СІЛЬГОСПТЕХНІКА

За оцінками міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, Україні потрібно за 6-8 років оновити близько 20 тис. комбайнів, а також значну кількість іншої сільгосптехніки, що зношена на 70-80%.

— Сьогодні стоїть завдання Президента й Прем’єр-міністра щодо технічного переоснащення зернової галузі і модернізації агротехніки загалом, зауважив він, додавши, що нині найбільш привабливими і вигідними з економічної точки зору є  комбайни німецького виробництва. Тому тривають переговори щодо спільного виробництва агротехніки на території України.

За словами очільника Мінагропроду, на придбання техніки з наступною передачею в лізинг у 2010 році було виділено 120 млн грн, цьогоріч ще 25 млн. За останнє десятиліття питання технічного переоснащення агросектору вперше зрушило з «мертвої точки», переконаний міністр. І це не може не радувати, адже вже у 2011-му у поле вийдуть 500 нових комбайнів, що матиме надзвичайний економічний ефект. Зокрема, втрати зерна при зборі зернових будуть меншими (щороку держава втрачає близько 6 млн т), послуга збирання дешевшою — близько 300 грн за га замість 400 грн. Планується, що за сезон нові комбайни зберуть урожай на 800 тис. га (1600 га на машину).

Як повідомляють в Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) з посиланням на дані Держкомстату, у 2010 році кількість тракторів у сільгосппідприємствах зменшилась на 2,2 %, а зернозбиральних комбайнів — на 3,4%. Незважаючи на значний знос машино-тракторного парку, минулорічні темпи оновлення тракторів становили лише 5,4%, а зернозбиральних комбайнів — 6,1%.

Хоча номенклатура сільгосптехніки включає десятки позицій, близько 25% імпорту в 2010 році припали на зернозбиральні комбайни та колісні трактори з потужністю понад 90 кВт. «Тобто, імпортувалися потужні агрегати, що здатні обробляти великі площі в обмежені строки», — зазначає експерт з аграрних ринків УКАБ Тарас Висоцький.

На перший погляд здавалося б логічним, що переважно таку потужну техніку купують великі агрохолдинги. Але факти показують іншу картину: незважаючи на те, що фермерські господарства обробляли лише 11,8% ріллі в 2010 році, саме вони закупили 23,3% тракторів потужністю понад 90 кВт та 28,1%  комбайнів від усіх продаж попереднього року. Це свідчить, що індивідуальні власники раціональніше підходять до питання ефективного використання ресурсів, частково через можливість прямого контролю на власних підприємствах над усіма виробничими процесами.