужені нагороди від олімпійського товариства: грошові премії, дипломи та пам’ятні статуетки.

«Легка атлетика та боротьба — це наші традиційно сильні види спорту. В колекції і Богдана, і Жана є найпрестижніші світові та європейські нагороди. Бракує лише олімпійської медалі. Бажаємо поповнити скарбничку нагородами на Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро», — зазначив під час нагородження Сергій Бубка.

Звання найкращого спортсмена серпня Богдан Бондаренко отримав завдяки результативному виступу на чемпіонаті світу з легкої атлетики в китайському Пекіні, з якого повернувся зі срібною нагородою.

Жана Беленюка удостоїли аналогічного звання у вересні разом зі здобуттям медалі найвищого гатунку на світовій першості зі спортивної боротьби в американському Лас-Вегасі (вагова категорія 85 кг) та путівки на Ігри-2016.

За вагомий внесок в успіх спортсменів  вручено нагороди і їхнім  наставникам — Вікторові Бондаренку, Віталію Киселиці та  Олегові Сазонову.