ПРИКОРДОННЯ

Україна бере участь у програмі міжнародного співробітництва TІCAD

Європа - наш спільний дім, тож зрозуміло, що питання прикордонної співпраці набувають дедалі вагомішого значення в європейській та українській політиці. Наша держава межує з сімома країнами, з якими останнім часом істотно зміцніли економічні, торговельні, культурні, релігійні та інші зв'язки. Причім налагоджуються вони не лише на міждержавному рівні, а й на рівні територіальних громад.

- Більшість з цих держав уже є членами Європейського Союзу, тому співпраця з ними для нас важлива з огляду на євроінтеграційні пріоритети України, - каже Юрій Палєха, заступник директора київського державного НДІ проектування міст "Діпромісто", доктор географічних наук. - Наша установа, як відомо, є провідним українським центром у сфері територіального планування та містобудування. Щойно ми від української сторони перемогли у престижному міждержавному тендері на виконання спільно з відповідними інституціями Угорщини, Словаччини, Румунії та Сербії міжнародного проекту із забезпечення сталого просторового розвитку басейну річки Тиса - TІCAD.

Як розповів співрозмовник, цей проект охоплює всі аспекти міжнародного співробітництва - економічний, транспортний, водогосподарський, екологічний, гуманітарний тощо. Українським проектувальникам доручено провести комплексний аналіз стану просторового розвитку басейну Тиси у межах Закарпатської області на основі єдиної методології, узгодженої усіма учасниками проекту. Зібрана інформація буде включена до загальної бази даних, яка створюється на грунті сучасних технологій і буде доступною для всіх його учасників.

Підсумком роботи стане інтеграція кожного національного аналізу, виконаного самостійно учасниками проекту, в загальну стратегію розвитку всього басейну Тиси. В перспективі передбачається розробка єдиного проекту територіального планування цього водного басейну.

Зазначимо, що участь української організації у згаданій роботі TІCAD не лише сприятиме інтеграції України в європейську спільноту, прислужиться розвитку співпраці та обміну досвідом між інститутами й фахівцями, які працюють у сфері територіального планування. Вона також дасть змогу істотно поліпшити, з огляду на європейські вимоги, умови господарювання, узгодить розв'язання економічних, соціальних, екологічних, гуманітарних та інших проблем у межах цього басейну на українській території.

Як поінформував радник Президента України В'ячеслав Олещенко, ініціатива виконання такого проекту сформувалась у Раді Європи ще 2001 року і стала конкретним прикладом відпрацювання механізмів реалізації Керівних принципів сталого просторового розвитку Європейського континенту, затверджених Європейською конференцією міністрів, відповідальних за регіональне планування (СЕМАТ).

Актуальність такого проекту визначалась і численними аваріями зі значними негативними екологічними, економічними та іншими наслідками, що трапились на території деяких держав басейну, катастрофічними повенями. Все це потребувало вдосконалення механізмів попередження та ліквідації наслідків несприятливих процесів і явищ.

Його реалізація передбачена протягом 2009-2012 років за рахунок коштів Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Південно-Східної Європи.

Насамкінець зауважимо, що перемога в тендері Інституту "Діпромісто" цілковито закономірна. Вже 80 років поспіль він є провідною вітчизняною організацією в сфері територіального планування. Саме цей колектив розробляв Генеральну схему планування території України, затверджену законом у 2002 році, готував схеми планування території АР Крим та більшості областей, генеральні плани та інші види містобудівної документації на території понад 200 українських міст.

Має інститут і досвід міжнародної роботи: протягом останнього семиріччя його фахівці брали участь у розробці спільних містобудівних проектів з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Білоруссю, Росією та Молдовою. Тож євроінтеграційний проект TІCAD безперечно стане ще одним вагомим кроком у діяльності колективу "Діпроміста".