У формі протокольного рішення Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зобов’язав міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина передати в управління Фонду державного майна пакет акцій державної енергогенеруючої компанії «Центренерго». Це потрібно зробити до понеділка, коли в США стартуватиме американсько-український бізнес-форум. Такі кроки необхідні для проведення прозорої приватизації структури. Глава уряду не дуже зважав на обгрунтування профільного міністра, мовляв, виконати завдання КМУ швидко важко через технічні бар’єри: це і мільйон гривень на оплату рахунків ПАТ «Ощадбанк», і демонополізація ринку теплової генерації. Проте Арсеній Яценюк переконаний, що все це можна зробити у відведені терміни — було б бажання. Продовжив тему голова Фонду державного майна Ігор Білоус. Він розповів, що продаж активів «Центренерго» заплановано на листопад і грудень цього року. 13 липня відповідне рішення ухвалюватимуть у Вашингтоні. А ще інвесторів цікавить Одеський припортовий завод, 6 невеличких локальних станцій (яких саме, посадовець не конкретизував) і 6 обласних енергогенеруючих компаній. «Ці всі підприємства планують до продажу цього року. 

Триває робота з вибору інвестиційних банків щодо великих об’єктів», — додав він.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус зауважив, що до приватизації ПАТ «Центренерго» та ОПЗ потрібно залучити міжнародних консультантів.

Крім цього, Фонд державного майна розраховує на скасування норми продажу 5—10% акцій об’єктів приватизації, що підлягають обов’язковому продажу через вітчизняні біржі, а також на полегшення залучення радників із приватизації. Відповідні ініціативи на законодавчому рівні вже напрацьовано. Залучення радників із приватизації дасть змогу розширити кількість претендентів на купівлю держактивів та підвищити якість передпродажної підготовки і проведення аукціонів.

Зміна власників важливих об’єктів відбуватиметься прозоро. Фото УНIAН

Більше зберете — понад норму отримаєте!

Наприкінці червня уряд під час колегії Державної фіскальної служби ухвалив проект закону про розподіл понадпланових доходів, які одержали митні органи, на користь місцевих бюджетів. Його норми, за умови підтримки парламентом, застосовуватимуть на Одеській митниці, а понадпланові кошти спрямовуватимуть на будівництво дороги Одеса — Рені.

«Ми запроваджуємо експеримент в Одеській області для справедливого підходу щодо планового доходу на митниці. У нас є планові доходи на тамтешній митниці. Все, що вище від плану, визначеного Мінфіном, ділиться справедливо 50/50: до держбюджету і на будівництво дороги. Для цього Кабмін вносить зміни в Бюджетний кодекс і просить парламент підтримати наступного тижня ці зміни, які передбачають проведення експерименту на Одеській митниці про зарахування понадпланових доходів», — означив позицію Арсеній Яценюк.

Потім він запропонував Верховній Раді денонсувати угоди з Російською Федерацією з добудови енергоблоків №3 і №4 на Хмельницькій атомній електростанції. «Було ухвалено закон і ратифіковано угоду. Кабмін ухвалив рішення негайно денонсувати угоду з РФ у зв’язку з невиконанням російською стороною своїх зобов’язань, а також скасувати відповідний закон», — наголосив глава уряду.

А Міністерству інфраструктури він дав 45 діб (перехідний період) на підготовку нової системи обробки та оформлення вантажів у портах. Замість нинішніх 10 годин чи навіть двох днів, потрібних на обробку, витрачатиметься не більше години.

За цей час Міністерство аграрної політики та продовольства, Міністерство екології та природних ресурсів, Міністерство фінансів змінять внутрішні накази і зареєструють у Міністерстві юстиції відповідні зміни. «За 45 днів у нас має бути повністю імплементовано нову схему, яка відповідає європейським стандартам, щодо проходження вантажів в українських портах», — резюмував він.

А наступного тижня Мінінфраструктури подасть на розгляд уряду проект рішення про впровадження «експерименту у всіх українських портах щодо зменшення на 50% всіх портових зборів із транзитних вантажів. Маєте фактично півтора місяця. І ми потім з інспекцією поїдемо в українські порти, а в які, ви не знатимете, і подивимося, як це здійснюється», — додав він.

А ще глава уряду не втрачає віри, що парламент наступного тижня розгляне децентралізаційні зміни до Конституції. Він попросив коаліцію бути єдиною і не зважати на різні підходи її учасників до проведення місцевих виборів. «Усі очікують муніципальних виборів. Проходження ще однієї політичної кампанії повинно дати стабільність країні, а не дестабілізацію. Покладаю дуже великі надії на мудрість української коаліції», — наголосив він.

Про що не варто знати інвесторові

Новиною дня стала заява глави уряду про подання ПАТ «Ощадбанк» позову проти Росії на 15 мільярдів гривень про відшкодування збитків та шкоди, завданих незаконною анексією Криму і, відповідно, втратою банком доходів і майна на території півострова. Решту державних компаній він закликав брати приклад та притягнути Росію до відповідальності, стягнути з неї суми збитків за «тимчасову втрату українського майна».

Керівників Донецької та Луганської військово-цивільних адміністрацій разом із керівництвом регіонів на місцях зобов’язано «невідкладно вжити заходів для використання виділених урядом коштів на відновлення інфраструктури і допомоги постраждалим жителям регіону». Так, 10 мільйонів гривень отримав Маріуполь на допомогу постраждалим жителям міста — там освоєно 60% коштів. На відновлення Краматорська спрямовано 5 мільйонів гривень — освоєно 40%. Луганщина зі 150 мільйонів гривень використала лише 10%, а Донеччина — жодної копійки. До Слов’янська спрямовано 6,6 мільйона гривень — використано нуль. «Уряд гроші дав, а використання цих коштів на місці не відбувається, — не приховував обурення Прем’єр. — Це гроші, які йдуть безпосередньо на допомогу людям. Ми гроші знайшли. Тепер робота місцевої влади — освоїти ці кошти відповідно до закону і потреб людей, які очікують цього».

Брав слово й міністр соціальної політики Павло Розенко. Він говорив про намір спростити процедуру реєстрації внутрішньо переміщених осіб у центрах зайнятості для надання їм якісних послуг зі здобуття нової спеціальності й пошуку роботи. Таких осіб у службах зайнятості зареєстровано майже 40 тисяч.

Мінсоцполітики пропонує затвердити зміни до порядку реєстрації безробітних для обліку осіб, які шукають роботу, і головні напрями розв’язання проблем внутрішньо переміщених осіб.

До речі, на виплати безробітним переселенцям у Фонді соціального страхування до кінця цього року передбачено 21 мільйон гривень. Окрім цього, їм надаватимуть якісніші соціальні послуги з підвищення їхньої кваліфікації, перенавчання і пошуку робочих місць.

Щотижня відомство реєструє 15—20 тисяч тимчасово переміщених осіб. Загалом їх понад 1,3 мільйона.