Прем’єр-міністр Володимир Гройсман першим із високопосадовців зустрічав на українській землі президента Групи Світового банку Джима Йонг Кіма. Ці переговори завершилися підписанням меморандуму про взаєморозуміння щодо підтримки приватизації (продажу) АБ «Укргазбанк» між Міністерством фінансів України,  ПАТ «Укргазбанк» та Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC). Документ ототожнюється з вагомим кроком у політиці уряду щодо роздержавлення держбанків і залучення інвестицій в банківський сектор. Згідно з його нормами, МФК надаватиме консультаційні послуги для підвищення інвестиційної привабливості «Укр­газбанку», а також може розглянути питання боргового фінансування операції щодо його приватизації та питання входження в капітал банку як міноритарного акціонера.

Інвестиції в освіту дають віддачу

Безпосередньо під час зустрічі Прем’єр-міністра із президентом Групи Світового банку йшлося про те, що ця міжнародна фінансова структура поділяє ідеї нашого уряду щодо впровадження реформ і готова підтримати перетворення, передусім у системі охорони здоров’я. Джим Йонг Кім чітко заявив Володимиру Гройсману: «Ми розуміємо, що реформи — це складна справа. Але ми вражені тим, наскільки просунулися реформи в Україні, і готові підтримати цей процес».

Він також наголосив, що фахівці Світового банку готують велику доповідь щодо реалізації реформ у медичній галузі. Всі відштовхуються від того факту, що економіки країн, які інвестують значну кількість коштів у медицину й освіту, в середньому зростають на 1,25% на рік швидше, ніж економіки країн з меншими інвестиціями. У цій міжнародній структурі також готові допомогти Україні завершити Революцію гідності та посісти непересічне місце на мапі світу. «Ми зробили велику ставку на Україну й хочемо забезпечити її успішність», — додав президент Групи Світового банку.

Навіть під час брифінгу Джим Йонг Кім заявив представникам ЗМІ, що Світовий банк тісно спів­працює з Міжнародним валютним фондом для збільшення підтримки Україні. «У нас є ліміти підтримки, і у випадку з Україною ми перевищили цей ліміт... І ми працюємо з МВФ для того, щоб іще посилити підтримку. Насправді, ми робимо ставку на Україну, на процес реформ, і ця ставка — одна з найбільших у світі», — запевнив поважний гість.

Прем’єр-міністр небезпідставно називає Світовий банк надійним партнером України. «Попри всі шоки й виклики, з якими зіткнулася наша держава, у нас чимало спільних проектів, які вже опрацьовуються та впроваджуються», — сказав він, додавши, що візит президента Групи Світового банку ознаменував 25-річчя членства України в організації, а також відзначення прогресу реформ, які відбуваються в державі, зокрема за консультативної та фінансової підтримки банку.

Окрім цього, глава уряду підкреслив, що протягом останніх років в Україні вдалося стабілізувати економічну ситуацію, і наразі йдеться про відновлення потужностей та забезпечення сталого економічного зростання. Озвучено й пріоритети в роботі уряду на наступний рік. Серед них: впровадження змін у системі освіти, у судовій системі. «Я переконаний, що буде створено антикорупційний суд. Важливе питання — впровадження медичної реформи, і тут ми були б дуже вдячні за можливість створення спільної зі Світовим банком програми впровадження реформи», — цитує слова Володимира Гройсмана департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. На часі також подальші зміни у пенсійній системі, проведення масштабної приватизації, перетворення України з імпортера енергоресурсів на їхнього експортера, формування потужного аграрного сектору. Прем’єр-міністр підкреслив, що наступного року уряд закладає прогноз зростання ВВП на рівні 3%, проте за умов впровадження позитивних змін та вдосконалення інвестиційного клімату цей показник зростатиме.

Президент Групи Світового банку Джим Йонг Кім надихнувся змінами, що відбулися в нашій країні останнім часом. Фото з Урядового порталу

Анти­корупційному суду бути!

Джим Йонг Кім підкреслив, що Світовий банк був і залишається відданим політиці підтримки України. «Зараз в Україні надзвичайні можливості для змін та реформ», — наголосив він. Фахівці Світового банку готові допомогти Києву в питаннях формування моделі земельної реформи, побудови нової системи охорони здоров’я та освіти, завершення формування антикорупційного суду та всієї вертикалі антикорупційних органів. На думку президента Групи Світового банку, ці кроки вкрай важливі для економіки та майбутнього України. «Ми відзначаємо прагнення вашого уряду щодо впровадження надзвичайно важливих реформ. Нас надихає те, що вже зроблено. І ми готові надати свої найкращі практики й досвід для продовження цих процесів», — резюмував поважний гість.

Прем’єр-міністр подякував за високу оцінку роботи влади словами: «Україна не збирається зупинятися. Ми маємо чимало можливостей для зростання економіки».

До слова, Світовий банк є одним із найбільших інституційних інвесторів в Україні. Наразі спільно з банком реалізується 7 інвестиційних проектів загальною вартістю понад 2 мільярди доларів. Банк вважається одним із ключових консультантів наших реформ. Серед міжнародних кредитно-фінансових організацій він другий після МВФ кредитор України. А впродовж 25 років на фінансування інвестиційних проектів в Україні Світовий банк надав 11,605 мільярда доларів. Кошти спрямовано на інституційний розвиток органів державної влади й підтримку проектів у пріоритетних галузях і сферах.