5 лютого в Києві висадився дипломатичний десант: із запланованим візитом прилетів Державний секретар США  Джон Керрі, а згодом відбувся неанонсований приїзд Федерального канцлера ФРН Ангели Меркель та Президента Франції Франсуа Олланда. 

Чого приїжджали очільники найпотужніших держав світу, гадають пересічні громадяни і політичні аналітики. Висувають найрізноманітніші здогадки. Від найоптимістичніших: Україні нададуть якнайширшу підтримку, зокрема й сучасною зброєю, і змусять агресора залишити Донбас, до песимістичних — здачі наших інтересів, закриття дверей до НАТО і залишення України у сфері впливу росіян.

США та Україна наполягають на дотриманні мінських угод. Фото з сайту kmu.gov.ua

Хочемо зберегти свій суверенітет

Як насправді буде, побачимо вже найближчим часом. Наразі ж більше відомо про те, чого очікують керівники України від наших західних союзників, починаючи від формату переговорів і закінчуючи національними інтересами.

На переконання Арсенія Яценюка, найкращий формат переговорів — київський, коли США, ЄС, Франція, Німеччина та Україна сидять за одним столом, мають єдину сильну позицію, спільно діють. До такого висновку Прем’єр дійшов, проаналізувавши попередні формати (женевський, нормандський). Він також проти підписання з Москвою нової угоди, яка може стати пасткою.

«Закликаємо Росію виконати те, що було погоджено, авторизовано і підписано персонально президентом Путіним», — цитує Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Глава уряду  вкотре наголосив, що хоч наша єдина мета — досягти миру, «ми ніколи не зрадимо наші цінності й принципи, ніколи не зрадимо своєї гідності й свободи, ніколи не розглядатимемо нічого, що підриває нашу незалежність, територіальну цілісність та суверенітет». Не поступиться Україна і європейським вибором, який відстоювала на Майдані.

Зброя потрібна не для нападу, а для оборони

Однак, щоб досягти миру, треба захистити свою країну, зупинити Росію і не дозволити ворожим військам наступати далі, заявив Прем’єр на прес-конференції за підсумками зустрічі з Джоном Керрі. Він пояснив, що Україна звертається до країн-партнерів по воєнну допомогу, але «не для наступальних операцій, а для оборонних» і нагадав, що російська агресія — це загроза не лише нашій країні, а й світовому порядку, європейській безпеці, країнам-членам НАТО.

І це не залякування. Російські війська захопили Крим і вторглися у східну Україну. Росія озброює терористів на Донбасі найсучаснішою зброєю. Кожному зрозуміло, що не на базарі вони купують зенітно-ракетні комплекси, сучасні танки та артилерію, якими наводнили окуповану територію.

«Видається, що єдина країна, яка заперечує присутність російських військ на території України, — це Російська Федерація і персонально президент Путін», — констатував очільник уряду, наголосивши, що Україна бореться не з так званими повстанцями чи бандитами, а з російською регулярною армією.

«За таких умов, — переконаний Арсеній Яценюк, — нам потрібно зберегти єдність усього вільного світу заради досягнення реальної мирної угоди, заради стабільності в Європі та зупинення російського вторгнення. Світ має зрозуміти, що стоїть перед одним із найдраматичніших періодів, коли Росія порушила міжнародне законодавство, незаконно анексує територію сусідньої держави».

За таких умов нам треба зробити все можливе, вважає Прем’єр, аби мінські домовленості, які ще «живі», виконувала Російська Федерація. А це означає не постачати  живу силу і техніку на окуповану територію, закрити східний кордон, відвести російські війська.  Такий рецепт найкращий для  того, щоб зупинити вторгнення агресора і досягти деескалації ситуації.

Україні потрібна підтримка та допомога світу ще й для того, щоб надавати гуманітарну допомогу тим, хто досі живе на територіях, тимчасово окупованих проросійськими терористами. Люди, які стали заручниками так званих повстанців, потребують усього: від їжі та одягу до даху над головою. Нині Кабмін продовжує постачати найнеобхідніше — газ та електроенергію. Робляться неодноразові спроби доставити  на окуповану територію гуманітарну допомогу, яку терористи блокують, прирікаючи на страждання тисячі людей.

Уряд України вдячний усім, хто допомагає уникнути гуманітарної катастрофи на Донбасі. Передовсім уряду США, який надав 16 мільйонів доларів для підтримки тих, хто перебуває в дуже складному становищі в Донецькій та Луганській областях. Україна цінує й ту технічну та фінансову підтримку, яку США надає в імплементації необхідних реформ  у системі правосуддя, подоланні корупції, ліквідації податкових ям та створенні нової системи державного управління в нашій країні. Прем’єр висловив сподівання, що й переговори з МВФ закінчаться успішно, і це сприятиме імплементації реформ і призведе до «спільного успіху вільного світу».