Микола ПРИСЯЖНЮК,
міністр аграрної політики

Нещодавно українська представницька делегація у складі міністра аграрної політики М. Присяжнюка, його заступника М. Мельничука, голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних ресурсів Г. Калетніка, ректора Національного університету біоресурсів і природокористування академіка Д. Мельничука відвідала з робочим візитом Сполучені Штати Америки. Про мету поїздки, домовленості та свої враження міністр аграрної політики Микола Присяжнюк розповів нашому кореспондентові.

- Миколо Володимировичу, якою була мета візиту до США?

- Агросектор - перспективний напрям в економіці України. Та без впровадження новітніх досягнень він розвиватиметься дуже довго. До того ж, маємо скористатися шансом, який у нас з'явився. Що я маю на увазі?

Поточний маркетинговий рік підтвердив, що продовольча безпека - не лише в нашій країні, а й у світі загалом -проблема номер один. Наразі в світі недоїдає приблизно мільярд людей. Ми бачимо, як миттєво споживач реагує на інформацію про можливий дефіцит якихось продуктів харчування. Водночас є ще кілька нагальних проблем. Це і питання збереження світової єдності, і турботи людства щодо якості й безпеки продовольства. США у цьому плані досить перспективна країна, і нам є чому повчитись.

- З ким зустрічалися? Про що домовились?

- Маршрут української делегації планувався господарями. Зустрічалися з представниками держустанов, міністерства сільського господарства, конгресменами. Нам дали зрозуміти, що, незважаючи на попередні, дещо нестабільні роки, нас бачать і, головне, запрошують як партнерів із забезпечення продовольчої безпеки світу. І це приємно!

Крім того, зустрічалися з представниками держустанов-грантодавців. З ними домовились про співпрацю у реформуванні виконавчої гілки влади, прискоренні впровадження міжнародних стандартів. І головне, спілкувалися безпосередньо з керівництвом і науковцями провідних університетів США, які готові разом з нашою наукою та освітою працювати над поліпшенням продуктивності в рослинництві й тваринництві на базі вітчизняних сортів і досягнень. Наша делегація чітко дала зрозуміти: Україна не перетвориться на ринок споживання як продуктів харчування, так і передових досягнень науки. Ми готові співпрацювати на базі саме наших здобутків! І не тому, що вередливі, просто в деяких питаннях ми кращі. Приміром, українські районовані сорти адаптовані й стійкі до природних випробувань. Реалії нинішнього складного для аграріїв року підтвердили це. Всі вітчизняні сорти, використані в Україні при посіві озимих і ярих зернових та інших видів сільгоспкультур, вистояли, імпортовані, але не адаптовані, - загинули. Тобто я як міністр маю всі підстави вважати, що цей візит був надзвичайно вдалим.

- Про які конкретно домовленості можна говорити?

- У нас "розкручуватимуться" дев'ять міжнародних проектів. Вони стосуються розвитку біоінженерії, новітньої техніки і технологій, технології біопалива та біоенергетики, дорадчих служб на зразок екстеншн у США. На увагу заслуговують і проекти гармонізації чинного законодавства у сфері регулювання біотехнологій та розробка нового, створення науково-дослідного центру прогнозування цін на агропродукцію на світовому ринку, питання генетичних ресурсів, яке американські вчені предметно проілюстрували на базі центру генетичних ресурсів.

Важливим буде проект зі створення центру телекомунікаційних систем. Ми відвідали університет штату Меріленд, де такий центр діє: незалежно від часу і погодних умов він двічі на добу видає інформацію про стан поверхні Землі і спроможний видавати багато іншої інформації. Нам продемонстрували таблицю з результатами збору врожаю всіх агрокультур в Україні - з відставанням лише на три доби! Тож у розвитку такого проекту роботи вистачить і аграріям, і фахівцям природоохоронної сфери, водного і рибного господарства, геологам і ще багато кому...

- За щільного графіка чи був час зустрічатися з представниками української діаспори?

- Так. Особливо запам'яталася зустріч з конгресменом від штату Огайо Марсі Каптур, українкою за походженням - її дідусь і бабуся жили на Хмельниччині. Вона прекрасно знає мову предків, увесь кабінет прикрасила українською атрибутикою. В це зібрання органічно вписалася скатертина ручної роботи, яку ми їй презентували і якій вона вельми зраділа. Це ж наскільки треба пам'ятати й поважати свій рід, своє коріння! Так-от пані Каптур запевнила, що все життя, яке залишилось, віддасть підтримці України з усіх питань, до яких має доступ. Щоб почути такі слова, котрі певною мірою є оцінкою твоєї власної роботи, варто жити...

- Які ще зустрічі запам'яталися?

- Зустріч у штаті Айова. Тут прекрасно пам'ятають і навіть відзначали своєрідний ювілей - 50-річчя приїзду Микити Хрущова до США. І не з іронією - про славнозвісний черевик ніхто не згадував. У пам'яті залишилися його перспективні ідеї. Про що це говорить? Історію треба пам'ятати і використовувати її уроки.

- Яким було найскладніше із запитань, підготовлених американцями очільнику аграрної галузі України?

- Не те щоб вони були складними. Просто у своїх відповідях на них в основу я ставив те, що ми наводимо в своїй країні порядок, утрачений за попередні роки. Демократія - це не анархія, а дотримання законів. Американці нас зрозуміли - порядок вони поважають...

ДOСЬЄ "УК":

Микола ПРИСЯЖНЮК. Народився 13 січня 1960 р. в с. Ксаверів Житомирської області. Освіта: Воронезький університет ім. Глінки (1993), "Економіка та організація виробництва"; Донбаський гірничо-металургійний інститут (1999), бакалавр з промислового і цивільного будівництва; Українська академія державного управління при Президентові України (2003), магістр державного управління.

У жовтні 2002 р. призначений першим заступником голови Житомирської державної адміністрації. 2005 р. - голова правління та голова ради Національної асоціації виробників м'яса та м'ясопродуктів України. З листопада 2007 р. по березень 2010 р. - голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

11 березня 2010 р. призначений на посаду міністра аграрної політики України.