Луганська обласна військово-цивільна адміністрація визначила порядок розподілу коштів між постраждалими жителями Сватового: людям обіцяють допомогу від 10 до 500 тисяч гривень. Про це заявив заступник голови обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Клименко.

За його словами, для допомоги Сватовому з обласного бюджету надано 16 мільйонів гривень: 10 та 4 мільйони для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та надання матеріальної допомоги постраждалим. І для підтримки постраждалих юридичних осіб, майно яких зазнало ушкоджень, очільник області своїм розпорядженням з обласного бюджету надав ще 2 мільйони гривень.

Окрім житлового фонду, пошкоджено заклади охорони здоров’я (районне територіальне медичне об’єднання, Центр первинної медико-санітарної допомоги району, районна стоматологічна поліклініка); освіти (5 шкіл, 3 дитячих садки); соціальної сфери (обласний будинок-інтернат для людей похилого віку та інвалідів, спеціальна загальноосвітня школа-інтернат, обласна психіатрична лікарня); культури (школа мистецтв, районна бібліотека, народний дім), а також дев’ять агропідприємств.  Нині місто повністю очищено від усіх вибухонебезпечних предметів. Роботи тривають саме в епіцентрі вибухів, і їх буде завершено впродовж найближчих двох тижнів.

Нині місто має неабияку потребу в людях будівельних спеціальностей. Фото надані Луганською військово-цивільною адміністрацією

Розпочато виплату з обласного бюджету. Перший платіж спрямують на грошову допомогу сім’ям, які постраждали під час надзвичайної ситуації на військовому складі, другий — на відбудову житлового приватного фонду, третій — на об’єкти соціальної сфери.

«Серед тих, хто постраждав найбільше, шість сімей. Це люди, майно яких повністю знищено. Тому ми ухвалили рішення надати цим родинам по десять тисяч гривень. Решту суми розділили між усіма іншими 1705 сім’ями, домогосподарства яких зазнали руйнувань. Вийшло по три тисячі гривень», — доповів Юрій Клименко.

Допомогу 40 мільйонів гривень, яку планують надати з резервного фонду Державного бюджету, передбачено розподілити на відновлення комунальної та соціальної сфер, а також домівок. Для цього житловий фонд поділили на чотири категорії. Що стосується зруйнованих квартир у багатоповерхівках, то це питання вирішують.

«Ми взяли на себе зобов’язання повністю відновити квартири. І проводимо такі роботи, як кажуть, під ключ. Зокрема ремонтуємо фасади, ставимо нові вікна, міжкімнатні двері, навіть клеїмо шпалери. Після того як це буде завершено, вирішуватимемо, як компенсувати збитки там, де повністю пошкоджено особисте майно, — меблі, побутова техніка, одяг», — провадить далі посадовець.

Тож у Сватовому велике будівництво, участь у якому беруть представники кількох областей України. Але фахівців і робочих рук не вистачає. Тому Сватівська райдержадміністрація оголосила, що запрошує всіх охочих приєднатися до співпраці. Для якнайшвидшої ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на тимчасову роботу потрібні кваліфіковані столяри, склярі, знавці облаштування покрівель і дахів.