Третій день на анексованому півострові можна почути радіо «Крим. Реалії» — спільний проект Радіо Свобода та Українського радіо. Це дві щоденні півгодинні програми, які транслюють на частоті 549 кГц.

«Це другий етап відновлення кримського радіомовлення, яким займалося Міністерство інформаційної політики», — повідомив на брифінгу член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський.

— Торік у березні, коли ми визначали плани, над якими треба працювати, одним із пріоритетів було відновлення іномовлення. Мовлення в радійній сфері було фактично знищено: зруйновано Броварський передавальний центр, знищено редакцію. Ми відновили мовлення на середніх хвилях, нову редакцію довелося формувати з нуля, — сказав голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко. — Проблема технічних можливостей нині розв’язується, але передовсім треба говорити про цікаве наповнення.

Фото з сайту krymr.org

За словами керівника кримського проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» Володимира Притули, в новому проекті працюють «переважно кримчани, які мусили виїхати за межі півострова. Частина наших колег працює на півострові, дехто фактично нелегально, під тиском. Проте нам вдається отримувати інформацію. Наші ресурси, три сайти — українською, російською та кримськотатарською мовами, а відтепер і радійний проект розрахований саме на кримчан».

Нагадаємо, сайт «Крим. Реалії» (krymr.com) українська редакція Радіо Свобода започаткувала торік у березні.

Сигнал передавача, що стоїть на півдні України, отримують в усьому Криму, за винятком Південного узбережжя.

«Сьогодні повідомили, що наші передачі було чути в Алушті», — зауважив Володимир Притула. Крім того, сигнал поширюється півднем та сходом України і, за технічними параметрами, має доходити до Північного Кавказу.

 Нині  радіо «Крим. Реалії» транслюють в ефірі Першого каналу Українського радіо о 8.35 та 18.30.

«Ми робимо нашу програму для кримчан про те, що насправді відбувається у Криму, в Україні, в Росії. Сподіваюся, що далі нас буде більше в ефірі, буде більше новин, коментарів із самого окупованого півострова», — сказав керівник теле- й радіопрограм «Крим. Реалії» Олександр Янковський. Мовлення ведуть переважно російською мовою, також у програмах звучить українська та кримськотатарська.

«Робимо передачі російською мовою, щоб залучити не тільки українських патріотів, а й людей, котрі не є прихильниками РФ, але просто живуть у Криму. Хочемо, щоб вони замислилися над процесами, які відбуваються на півострові», — прокоментував він.

Найближчі плани команди проекту — започаткувати суботню годинну програму «Кримський пармезан».

«Це буде вільна блогерська програма із гумором і сатирою», — сказав Володимир Притула. Програму вестимуть Олександр Янковський, кримський журналіст Павло Казарін та головред «Української правди» Севгіль Мусаєва-Боровик.  

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»