Учора промисловий майданчик Чорнобильської АЕС став місцем концентрації інтелекту, доброї волі, величезних коштів і титанічних зусиль міжнародної коаліції у складі близько чотирьох десятків країн. Під акомпанемент лапатого снігу тут завершено насування нового безпечного конфайнмента над зруйнованим навесні 1986 року енергоблоком №4 та об’єктом «Укриття».

Новий безпечний конфайнмент, зведений будівельною компанією Novarka, став найбільшою рухомою спорудою на суші, що коли-небудь існувала. Його призначення — надійно прикрити радіоактивні уламки зруйнованого енергоблока та об’єкт «Укриття». За попередніми розрахунками, безпеку на майданчику буде дотримано наступні сто років.

На цю мить давно очікували і в Україні, й у світі загалом. Фото Михайла Палінчака

«Коаліція з 28 країн зібрала понад 1,417 мільярда євро. 40 країн брали участь у будівництві... Я вас вітаю. Yes — ми це зробили, — захоплено вигукнув Президент Петро Порошенко під час урочистостей. — Сьогодні багато хто казав, що це вперше у світі, і вперше в історії, найбільше в історії. Хтось порівнював цей об’єкт з Ейфелевою вежею чи зі Статуєю Свободи. Це насправді унікальний об’єкт: 110 метрів заввишки, 257 метрів завширшки, 164 метри завдовжки. Це  найбільша у світі рухома конструкція, яку коли-небудь будувало людство». Особливу повагу викликає той факт, що таке грандіозне й масштабне будівництво відбулося в нашій країні, яка ще й змушена боротися із зовнішньою агресією.

Старий саркофаг, зведений над розбурханим реактором гарячими слідами аварії і який майже три десятки років сяк-так виконував свою функцію, вже давно перестав відповідати вимогам безпеки. Кілька років тому за справу взявся Європейський банк реконструкції та розвитку, який зумів мобілізувати країн-донорів та акумулювати кошти для нового будівництва, що вчора й мало логічне завершення на ЧАЕС. Саме для участі в цій події до України  прибув Президент ЄБРР Сума Чакрабарті.

А директор компанії Novarka Ніколя Кай з гордістю розповів, що в будівництві і монтажі конструкцій брали участь 10 тисяч працівників компанії. Наступного року конфайнмент буде доведено до стовідсотково безпечного режиму експлуатації. І в листопаді компанія-підрядник передасть цей об’єкт українським органам влади.

«Ми вітаємо завершення цього етапу трансформації ЧАЕС як символ того, що ми здатні досягнути разом завдяки потужним, рішучим і довгостроковим зусиллям. Ми аплодуємо нашим українським партнерам і підрядникові, а також дякуємо всім донорам Чорнобильського фонду «Укриття», чиї внески уможливили сьогоднішній успіх», — ці слова президента ЄБРР Суми Чакрабарті поширила прес-служба банку.

У повідомленні ЄБРР, поширеному УНІАН, наведено й слова директора компанії Novarka Ніколя Кая. «Ми пишаємося тим, що змогли взяти активну участь у відповіді на цей  технологічний виклик. Новий безпечний конфайнмент на Чорнобильській АЕС — інженерний подвиг, який дасть змогу забезпечити оптимальні умови безпеки для українського народу на наступні 100 років. Я хотів би скористатися цією можливістю, щоб високо відзначити досягнення команди спільного підприємства Novarka, створеного великими французькими групами «Буїг Конструксьон» і «Вінсі Конструксьон».

Зведення конфайнмента є найважливішим елементом Плану здійснення заходів на ЧАЕС, який налічує понад три сотні програм і заходів. Реалізація цього плану загальною вартістю 2,1 мільярда євро фінансується з Чорнобильського фонду «Укриття», створеного в 1997 році міжнародним співтовариством. ЄБРР керує цим фондом і водночас є його найбільшим вкладником.