Цієї середи Прем’єр-міністр Володимир Гройсман виніс на розгляд присутніх три теми: підвищення соціальних стандартів на 10% з 1 грудня, правила формування рахунків за житлово-комунальні послуги для громадян і фінансовий бік реформи охорони здоров’я.

Виступ глави уряду розпочався з нагадувань-резюме. За 2016 рік КМУ вдвічі підвищив соціальні стандарти, досягнувши надбавки 16,1%. Зростання прожиткового мінімуму з 1 грудня порівняно з травнем для працездатних осіб становитиме 150 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років — 158, а для осіб, які втратили працездатність, — 117 гривень. Відсьогодні мінімальна заробітна плата вже не 1450 гривень, а 1600. За місяць цей показник подвоїться. Окрім цього, з 1 грудня посадовий оклад (ставка) І тарифного розряду ЄТС дорівнюватиме 1335 гривень, а з 1 січня — 1600. 

 

Для освітян грудневе підвищення заробітної плати коливатиметься від 260 до 450 гривень, січневе дасть удвічі більший дохід. На представників охорони здоров’я також чекають нові ставки.

Оклад медичної сестри зросте на 246 гривень, лікаря-терапевта І кваліфікаційної категорії — на 318, лікаря-хірурга вищої категорії — на 363 гривні. У січні їхня заробітна плата зросте ще на 30%.

А мінімальна пенсія із грудня стане більшою на 117 гривень. Наприклад, для шахтарів це додатково 351 гривня. Мінімальна пенсійна виплата у разі втрати годувальника зросте на 117—175 гривень, інвалідам війни та інвалідам — учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС — на 193—333, мінімальний розмір пенсії у разі втрати годувальника з числа військовослужбовців — на 234. Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам збільшиться на 239,9 гривні, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам — на 208,9—239,9, допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, — на 254—316, на дітей одиноким матерям (максимальний розмір) — 127—158 гривень, у зв’язку з доглядом за інвалідами з психічними захворюваннями — на 150 гривень.

Крапку на цій темі він поставив словами: «Уряд забезпечить компенсаторні механізми у вигляді субсидії з виплат за житлово-комунальні послуги для категорій осіб, які мають невисокі доходи. Після підвищення у грудні ці доходи будуть чистими, тому що за житлово-комунальні послуги громадяни, що отримують субсидії, у грудні більше не платитимуть».

До кінця року рівень оснащення багатоквартирних будинків тепловими лічильниками сягне 88%. Фото Володимира ЗАЇКИ

Платіжки змінюватимуть концепцію

Ще одна новина — теплопостачальні підприємства формуватимуть рахунки за централізоване опалення для родин, які проживають у будинках без лічильників, з огляду на середній показник у кожному з міст. За основу, звісно, братимуть дані будинків, де встановлено лічильники. Такий метод нарахувань стосується міст, де рівень оснащеності житлового фонду приладами обліку теплової енергії менший за 50%. На думку Прем’єра, «цей поріг» саме допоможе визначати середнє споживання тепла в населеному пункті.

Тепер пріоритет НКРЕКП і уряду — справедлива оплата населення за спожиту комунальну послугу з централізованого опалення, стовідсотковий облік спожитої теплоенергії. Планують, що до кінця року рівень оснащення багатоквартирного житлового фонду тепловими лічильниками в країні сягне позначки 88%. Тим часом регіональні підприємства теплокомуненерго пройдуть перевірку на справедливе нарахування комунальних платежів.

«Уряд не має прямого стосунку до нарахувань, — наголосив Володимир Гройсман. — Мене дивує, чому в багатьох містах немає лічильників. Це питання конкретного міського голови і ТКЕ. Ми розберемося й поставимо на місце тих, хто поводиться недобросовісно».

Доки в містах обладнуватимуть житловий фонд лічильниками споживання тепла, міністерства розроблятимуть пропозиції щодо забезпечення прав і потреб людей з інвалідністю. Глава уряду вважає питання турботи про людей з інвалідністю індикатором зрілості будь-якої нації та держави. Його завдання урядовцям: «Зробити все, щоб життя людей з особливими потребами було максимально зручним не тільки 3 грудня (Міжнародний день людей з інвалідністю): транспорт, тротуари, доступність медичного забезпечення, інфраструктура». 14 грудня КМУ розглядатиме це питання комплексно. На засідання запросять уповноваженого Президента з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича.

Не менш важливий документ дня — затверджена урядом концепція реформування сфери охорони здоров’я і ще з десяток нормативних актів для втілення її в життя. Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк пояснив присутнім, що нинішня система — джерело фінансової катастрофи. Врегулювати питання можна лише завдяки запровадженню страхової медицини.

А Володимир Гройсман розпочинав цю делікатну тему проханням до учасників фармацевтичного ринку дотримуватися справедливих цін на ліки з 1 січня. Він вважає, що концепція спроможна змінити систему фінансування медицини у країні. «Кошти спрямовуватимуть на медичні послуги та «ходитимуть за людиною», а не фінансуватимуть стіни та ліжко-місця у лікарнях», — додав Володимир Гройсман.

Успіх реформи залежатиме від спільної роботи парламентаріїв та органів місцевого самоврядування. Потім Прем’єр розповів, що ресурс на централізовану закупівлю медикаментів у країні у 2017 році зросте на 2 мільярди гривень.

Гарантії на 500 мільйонів доларів

КМУ затвердив порядок внесення електронного цифрового підпису в безконтактний електронний носій, який міститься у паспорті громадянина України нового зразка (ID-картки), порядок добору та призначення радників з приватизації великих державних підприємств. Їхня функція — проведення аудиту та процесуального супроводу приватизації.

Державному енергохолдингу НАК «Нафтогаз України» міністри надали гарантії обсягом майже 500 мільйонів доларів для залучення кредиту Світового банку на закупівлю та закачування природного газу в осінньо-зимовий період.

Потім КМУ припинив чинність угод з урядом Росії про співпрацю у сфері телебачення і радіомовлення та у сфері інформації, схвалив рішення про реалізацію спільного проекту з Європейським інвестиційним банком. Обсяг позики на впровадження «Основного кредиту для малих і середніх підприємств та компаній із середнім рівнем капіталізації» становить 400 мільйонів євро.

Іще уряд затвердив порядок здійснення виплат сім’ям військовослужбовців, які потрапили в полон або зникли безвісти, а також пілотний проект рекультивації земель лісогосподарського призначення у Волинській, Рівненській та Житомирській областях.