ДOШКІЛЛЯ

У дошкільних закладах вже незабаром з'являться нові працівники - для цього у Міносвіти затвердили оновлені штатні нормативи. Тепер у дитсадках повинні з'явитися лікар, медсестра, сестра з дієтичного харчування, практичний психолог, соціальний педагог, керівник гурткової роботи і навіть інструктор з фізкультури. Про це повідомив міністр освіти та науки Дмитро Табачник під час Всеукраїнського з'їзду педпрацівників дошкільної освіти.

Освітяни погодилися - залучення додаткових фахівців для виховання дітей у садочках є досить болючою проблемою. Оскільки раніше типовими штатами дошкільних закладів, що були затверджені урядом ще в 1971 році, такі посади взагалі не передбачалися. І ті, хто виховувався в дитячих закладах за цими нормами, на сьогодні вже стали дідусями та бабусями.

Тепер введення додаткових штатних одиниць дає можливість залучити до роботи у дошкіллі нових талановитих фахівців з різних напрямків. Причому на кількість тих чи інших працівників у штатному розписі дошкільного закладу впливатиме чисельність груп у ньому.

"Ми встановлюємо штатні нормативи, найбільш відповідні до життя, - зазначає міністр. - Наприклад, якщо у дитсадку є 4 дитячі групи, навчальний заклад вже може мати ставку одного музичного працівника, якщо є шість груп - працівника фізичної культури". Також в дитсадку можна мати і медичних працівників - не лише медсестру, а й лікаря. За словами Дмитра Табачника, цей документ не розв'яже всіх проблем дошкілля, проте він дає змогу педагогічним колективам працювати з більшою свободою. А ще відтепер можна буде розмежувати деякі посади, що теж дуже важливо.

Окрім цього, учасники обговорення порушували найбільш гострі питання розвитку дошкільної галузі: нестача приміщень дитячих садочків, мізерна зарплата вихователів, недостатність методичної літератури тощо. До того ж, одним із проблемних є питання підготовки працівників дошкільних закладів, тож міністр наголосив на необхідності кардинально перебудувати роботу педуніверситетів та інститутів післядипломної педагогічної освіти. Під час з'їзду, в якому взяли участь 1300 освітян з усіх областей України, одним із найважливіших питань стало винесення на розгляд Державної цільової програми розвитку дошкільної освіти в Україні на 2011-17 роки. Цей документ схвалили та доручили Міносвіти внести до нього усі пропозиції і подати на розгляд уряду.