Учора один із захисників Надії Савченко  оприлюднив на своїй сторінці у Twitter лист підзахисної, написаний нею після ухвалення вироку російським судом. У цьому тексті кремлівська бранка дякує всім, хто  підтримував її, зокрема й у день вироку.

«Це було класно! Ми зробили всім очевидне відкриття, що суд у Росії — це не закон, а цирк шапіто… Судді і прокурори мали просто жалюгідний вигляд і після суду пішли заливати своє горе горілкою. Відмучились, думають вони. Насправді ж вироком мені вони підписали смертний вирок собі», — стверджує Надія Савченко.

У зверненні до співвітчизників вона висловила сподівання, що «разом ми не покинемо в біді наших українців, полонених у Росії».

Також у цьому листі Савченко подякувала російським адвокатам Марку Фейгіну, Миколі Полозову та Іллі Новикову за захист у суді. Окремо вона згадала сестру Віру й наголосила, що «якби в мене не було такої сестри, вже давно б не було мене».

Адвокат Марк Фейгін поширив заяву Надії Савченко, в якій вона доручає цьому захисникові й далі представляти її інтереси, але забороняє подавати апеляцію, прохання про помилування, визнання провини.

Дипломати проти фарсу

Міністерство закордонних справ України  висловило  рішучий та категоричний протест у зв’язку із так званим вироком так званого російського суду щодо засудження громадянки України, народного депутата України, члена Парламентської асамблеї Ради Європи Надії Савченко до 22 років ув’язнення.

«Цей вирок — беззаперечний доказ того, що в сучасній Росії марно шукати справедливості. Коли Росію цікавить політика, вона залишається байдужою до засадничих норм та принципів міжнародного права у сфері захисту прав та свобод людини, власних законів, до гуманності, справедливості та елементарних норм моралі. Неправомірне рішення суду ∂рунтується на сфабрикованих матеріалах слідства і є вироком не Надії Савченко, а самій Росії, в якій Кремль розчавив справедливість і правосуддя, — йдеться у заяві. — Порушення Росією у такий брутальний спосіб універсальних норм, а також імунітету депутата ПАРЄ — чіткий сигнал міжнародній спільноті про неприпустимість нехтування основоположними принципами та нормами державою, яка є одним із постійних членів Ради безпеки ООН.

Розглядаємо цей цинічний судовий фарс також як чергове беззаперечне свідчення зриву виконання мінських домовленостей Російською Федерацією.

МЗС України вимагає від російської сторони негайного скасування цього протиправного, антигуманного рішення та негайного звільнення Надії Савченко.

Вимагаємо звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України, які є політичними заручниками та жертвами російської агресії проти України.

Закликаємо всіх членів міжнародного співтовариства публічно засудити цей злочин та посилити тиск на РФ, щоб змусити Росію зупинити агресію проти суверенітету і територіальної цілісності України, а також проти українських громадян.

Переконані, що всіх причетних до фабрикування справи Надії Савченко буде притягнуто до відповідальності. З цією метою українська сторона продовжить роботу для забезпечення підтримки нашими партнерами «списку Савченко».

Як відомо, вчора в Москві перебував з візитом міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр. Після зустрічі з ним  глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що російська сторона чула про пропозиції щодо обміну Надії Савченко, рішення приймає глава держави.

Євросоюз і США наполягають

Звільнення української льотчиці Надії Савченко вимагають США та ЄС. Про це в середу заявила Високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні. «Ми долучаємо наші голоси до багатьох інших у всьому світі, які закликають російську владу негайно і беззастережно звільнити Савченко з гуманітарних міркувань, а також відповідно до пакета заходів щодо реалізації мінських домовленостей і зобов’язанням за ним звільнити всіх заручників і затриманих осіб, пов’язаних із конфліктом у східній частині України», —  йдеться в заяві.  За словами Федеріки Могеріні, вимога ЄС стосується всіх інших українських громадян, незаконно затриманих у Росії, зокрема Олега Сенцова й Олександра Кольченка, яким має бути гарантовано безпечне повернення в Україну.

Російська Федерація показала зневагу до правосуддя та порушила мінські угоди, ув’язнивши Савченко на 22 роки позбавлення волі. Про це на брифінгу у Вашингтоні заявив речник Державного департаменту США Джон Кірбі.

Речник Держдепартаменту США зазначив, що вже впродовж майже двох років Росія несправедливо утримує за ∂ратами Надію Савченко за звинуваченнями, які насправді не мають жодних підстав. Він  зауважив, що Росія відмовила українці в основних принципах захисту  відповідно до верховенства права.

«Вона, за повідомленнями,  витримала допит, одиночне ув’язнення та примусовий «аналіз психічного стану», — наголосив Дж. Кірбі.

Речник Держдепартаменту США заявив, що Савченко заслуговує на повернення додому й колег у Верховній Раді для побудови кращого майбутнього України.

«Ми знову підтверджуємо наш заклик до Росії негайно звільнити Надію Савченко та інших незаконно ув’язнених осіб», — наголосив Дж. Кірбі.

Засудили вирок і закликали виконувати мінські угоди та негайно звільнити незаконно засуджену Надію Савченко також міністр закордонних справ Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Філіп Хеммонд, президент Європейської народної партії Джозеф Доль, інші зовнішньополітичні відомства європейських країн.

«Ми стоїмо пліч-о-пліч із Надією», —  наголосила міністр міжнародної торгівлі Канади Христя Фріланд.

ГПУ порушила справу

Генеральна прокуратура України відкрила два кримінальні провадження стосовно прокурорів і суддів, які забезпечили винесення вироку народному депутатові Надії Савченко. Про це на брифінгу в середу повідомив прокурор ГПУ Владислав Куценко.

«До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено два кримінальні провадження. Перше — за ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України стосується суддів Донецького міського суду Росії, причетних до винесення завідомо неправосудного рішення щодо Савченко», — сказав він.

Друге кримінальне провадження пов’язане із прокурорами РФ. «Його відкрито відповідно до ч. 2 ст. 372 Кримінального кодексу України, тобто незаконне притягнення особи до кримінальної відповідальності», — додав український прокурор.