Віталій ГОЛОТА: «Військовослужбовці, за бажанням, отримують кошти на банківські рахунки або готівкою»

Ентузіазм, альтруїзм, патріотизм — це найхарактерніші риси типового українця. Зрозуміло, що за спиною кожного із солдатів, які воюють нині із сепаратистами в Донецькій і Луганській областях, є тил. Це матері, сестри, дружини і, звісно, діти. Власне, заради них чоловіки пішли на боротьбу із загарбником. Крок

у відповідь намагається зробити і влада. Бо не годиться бути в боргу в героїв. Як саме соціально захищені наші воїни — досліджували журналісти «Урядового кур’єра»

Наскільки соціально захищені ті, хто нині в зоні бойових дій боронить наш з вами спокій і цілісність держави? Як про них самих і про їхні родини подбала держава, щоб хоча б якоюсь дещицею пом’якшити суворі армійські будні на сході держави? На це та інші запитання журналіст «УК» попросив відповісти начальника відділу військово-соціальної роботи Головного управління по роботі з особовим складом Збройних сил України полковника Віталія ГОЛОТУ.

«Кредитні канікули» вже діють

— Віталію Михайловичу, які кроки зробила влада, щоб солдат на передовій був упевненим, що він і його сім’яНачальник відділу військово-соціальної роботи Головного управління по роботі з особовим складом Збройних сил України полковник Віталій ГОЛОТА соціально захищені на сьогодні і надалі?

— З початку оголошення часткової мобілізації в березні цього року прийнято низку нормативно-правових актів, які значно посилили соціальний захист військовослужбовців, зокрема призваних на військову службу із запасу. Передусім це стосується їхнього грошового забезпечення. Тепер призвані по мобілізації отримують його на рівні з тими військовослужбовцями, які служать за контрактом. Окрім того, за ними зберігається заробітна плата за місцем їхньої роботи до призову, на період не більше року (відповідно до частини третьої статті 119 Кодексу законів про працю України). Держава також звільняє фізичних осіб — підприємців, які призвані під час мобілізації, від сплати єдиного соціального внеску на особливий період.

Ще донедавна перед багатьма військовослужбовцями гостро стояло питання повернення кредитів. Нині пунктом 15 статті 14 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» для них введено «кредитні канікули»: військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним — з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду, штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

Щоб переконатися у дієвості на практиці цих нововведень, я особисто телефонував на «гарячі лінії» кількох комерційних фінансових структур. На іншому кінці дроту мене запевнили, що «кредитні канікули» вже діють, і навіть детально поінформували, куди і з якими документами слід звертатися військовослужбовцям, які мають кредитні зобов’язання.

— Розкажіть, будь ласка, про рівень грошового забезпечення учасників Антитерористичної операції.

— Наказом Міністерства оборони від 19.05.2014 № 325 «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 14.04.2014 №240» військовослужбовцям, які залучаються до проведення Антитерористичної операції, встановлено виплату за виконання особливо важливих завдань у розмірі 100% посадового окладу з урахуванням окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років.

Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 4 червня 2014 р. №158 «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству фінансів на 2014 рік, та виділення коштів з резервного фонду державного бюджету», встановлено виплату винагороди військовослужбовцям, які з 1 травня 2014 року безпосередньо беруть участь в Антитерористичній операції, в розмірі 100% місячного грошового забезпечення, але не менш як 3000 гривень, з розрахунку на місяць. Це дало змогу підвищити рівень їхнього грошового забезпечення в середньому в 2—2,3 раза. Мінімальне грошове забезпечення військовослужбовця-контрактника, так само як і призваного із запасу, становить 2300 гривень. Для тих, хто бере участь в АТО, збільшується виплата на 100%, але не менш ніж 3 тисячі. Для цієї категорії військовослужбовців розміри грошового забезпечення становлять: 5700 гривень (стрілець), 7230 (командир відділення), 9600 (командир взводу), 12 470 (командир роти), 13 660 гривень (командир батальйону).

До речі, залежно від побажань військовослужбовці отримують кошти на банківські рахунки або готівкою. Вони мають змогу перераховувати гроші членам своїх родин безпосередньо із зони АТО.

 Віталію Михайловичу, а чи застраховані солдати на випадок смерті або ж інвалідності?

— Медичне страхування військовослужбовців Збройних сил у звичному для більшості громадян України вигляді не передбачено. Водночас статтею 16 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено гарантовану державою виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) чи інвалідності військовослужбовця. Розмір цієї допомоги не залежить від звання, посади, вислуги років, виду військової служби (строкова, контрактна чи за мобілізацією) військовослужбовця. А саме, вказана допомога призначається і виплачується у розмірі 500-разового прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, — у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста, що становить 609 тисяч гривень. 

Також члени родини загиблого військовослужбовця отримають нараховане, але не отримане військовослужбовцем до дня загибелі грошове забезпечення (у тому числі за весь місяць, в якому військовослужбовець загинув). Родинам також надається грошова допомога в проведенні поховання у розмірі 500 гривень.

— Який порядок здійснення такої виплати?

— Вона здійснюється згідно з Порядком призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати праце?здатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 25 грудня 2013 р. № 975. Оформлення документів та проведення виплати забезпечують військові комісаріати.

Як зустріне цивільне завтра вчорашнього захисника? Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Пільги поширюються й на членів родини

— Яким чином надають статус учасника бойових дій?

— Відповідно до статті 6 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», військовослужбовці Збройних сил, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та брали безпосередню участь в Антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах Антитерористичної операції, визнаються учасниками бойових дій.

Порядок надання статусу учасника бойових дій військовослужбовцям Збройних сил, їх категорії та терміни участі (забезпечення проведення) в Антитерористичній операції, а також райони Антитерористичної операції визначає Кабінет Міністрів. На сьогодні відповідний проект постанови уряду опрацьовується в Міністерстві оборони.

— Власне, що дає цей статус?

— Для учасників бойових дій передбачено низку пільг. Їх понад 20. (Див. довідку «УК»)

Практично всі ці пільги поширюються і на членів родини. Сім’ям військовослужбовців, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в Антитерористичній операції, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, надається окремий статус, а відтак і соціальні пільги.

Також є й пільги зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства.

Подбала держава й про дітей мобілізованих військовослужбовців. Їм надано можливість вступу поза конкурсом до державних та комунальних вищих навчальних закладів на спеціальності, підготовка за якими здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

— Завершуються літні канікули. Чим вони запам’яталися хоча б невеликій кількості дітей військовослужбовців, які брали участь в АТО?

— Зазначу, що у місті Одесі функціонує Дитячий оздоровчий табір ім. Юрія Гагаріна. На цей час вже понад 250 дітей військовослужбовців, у тому числі й тих, які виконують завдання в АТО, відпочили та оздоровилися в ньому. Також вдалося з деякими небайдужими до Збройних сил установами організувати відпочинок понад 60 дітям військовослужбовців Військово-Морських сил. А ще 30 хлопчиків і дівчаток виїздили до оздоровчих таборів Польщі. Восьмеро діток з мамами провели тижневий відпочинок в Об’єднаних Арабських Еміратах. 

— Чи відбулися бодай якісь зміни в пенсійному забезпеченні, зокрема для учасників бойових дій?

— Учасникам бойових дій пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються в розмірі 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Пенсіонерам серед військовослужбовців, яких призвано на військову службу під час мобілізації, на особливий період виплата пенсій на час такої служби не припиняється. Після звільнення зі служби виплата пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років на день їх демобілізації. Якщо новий розмір пенсії виявиться нижчим за той, який був у мирний час, то виплата пенсії здійснюватиметься в тому самому розмірі, що й на день призову на службу у зв’язку з мобілізацією.

Тут варто згадати і про пенсійне забезпечення членів родини загиблого військовослужбовця. Відповідно до статті 36 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» членам сім’ї загиблого призначається пенсія у розмірі 40% грошового забезпечення загиблого годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї.

Починаючи з 1 січня 2015 року, завдяки нещодавно внесеним змінам до вітчизняного законодавства, розмір пенсії становитиме 70% грошового забезпечення (заробітної плати) загиб?лого (померлого) годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї незалежно від того, чи перебували члени родини на утриманні загиблого (померлого) годувальника. Якщо ж на утриманні загиблого (померлого) годувальника перебували двоє і більше членів сім’ї, пенсія становитиме 90% грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника, що розподіляється між ними рівними частками, але не менш ніж 40% на кожного непрацездатного члена сім’ї. У таких самих розмірах, незалежно від причини смерті годувальника, обчислюються пенсії членам сімей померлих інвалідів війни та членам сімей, у складі яких є діти, які втратили обох батьків.

З урахуванням положень цього закону також передбачено право на перерахунок пенсії особам, яким раніше призначено пенсію у випадку втрати годувальника.

ДОСЬЄ «УК»

Віталій ГОЛОТА. Народився 1968 року в селищі Березне Чернігівської області. Закінчив училище ракетних військ стратегічного призначення у м. Ризі. Проходив службу в Сибірському військовому окрузі. З 1993 року — у Збройних силах України.

ДОСЬЄ «УК»

Указами Президента про відзначення державними нагородами України за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу на сьогодні 375 учасників АТО відзначені державними нагородами, з них 110 посмертно, серед яких звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота зірка» присвоєно полковнику Тарасові Сенюку та підполковнику Костянтинові Могилку.

Станом на 13 серпня 181 сім’я загиблих військовослужбовців отримала по 609 тисяч гривень одноразової грошової допомоги.

ДОВІДКА «УК»

У разі отримання ушкодження здоров’я сума грошової допомоги залежить від встановленої військово?службовцю, військовозобов’язаному та резервісту інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності:

250-разовий прожитковий мінімум, встановлений законом для працездатних осіб, — у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності I групи, що сягає 304,5 тис. грн;

200-разовий прожитковий мінімум для працездатних осіб у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності II групи, що становить 243,6 тис. грн;

150-разовий прожитковий мінімум — у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності III групи, що сягає 182,7 тис. грн.

У разі часткової втрати працездатності військовослужбовця без встановлення інвалідності одноразова грошова допомога виплачується залежно від ступеня втрати працездатності у відсотках від 70 прожиткових мінімумів, тобто в сумі до 83,3 тис. грн.

Перелік пільг для учасників бойових дій:

75-процентна знижка квартирної плати та вартості комунальних послуг;

позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів;

безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості;

безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом;

використання чергової щорічної відпустки у зручний час, а також одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;

переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників;

виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100% середньої заробітної плати;

першочергове забезпечення житловою площею. Учасники бойових дій, які дістали поранення, контузію або каліцтво, забезпечуються житловою площею протягом двох років із дня взяття на квартирний облік;

першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, одержання позики на будівництво з погашенням її протягом 10 років починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва;

щорічна разова грошова допомога не пізніше 5 травня.

Сім’ям військовослужбовців, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в Антитерористичній операції, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, надається окремий статус та надаються такі пільги:

безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;

безплатне першочергове зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів);

безплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування;

50-процентна знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. м загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає в житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково ?10,5 кв. м на сім’ю);

50-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання;

для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 50-процентна знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. м на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. м на сім’ю);

50-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення;

безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;

позачерговий безплатний капітальний ремонт власних жилих будинків і першочерговий поточний ремонт жилих будинків і квартир;

користування з виходом на пенсію (незалежно від часу виходу на пенсію) чи із зміною місця роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи;

щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів;

виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;

використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час; одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;

переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників;

 позачергове забезпечення житловою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, у тому числі за рахунок житлової площі, що передається міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, підприємствами та організаціями у розпорядження місцевих рад та державних адміністрацій. Такі особи забезпечуються житловою площею протягом двох років із дня взяття на квартирний облік;

безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом незалежно від наявності залізничного сполучення або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-процентною знижкою.

ДУМКА ФАХІВЦЯ

Можна використати досвід США

Валентин БАДРАК,
незалежний військовий експерт:

— Скільки б влада не робила ставки на патріотизм (звичайно, за воєнного часу його розвиток і підтримка повинні перетворитися на частину доктрини держави), без всебічного забезпечення діяльності солдата і офіцера, без врахування їхніх інтересів як авторитетних представників суспільства, глобальне питання обороноздатності навряд чи можна вирішити. Про це свідчить досвід ряду держав.

Ідея мотивації військовослужбовця вирішується в різних країнах по-своєму, але вона завжди незримо присутня, коли йдеться про обороно?здатність. Наприклад, у США справді колосальний рівень пільг для військовослужбовців робить військову службу і привабливою, і почесною. Окрім солідного пенсійного забезпечення та обов’язкових пенсій за інвалідністю влада передбачає допомогу в здобутті цивільної освіти самими військовослужбовцями і членами їхніх сімей, надання страхових позик на будівництво житла чи його ремонт, страхування життя, медичне забезпечення військовослужбовців і членів їхніх сімей та навіть проведення професійної реабілітації. Звісно, кожен пункт у цьому переліку має значення, але важко не погодитися, що такі питання, як забезпечення житлом і здобуття освіти, є питаннями стратегічного планування власного життя. Зрозуміло, що американців поки не наздогнати. Але використати кращі рішення цілком можна.

ДО РЕЧІ

Зберігаються робота і зарплата

За інформацією Міністерства соціальної політики, для громадян з постійним місцем роботи, які під час часткової мобілізації призвані на військову службу, прийнято юридичні документи, відповідно до яких за такими працівниками на весь період, але не більше одного року, зберігаються робочі місця та середній заробіток — незалежно від підпорядкування та форм власності підприємств, установ та організацій, де вони працювали.

«Витрати на виплату збереженого заробітку підприємствам компенсуватимуться за рахунок держбюджету. Вже розроблено порядок проведення такої компенсації, який після погодження з іншими центральними органами виконавчої влади буде поданий на розгляд уряду», — сказав заступник міністра соціальної політики Валерій Ярошенко.

З його слів, зазначені норми застосовуються з 18 березня цього року, тобто з початку проведення часткової мобілізації. Відтоді за рішенням уряду військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, встановлено розмір грошового забезпечення як для військовослужбовців, які служать за контрактом. У Мінсоцполітики наголошують, що й надалі приділятимуть особливу увагу питанням соціального захисту осіб, які беруть участь у заходах обороноздатності держави.

НОВОСІЛЛЯ

Житло для військових

«Ми стояли в черзі на житло 30 років, за цей час наша сім’я переїжджала 17 разів. Сьогодні отримуємо ключі від нової квартири, а завтра мій чоловік їде в зону АТО». Ці слова дружини одного з військовослужбовців Рівненського гарнізону «Північ» не залишили байдужим нікого. …Вона сказала їх на імпровізованих урочистостях з нагоди вручення ключів від квартир у 172-квартирному будинку в Костополі, що на Рівненщині.

Саме в цьому будинку придбало 33 квартири для військовослужбовців Міністерство оборони України. Квартири з ремонтом та централізованим опаленням уже передали на баланс Костопільської міськради. Відбулося вручення оглядових ордерів та ключів на постійне та службове житло сім’ям 26 військовослужбовців, ще 7 квартир зарезервовано для сімей загиблих учасників АТО.

За словами голови житлової комісії Рівненського гарнізону «Північ» Володимира Кузика, на квартирній черзі в гарнізоні перебуває 949 сімей, останній раз житло виділялося у 2011 році в Рівному.

Що сказати у відповідь дружині, яка провела чоловіка на війну вже з нової квартири? Хіба те, що ми всі будемо за нього молитися: щоб повернувся переможцем і жив у цьому затишному місці разом із сім’єю довго-довго.

Від редакції. Як бачимо, наміри держави цілком логічні й продумані. Звичайно, хочеться вірити, що на всі пункти, записані в законах щодо соціального захисту військовослужбовців, знайдеться без зволікань і грошове підкріплення. Погодьтеся, занадто дорого платимо за чиєсь божевілля — здоров’ям, а часом і життям цвіту нації. Адже багатьом, хто потрапив у зону АТО, виповнилося лише 20…

Сторінку підготували Ольга ПРОКОПЕНКО, Інна ОМЕЛЯНЧУК, «Урядовий кур’єр»