Тридцять перше загальнокомандне місце посіла збірна України на ХХХІ літніх Олімпійських іграх. На жаль, цей символізм не надто оптимістичний. Адже одинадцять нагород, з яких лише дві золоті, п’ять срібних та чотири бронзові — це найгірший кількісний і якісний показник за роки незалежності. 

Утім,  усі призери найяскравіших стартів чотириріччя — герої. Україна ще не раз називатиме  кожного, хто подарував радість перемог та неймовірну гордість за країну.

Приміром «бронза» нашої грації Ганна Різатдінова виявилася на вагу «золота». Гімнастка, яка підійшла до Ігор на піку форми, зробила максимум для того, щоб отримати цю медаль, адже у її виді спорту з помилками «мають право» виступати лише представниці Росії. Дякуючи українцям за підтримку,  Ганна зазначила: «Відчувала, що Україна була зі мною до останньої вправи. Коли виходила на останній вид багатоборства — вправу зі стрічкою, —  розуміла, що можу бути третьою. Та у нас такий підступний вид спорту, що якби припустилася хоч однієї помилки, «бронзи» не було б. Довірилася Богові, робила свою роботу, і, на щастя, вийшло», —  не приховувала емоцій  Ганна Різатдінова.

Державний прапор України на церемонії закриття гордо несла дворазовий призер Олімпійських ігор-2016 Ольга Харлан. Фото з сайту noc-ukr.org

Справді, багато що на цих Іграх вдалося нашим спортсменам завдяки Господові, бо країна, яка воює, не може повноцінно фінансувати спорт. Також ментально зміщене коло зацікавлень і головних пріоритетів, спорт нині — не головне,  зазначають експерти. Вони стверджують, що під час підготовчого процесу було менше уваги до Олімпіади та спортсменів, а це важлива складова успіху збірної на Іграх. І не варто забувати, що протягом останніх місяців держава таки додала матеріального у підготовчий процес. Зокрема,  було закуплено нове обладнання для спортивних гімнастів, веслувальників. Про додаткові залучені мільйони на підтримку наших олімпійців неодноразово заявляв і президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка.

Однак підтримувати  треба не лише спорт високих досягнень. Без відродження масовості й дитячо-юнацького руху сподіватися можна лише на уповільнену стагнацію. Спортивну галузь в Україні потрібно кардинально реформувати, і це має бути не лише зміна окремих персоналій, а й зміна системи загалом. Потрібна зміна пріоритетів, щоб надалі спорт розвивався системно, а не ситуативно, вважає спортивний коментатор Дмитро Лазуткін. А ось фінансові проблеми просто розв’язати не вдасться. Ми не ресурсна економіка — не можемо собі дозволити такі канали фінансування, як Азербайджан чи Росія.

Важко виправдовувати  колишніх українців, які нині здобувають медалі для інших країн, як приміром веслувальниця Інна Осипенко-Радомська чи борчиня Марія Стадник, які захищають честь Азербайджану. Особливо коли українці у цих видах спорту не виграють. Простіше змиритися зі «сріблом»  Валентина Дем’яненка, який виборов його у спринті на каное, поступившись нашому Юрієві Чебану. Однак якщо  наш чемпіон завершить кар’єру, здібний «колишній»  естафету вже не підхопить. Тим прикріше, що залишають Україну і талановиті тренери. У Ріо-де-Жанейро  неодноразово поруч із призерами ми бачили колишніх українських наставників.

Докладний аналіз виступу українців у Ріо ще попереду,  як і  підготовка до наступних Олімпійських ігор, що відбудуться за чотири роки в Токіо. Тому насамкінець  про таке: учора стало відомо, що United World Wrestling (Об’єднаний світ боротьби)  відсторонив суддів грузина Темо Казарашвілі, Тон Кин Чона з Південної Кореї й росіянина Сергія Новаковського за їхню роботу в чвертьфінальному поєдинку Олімпіади. Нагадаємо, що саме грузин Темо Казарашвілі судив фінальну сутичку українця Жана Беленюка з росіянином Давітом Чакветадзе. Тож  вірмо у головні принципи олімпізму!

ВІТАЄМО!

Олімпійські чемпіони:

♦ Олег Верняєв — спортивна гімнастика (паралельні бруси)

♦ Юрій Чебан — веслування на байдарках і каное (каное, 200 метрів)

Срібні призери:

♦ Сергій Куліш — кульова стрільба (пневматична гвинтівка, 10 метрів)

♦ Олег Верняєв — спортивна гімнастика (багатоборство)

♦ Жан Беленюк — греко-римська боротьба (85 кг)

♦ Павло Тимощенко — сучасне п’ятиборство

♦ Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька, Олена Вороніна — фехтування на шаблях (командна першість)

Бронзові призери:

♦ Ольга Харлан — фехтування на шаблях

♦ Богдан Бондаренко — легка атлетика (стрибки у висоту)

♦ Дмитро Янчук і Тарас Міщук — веслування на байдарках і каное (каное, 1000 метрів)

♦ Ганна Різатдінова — художня гімнастика (багатоборство)