Відповідь на одвічне гамлетівське запитання нині залежить від президента Сполучених Штатів Америки Барака Обами, на підпис якому будуть передані  відповідні законопроекти, та Адміністрації президента США, прерогативою   якої є надання Україні статусу головного партнера поза НАТО. Чи отримає Україна  військову допомогу  протягом найближчих місяців? Чи будуть розширені санкції проти Росії? Та чи набуде наша країна статус союзника без членства в Північноатлантичному альянсі? Наразі питання залишаються відкритими.

За процедурою, щоб документ був остаточно затверджений, під ним має поставити свій підпис президент США Барак Обама. Згідно із законодавством, на це главі держави відводиться обмежений час, в іншому разі документ буде вважатися таким, на який накладено вето.

Водночас, як зауважують експерти, одностайна підтримка законопроекту в Сенаті й Палаті представників скоріше за все означає, що рішення було попередньо узгоджене з Білим домом. 

У четвер документ під назвою «Акт Підтримки свободи в Україні», який  зокрема передбачає надання летальної і нелетальної військової допомоги Україні, одностайно схвалила Верхня палата Конгресу США.

За словами одного з авторів законопроекту сенатора-республіканця Боба Коркера, одноголосна підтримка цього документа демонструє «тверду прихильність українському суверенітету» у відповідь на дії Росії.

Законопроект також передбачає розширення санкцій США проти Росії, допомогу Україні в енергетиці, оборонному секторі та сприяння розвитку громадянського суспільства.

«Через нерішучу реакцію США на вторгнення Росії в Україну цей конфлікт може стати ще масштабнішим. Одностайна підтримка нашого законопроекту демонструє тверду прихильність українському суверенітету, а також впевненість у тому, що Путін заплатить за свій напад на свободу і безпеку в Європі», — цитує пана Коркера прес-служба комітету.

Услід за Сенатом Палата представників США одноголосно підтримала закон, який передбачає надання Україні фінансової допомоги, летального озброєння та визначає Україну особливим військовим партнером США поза блоком НАТО. «Все, сталося, завдяки Мерсі Кептур закон на підтримку України таки пройшов Палату одноголосно», — повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці журналістка Мирослава Гонгадзе.

Конгресмени  проголосували узгоджений законопроект H.R.5859, який має  назву «Щодо введення санкцій по відношенню до Російської Федерації та забезпечення додаткової допомоги Україні, а також для інших цілей». Його поява в нижній палаті Конгресу позбавила необхідності довгих процедур узгоджень у комітетах схожого за змістом проекту закону H.R.5782, внесеного минулого тижня конгресменом Мерсі Кептур.

Сенатор Боб Коркер: «Путін заплатить за свій напад на свободу і безпеку в Європі». Фото з сайту ridus.com

Обама проти розширення санкцій

Ще до знакового голосування у четвер Барак Обама закликав не поспішати з розширенням санкцій США проти Росії. Це, за його словами, не вплине на Володимира Путіна, але може викликати розбіжності Вашингтона та Європи.

«Уявлення про те, що ми можемо просто розширювати санкції далі і далі, і в підсумку Путін передумає, — гадаю, це прорахунок», — висловився Барак  Обама.

За його словами, усвідомлення того, що ЄС і США займатимуть  спільну позицію протягом тривалого часу, зрештою змусить Володимира Путіна прийняти стратегічне рішення.

«Якщо вони побачать, що немає жодних тріщин у коаліції, то з плином часу ви будете свідками того, як вони скажуть, що вартість санкцій для їхньої економіки переважає будь-які стратегічні переваги, які вони отримують», — сказав президент США.

Як  повідомляє офіційний сайт Демократичної партії США в Сенаті, законопроект передбачає, що президент США отримає повноваження та можливість надати Україні військову допомогу на загальну суму 350 мільйонів доларів.

Зазначена допомога міститиме предмети особистого захисту та навчання в протидії наступальним видам озброєнням для відновлення суверенітету та територіальної цілісності України, протитанкові озброєння, зброю та боєприпаси для особового складу, радари для виявлення артилерійських батарей, далекоміри, обладнання для оптичного наведення та управління, безпілотники для тактичного спостереження, захищене комунікаційне обладнання.

Окремо передбачається додаткова фінансова допомога за іншими напрямами підтримки. Крім того, законопроект вимагає від президента США ввести нові санкції стосовно російських підприємств оборонної галузі й накласти санкції на компанії з усього світу, які вкладають значні інвестиції в розвиток нетрадиційних енергетичних проектів щодо видобутку сирої нафти.

Для здійснення планів щодо надання військової допомоги на суму в $350 мільйонів, процес повинен розпочатися з 2015 року та розрахований на виконання зобов’язань та витрат до кінця 2017 року.

Крім того, передбачається, що Держсекретар та міністр оборони США мають допомогти українським підприємствам в оборонній галузі переорієнтувати власний експорт з російського ринку та знайти відповідні альтернативні ринки для українських підприємств, які вже значно зменшили свій експорт та співробітництво з підприємствами оборонного сектору Росії.

Йдеться також  про надання допомоги в енергетичній галузі шляхом забезпечення енергетичної безпеки України протягом 2014 та 2015 років. Передбачається співпраця з українським урядом для розроблення середньострокових і довгострокових планів із збільшення виробництва і підвищення енергоефективності стосовно посилення енергетичної безпеки, допомагаючи Україні знизити свою залежність від імпорту природного газу з Росії.

Не сидімобез діла!

Утім і Україна має багато зробити у цьому напрямі. Вчора перший віце-спікер Андрій Парубій висловив сподівання, що Україна набуде статусу союзника США протягом кількох наступних місяців.

За його словами, Верховна Рада повинна розпочати наступний пленарний тиждень зі звернення до Конгресу, для того щоб продемонструвати політичну волю української сторони до набуття статусу.

Після цього, за його словами, має відбутися підписання двосторонньої угоди на рівні МЗС України та США.

«Спеціальний статус — це форма, яку використовує США для не членів Північноатлантичного альянсу. Тобто якщо шлях до НАТО об’єктивно може зайняти набагато більше часу, то статус союзника, в якому також є і гарантії двосторонньої безпеки, можна підписати набагато швидше» — переконаний нардеп.

Комбати-лобісти були переконливі

Комбат батальйону «Донбас» народний депутат України  Семен Семенченко розповів про те, як він та інші комбати побували в США і провели зустрічі з сенатором Джоном Маккейном та іншими політичними, військовими і громадськими діячами.

«Ми вдячні за допомогу представникам української діаспори в США, нашим новим і старим американським друзям, тим, хто допоміг нам повірити в себе і зрозуміти, що головне — людський контакт і щира позиція. Адже патріотизм — це явище універсальне», — написав він в одному зі своїх блогів.

Семенченко зазначив, що в Україні нині триває війна за незалежність, «така сама, як у XVIII столітті була в США. І це нас пов’язує».

«Ми з побратимами — комбатами Юрою Березою і Андрієм Тетеруком із Народного фронту поїздкою задоволені», — сказав С. Семенченко.

Він розповів, що на зустрічі з американськими друзями вони обговорювали організацію політичної підтримки в Конгресі та інших колах США з надання Україні негайної військової допомоги.

Тепер потрібно всім об’єднати зусилля для лобіювання інтересів України за кордоном і передовсім у США. Це питання майбутнього нашої країни, а отже, кожного з нас та наших дітей.