Євген Коноплянка, який 14 листопада у Львові вперше вивів національну команду на поле з капітанською пов’язкою, впевнений: підсумковий успіх буде на боці українців. «Словенія — непростий суперник: подивилися багато ігор і знали, на що вони здатні. Ми перекрили їхні сильні сторони і тепер думаємо, як гратимемо на виїзді. Навіть якщо сил на повторну зустріч не буде, то знайдемо їх, повірте.

Вони могли забити, але й ми теж були близькі до третього гола — взяти, наприклад, мій момент. Ми пройдемо далі», — так Женя коментував гру гарячим слідом, а вже за два дні у Мариборі збірна проводила тренування і було видно: гравці відновлюються, а мотивації не позичати. Хлопці тренувалися з гарним настроєм і натхненням, цілком усвідомлюючи, що протистояння складається із двох матчів, і для досягнення мети потрібно зробити ще один важливий крок. На цьому етапі — найважливіший у кар’єрі багатьох.

Євген Селезньов (11) міг забити ще один м’яч, і справу було б зроблено достроково. Фото УНIAН

«Матч у Львові — це перший тайм, його ми відіграли, тепер потрібно готуватися до другого. Так, я боявся, що можемо пропустити вдома. Хлопці переживали. Добре, що цього не сталося. Дуже шкода, що не забили третій, реалізація підвела наших гравців. Хіба потрібно їм щось казати? Вони самі розуміють, що треба робити в Словенії», — головний тренер української  команди Михайло Фоменко у коментарях як завжди стриманий.

Він наголосив, що в другому таймі першого матчу команда не до кінця виконала план на гру, а Євген Хачеріді надмірно демонстрував свої емоції: «Гравці розслабилися, почали припускатися помилок. Добре, що суперник не скористався цим і не покарав нас. Хачеріді? Пора брати під контроль свої емоції. Вони повинні допомагати творити, а не руйнувати». Зауваження слушне, адже ймовірність не дограти перший матч із Словенією за довгий язик принаймні у двох гравців була дуже високою. Цього разу нам пощастило. Гру-відповідь у Мариборі обслуговуватиме  відомий турецький рефері Джюнейт Чакир і суддівська бригада його співвітчизників. І їм навряд чи сподобаються емоційні витівки Гармаша й Хачеріді.

Щодо Джюнейта Чакира, то він домігся головного досягнення у своїй кар’єрі — обслуговував фінал Ліги чемпіонів між «Барселоною» і «Ювентусом».

До речі, Чакир уже працював на поєдинку збірної України у нинішній кваліфікації. У березні турецький рефері судив матч Іспанія — Україна (1:0). Він перетинався з «синьо-жовтими» і в кваліфікації плей-оф чемпіонату світу 2014 року, коли українці вдома обіграли Францію (2:0). А на Євро-2012 Чакир спостерігав за дублем Андрія Шевченка у воротах збірної Швеції (2:1). Отож для головної футбольної команди України цей 38-річний арбітр вважається фартовим. Утім, як кажуть, на везіння надійся, а сам до роботи берися. А «гоп» треба казати, коли вже перескочиш…

ОФІЦІЙНО

М’яч Євро-2016 представив Зідан  

Його виконано у кольорах французького прапора — синьому, білому і червоному. Сріблясті вставки на панелях символізують найбажаніший трофей цього літа — Кубок Європи. На блоки м’яча також нанесено букви «E», «U», «R», «O» і цифри «2», «0», «1», «6».

Увечері 12 листопада Зінедін Зідан разом із Beau Jeu виконав головну роль на інноваційному футбольному стадіоні Future Arena в Сен-Дені, Париж. Future Arena — це поле для міні-футболу з унікальною проекцією стадіону на 360°, яка дасть змогу гравцям почуватися на ньому знаменитими футболістами, що виступають перед 50-тисячною армією вболівальників.

ТАБЛО «УК»

Євро-2016. Кваліфікація. Плей-оф

Перші  матчі

Україна — Словенія — 2:0 Голи: Ярмоленко (22), Селезньов (54)

Швеція — Данія — 2:1 Голи: Форсберг (45), Ібрагімович (50, пен) — Йоргенсен (80)

Боснія і Герцеговина — Ірландія — 1:1 Голи: Джеко (85) — Бреді  (82)

Норвегія — Угорщина — 0:1 Гол: Кляйнхайслер (26)

Матч-відповідь

Угорщина — Норвегія — 2:1 Голи: Прішкін, 14, Хенріксен, 83 (аг) — Хенріксен, 87

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»